Kariéra dosluhujícího děkana 1. LF UK Aleksi Šeda stoupá. Poté, kdy si ho vybral premiér Andrej Babiš [ANO] do nové Národní zdravotní rady vlády [NAZRV], ho včera [21.7.] do funkce náměstka pro zdravotní péči jmenoval ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]. Na úřad Aleksi Šedo nastoupí 1. září.

Aleksi Šedo ve funkci náměstka pro zdravotní péči nahradí Romana Prymulu, který funkci zastával do konce letošního května, kdy po neshodách s ministrem Adamem Vojtěchem přešel na Úřad vlády.

„Jak už to bývá, a u nás bohužel často, si s panem ministrem úplně nesedli,“ uvedl tehdy premiér Andrej Babiš k odchodu Romana Prymuly z ministerstva.

Vláda proto 25. května 2020 rozhodla o zřízení funkce vládního zmocněnce pro vědu a výzkum ve zdravotnictví v rámci Úřadu vlády. A s účinností od 1. června 2020 do ní jmenovala Romana Prymulu. Mezi jeho nejpodstatnější úkoly patří vytvoření a předložení Národní koncepce zdravotnického výzkumu a celková koordinace problematiky vědy a výzkumu ve zdravotnictví s ústředními orgány státní správy a dalšími subjekty.

Co dělá náměstek pro zdravotní péči

Náměstek pro zdravotní péči má na starosti řízení sekce zdravotní péče, sledování odborné úrovně, kvality, dostupnosti a rozvoje zdravotní péče, koncepční práci, zdravotnictví v krajích nebo vzdělávání zdravotníků.

„Zejména co se týče vzdělávání, věřím, že jeho osm let ve funkci děkana lékařské fakulty bude obrovským přínosem pro tuto agendu. Jsou zde ale i další výzvy, například elektronizace zdravotnictví a reforma primární péče,“ uvedl ke jmenování nového náměstka ministr Adam Vojtěch.

Náměstek pro zdravotní péči má na starosti také informatiku a digitalizaci ve zdravotnictví, v níž Česká republika významně zaostává. K jeho dalším úkolům patří ale i výzkum a vývoj ve zdravotnictví. Lze tedy předpokládat, že Aleksi Šedo bude úzce spolupracovat i se svým předchůdcem Romanem Prymulou.

Prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., FCMA

Prof. MUDr. Aleksi Šedo, DrSc., FCMA vede 1. Lékařskou fakultu Univerzity Karlovy druhé volební období. Letos mu mandát končí a znovu kandidovat nemůže. Ve funkci děkana ho nahradí Martin Vokurka, jehož výběr Volební komise Akademického senátu 1. LF UK oznámila koncem června.

Martin Vokurka byl zvolen děkanem 1. LF UK

Aleksi Šedo, který je ženatý a má jednu dceru, se narodil v roce 1961 v Helsinkách. V roce 1986 promoval na Fakultě všeobecného lékařství Univerzity Karlovy v Praze. Čtyři roky poté získal titul kandidáta věd v oboru lékařská biochemie. O dva roky později byl jmenován profesorem v oboru biochemie a patobiochemie.

Profesní kariéru začal jako vědecký pracovník Výzkumného ústavu tuberkulosy a respiračních onemocnění Praha. V letech 1992–1993 hostoval jako profesor v italské Pise. V letech 1994 až 1995 pracoval jako vědecký pracovník Institutu Curie v Paříži.

V letech 2005 až 2012 působil jako proděkan 1. Lékařské fakulty UK pro grantovou problematiku a rozvoj. V roce 2012 byl zvolen děkanem 1. Lékařské fakulty UK, svojí funkci v dubnu roku 2016 obhájil. Doposud je také přednostou Ústavu biochemie a experimentální onkologie 1. LF UK a v jeho rámci Laboratoře biologie nádorové buňky, společného pracoviště 1. LF UK a Fyziologického ústavu AV ČR. V Národní zdravotní radě vlády má na starosti preklinické obory.

Aleksi Šedo sedlá Yamahu Warrior

Dodejme, že Aleksi Šedo je vášnivý motorkář. Jeho první motorkou byla jednosedadlová Jawa Pionýr o obsahu válce 50 kubických centimetrů.

„V současné době je pro mě motorka i psychoterapeutikum. My říkáme, že existují dvě kategorie – motocyklisté a motorkáři. Motocyklista je každý, kdo jezdí na motorce. Motorkář je ten, pro koho je motorka a svět kolem ní součástí života. Já se považuji za motorkáře,“ uvedl ke své vášni v online magazínu Univerzity Karlovy iForum.

Nyní jezdí na motorce Yamaha Warrior typu muscle bike. Tu charakterizoval jako výkonný stroj, na němž se ale sedí poměrně vzpřímeně. Což znamená, že se s ním dá jezdit velmi důstojně, ale také na něm dle jeho slov jezdec může trochu zlobit, protože výkon stroje mu dává dost možností akcelerovat.

„Zároveň ovšem umí tento stroj i velmi dobře brzdit. Je to velká radost a mám k němu citový vztah,“ uvedl Aleksi Šedo, člen motorkářského klubu Black Dogs LE MC, který na motorce najede kolem devíti tisíc kilometrů ročně.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here