Po dnešním zasedání Rady vlády pro zdravotní rizika ministr zdravotnictví Roman Prymula [za ANO] oznámil zpřísnění opatření s platností od pondělí 5. října po dobu dvou týdnů. Podle jeho slov je u nás epidemiologická situace vážná a přijmutí pondělních opatření souvisí i s nutností vyhlásit nouzový stav. 

Vyhlásit nouzový stav se na dnešním schůzce shodli členové Rady vlády pro zdravotní rizika. Zítra tak [30.9.] vláda na svém jednání vyhlášení nouzového stavu probere a zřejmě i přijme s platností od pondělí 5. října 2020. O záměru vyhlásit nouzový stav je vláda povinna informovat Poslaneckou sněmovnu, v jejíž kompetenci je i vládou vyhlášený nouzový stav zrušit.

„Reprodukční číslo je stále 1,2 a tedy epidemie narůstá a ohrožuje naše kapacity. Nikoliv v řádu dnů, ale měsíců bychom se mohli dostat na jejich hranici vytíženosti, pokud bychom nezareagovali,“ vysvětlil ministr Prymula důvody pro zavedení nouzového stavu.

Dodal, že některá mimořádná opatření může Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vyhlašovat ve standardním režimu. Avšak plánovaný balík opatření, který například nařídí uzavírání [ne však plošné] středních, vyšších odborných škol a vysokých škol či omezování shromažďování mohou být v zemi přijata pouze v režimu vyhlášeného nouzového stavu. To platí i pro nebo možnost povolávání do zdravotnických služeb i studenty medicíny.

Nouzový stav omezí hospodářství jen částečně

Ministr Roman Prymula uvedl, že se spolu se svým týmem snaží přijímat opatření bez vážnějších dopadů do hospodářství země. Plánovaná opatření, která resort konkretizuje zítra kolem 13 hodiny, by se měla týkat především uzavření středních škol, VOŠ a VŠ, omezení volnočasových aktivit a shlukování lidí ve veřejném prostoru.

„Nepůjde o uzavření ekonomiky, opatření nebudou interferovat s ekonomikou. Postihnou ale podnikatele především z volnočasových aktivit,“ upřesnil ministr s tím, že půjde o opatření s krátkou dobou platnosti.

Podle jeho odhadů by celý balík mimořádných opatření mohl snížit míru nákazy v zemi o 30 až 40 procent a reprodukční číslo [R] by se mělo dostat na hodnotu 0,9 a 0,8. To by byl dle jeho slov signál, že je šíření nákazy na ústupu. K navrhovaným opatřením uvedl, že půjde o režimová opatření, která nepovedou k zavírání obchodů, obchodních center ani průmyslových podniků v zemi.

„Nebudou omezovány komerční obchodní aktivity,“ řekl.

Dle jeho slov například půjde o omezení počtu osob v provozovně, obchodu. A to i proto, aby nedošlo například k přesunu studentů středních škol do obchodních či jiných prostor.

Intenzivní šíření koronaviru od středoškoláků

Uzavření středních škol a jejich přechod na distanční výuku od pondělí ministr vysvětlil tím, že studenti středních škol se na šíření covidu-19 podílejí v polovině případů. Četnost případů je u této skupiny až dvojnásobná. Upřesnil, že děti do dvanácti let věku se na šíření infekce podílejí podstatně méně ve srovnání se středoškoláky.

Ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga [ANO] uvítal, že uzavření středních a dalších škol nebude platit pro žáky mateřských a základních škol. Podle něj je priorita zachovat prezenční výuku u nejmladších ročníků, protože distanční výuka ji v jejich případě nedokáže plně nahradit.

„Vycházíme z jasně deklarované priority, že školství musíme udržet co nejvíce v chodu,“ uvedl Robert Plaga.

Zároveň dodal, že kvůli dostatečnému zabezpečení škol proti šíření covidu-19, navrhnou vládě uvolnit 2,5 milionu respirátorů pro pedagogické a nepedagogické pracovníky. Konkrétně by šlo o deset respirátorů na osobu.

Lůžkové kapacity se zlepšily, vytíženost bude narůstat

V posledních dnech se dle ministra zdravotnictví mírně zlepšila lůžková kapacita nemocničních zařízení. Z dlouhodobého výhledu půjde spíše o trend, kdy bude jejich vytíženost narůstat.

„Nejde o to, že by se kapacita vyčerpala, ale o to, že půjde na vrub plánované péče. Odsunou se plánované zákroky,“ uvedl.

Proto je třeba podle něj i lůžkovou kapacitu dále řešit. Upozornil i na zvyšující se počty nemocí covid nakažených lékařů, sester i dalšího zdravotnického personálu. Kvůli tomu již došlo i na zavírání některých odděleních v nemocnicích. Což je i jeden z důvodů návrhu na vyhlášení nouzového stavu, který pak umožňuje povolat do služby i mediky šestých případně pátých ročníků lékařských fakult.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here