Aktuální situace: 30 procent z provedených covidových testů vychází pozitivně. Virová nálož je mezi lidmi dle epidemiologů obrovská. Od zítřejší šesté hodiny ranní se proto opět omezuje život v zemi, zatím s platností do 3. listopadu, tedy konce nouzového stavu. Vláda přikročila k dalším proticovidovým opatřením.

Kapacity nemocničních zařízení, laboratorních, trasovacích i odběrových míst se v ČR v posledních týdnech až zdvojnásobily. Přijaly i zpřísňovaly se již platné restrikce. Omezil se společenský život, děti nechodí do školy, zavřely se muzea, galerie, divadla, restaurace.

I přesto se nákaza šíří ve všech regionech země a často bez dohledání jejího zdroje, tedy komunitně. Jakkoli křivka nárůstu počtu nově infikovaných podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly [za ANO] o něco zpomalila, situace se neobejde bez přistoupení k novým proticovidovým opatřením a zítra od 6 hodiny ranní se uzavírají maloobchodní prodejny a služby, zakazuje se volný pohyb osob a částečně se uzavírají úřady.

„Nemůžeme fungovat v režimu, kdy nám denně roste počet hospitalizovaných o 500 a více osob,“ vysvětlil ministr při představování nových proticovidových opatření.

K proticovidovým opatřením je třeba přistoupit odpovědně

Ministr upozornil, že jeho tým sáhl po opatřeních, která omezují především kontakty mezi osobami. Až deset procent české populace totiž dle jeho slov vyhlášená opatření nedodržuje, a navíc dělají vše proto, aby je nedodržovala. A dalších 20 procent je dodržuje pouze občas.

„Mládež opatřením příliš nevěří, myslí si, že je to nijak neohrožuje,“ uvedl ministr.

Epidemie a šíření nákazy se ale týká všech. V důsledku vysokého počtu hospitalizovaných se pak nemusí dostat například akutní zdravotní péče ostatním necovidovým pacientům. Například při úrazu po autonehodě, kdy nebude volný plicní ventilátor, protože jej bude právě využívat několik covid pacientů.

„Jsme v situaci, kdy zavedená opatření, měla být ta, která tu křivku zastaví, a to se nestalo, a proto jsme museli jít do této pozice. Jakmile se dostaneme na reprodukční číslo 0,8 začneme opatření rozvolňovat,“ vysvětlil ministr s tím, proč v tak krátkém čase vláda znovu přichází s dalšími proticovidovými opatřeními.

K termínu jejich účinnosti a případnému zrušení uvedl, že ve druhém až třetím týdnu se covidová čísla, budou-li dodržována opatření, mohou zlomit a nedotknou se ani vánočních svátků. Jaká jsou opatření, která platí od zítřka 22. 10. 2020 v 6 hodin ráno do 3. listopadu 2020? A jak k proticovidovým opatřením přistoupit?

Zákaz volného pohybu na území České republiky

Omezení se netýká cest do zaměstnání, za podnikatelskou činností, za rodinou a blízkými osobami. Dále se mohou lidé od zítřka vydat na nákup potravin, hygienických potřeb či léků a léčivých přípravků do lékáren. Omezení se dále nevztahuje na návštěvy zdravotnických zařízeních a sociálních služeb.

„Lidé budou moci vyjít i do parků, do přírody nebo vyjet na vlastní rekreační chatu či chalupu a pobývat tam,“ uvádí ministerstvo zdravotnictví ČR.

Na veřejně přístupných místech se s výjimkou členů domácnosti mohou od zítřejší šesté hodiny ranní společně pohybovat pouze dvě osoby. Maximálně deset lidí se může zúčastnit pohřbu a svatby. A právo shromažďovací je na nanejvýš sto osob ve skupinách po dvaceti.

Mezi výjimky dále patří cesty kvůli výpomoci jiné osobě, k veterinárnímu lékaři, do úřadů pouze v neodkladných záležitostech, které není možné vyřídit elektronicky nebo telefonicky. Fungovat mohou dále služby zásobování, rozvážky a také se může z Česka vycestovávat i navrátit zpět do místa svého bydliště.

Zákaz maloobchodního prodeje a služeb

Od zítřka se povinně uzavírají maloobchodní provozy a služby. Nařízení má však desítky výjimek, na které se restrikce nevtahuje. Otevřené zůstávají prodejny potravin, pohonných hmot, paliv, hygienického a drogistického zboží. Dále prodejny domácích zvířat a s krmivy, optiky, prodejny brýlí, novin, časopisů, tabákových výrobků. Otevřené zůstanou také autoservisy, odtahové služby, zásilkovny, prodejny se zahrádkářským zbožím, květinářství, pohřební služby. Nezavřou se ani prodejny s textilním materiálem, spotřební elektronikou, realitní služby, účetní služby, zámečnictví, servisy strojů, ale ani myčky, železářství, sběrny a výkupy surovin a kompostárny. Naopak se zavírají hotely a další ubytovací zařízení, jídelní koutky v nákupních centrech.

Omezení orgánů veřejné moci a správních orgánů

Zítřkem se omezí aktivity veřejné moci na nezbytné minimum. Vyřizovány budou pouze nejnutnější záležitosti ve veřejné správě. Úřední hodiny zůstávají omezeny na pět hodin denně dva dny v týdnu, přičemž úřady mají zajistit svůj chod vždy nejnižším možným potřebným počtem zaměstnanců na pracovišti. Stejné doporučení vláda vydala i pro ostatní zaměstnavatele. I ti mají v tomto období upřednostnit práci z domova, udělování dovolených a placeného pracovního volna a zredukovat činnost na minimum.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here