„Vakcíny proti chřipce jsou v České republice k dispozici,“ uvedl včera po jednání Správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] její ředitel Zdeněk Kabátek. Jeho náměstek David Šmehlík ho doplnil: „Obě očkovací látky proti chřipce jsou dostupné na trhu.“

David Šmehlík potvrdil, že letos bylo objednáno více očkovacích vakcín proti chřipce než v předchozích letech.

„Až se těch 900 tisíc očkovacích látek vyočkuje, tak uvidíme, zda bude potřeba zajistit další vakcíny,“ uvedl.

Dodal, že vakcín je dostatek, byť v tuto chvíli dle jeho slov ne každý praktický lékař musí být okamžitě uspokojen, pokud požaduje očkovací látku pro své klienty. Zdůraznil, že se očkuje od prvního října. Pojišťovna dle jeho slov bude nadále vyjednávat s dodavateli o případném doplnění očkovacích látek v České republice.

S očkováním proti chřipce je třeba letos začít co nejdříve

Kdo má a nemá nárok na úhradu vakcíny proti chřipce

Zákon přesně stanoví skupiny pojištěnců, kterým zdravotní pojišťovny hradí vakcínu proti chřipce, včetně její aplikace. Očkování je u všech pojišťoven stejné. U VZP ČR náhradu loni čerpalo 359 871 klientů. Pojišťovna vydala na očkování bezmála 171 milionů korun. Ještě v roce 2014 to bylo 88 milionů korun u 269 737 klientů. Z dat VZP ČR dále vyplývá, že zatímco za posledních osm let se počet očkovaných klientů zvýšil o 33,42 procent, náklady stouply o více než sto procent.

Vakcín proti chřipce dorazí letos do Česka 850 tisíc kusů

VZP ČR a další zdravotní pojišťovny nabízí ze svých preventivních programů všem klientům, kteří nemají očkování hrazené z veřejného zdravotního pojištění, příspěvek na nákup vakcíny. Ten slouží na nákup očkovací látky, u VZP je letos až 200 korun [v roce 2019 byl příspěvek 150 korun]. Loni tento příspěvek využilo celkem 16 117 lidí. Dospělých bylo 14 573, dětí do 18 let 1 544. V roce 2014 tento příspěvek využilo 12 449 osob. Očkovací látku klient zakoupí nejlépe přímo u svého lékaře a následně požádá VZP o vyplacení příspěvku.

Jsme připraveni řešit problémy akutní lůžkové péče

Po včerejším jednání Správní rady VZP ČR Zdeněk Kabátek vyjádřil připravenost pojišťovny řešit případné propady financí v akutní lůžkové péči.

„Jsme připraveni operativně zohlednit problémy nemocnic, ať už se to týká covidových lůžek, nebo potřeby jejich zřízení. Chtěl bych uklidnit naše partnery,“ uvedl.

Připustil i možnost, že aktuálně platná kompenzační vyhláška nepokryje všechny náklady akutní lůžkové péče.

„Jsme připraveni tuto situaci řešit, máme dostatečné finanční rezervy, abychom zajistili dostupnou zdravotní péči pro naše klienty,“ uzavřel.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here