Zdravotnický hackathon vyhrála aplikace na dávkování léků

0
457

Vítězem dvoudenního Smart Health Hackathon zaměřeného na vývoj inovativních projektů ve zdravotnictví se stal Mild Blue Breviary. Jde o inteligentní aplikaci usnadňující dávkování heparinu a inzulinu. Třetí ročník inovační zdravotnické soutěže se konal o víkendu v pražském IKEM. Vítězný tým si odnesl 100 tisíc Kč.

Letošní ročník inovační zdravotnické soutěže Smart Health Hackathon se odehrál o tomto víkendu [20. až 22.11.], poprvé v online prostředí. Zdravotnický hackathon letos hostil pražský Institut klinické a experimentální medicíny [IKEM]. Akce se zúčastnilo více než 120 hackerů z dvaceti zemí celého světa.

Mladí hackeři ve 48hodinovém maratonu hledali řešení pro dvanáct zdravotnických výzev. K online konzultacím jim byl po dva dny k dispozici tým mentorů, lékařů z IKEM, ale i odborníků na umělou inteligenci a datových analytiků. V závěru hackathonu vybrala odborná porota z finálních dvaceti sedmi soutěžních týmů vítěze. Tím se letos stal projekt s názvem Mild Blue Breviary týmu Blue Bild ve složení Anastasia Surikova, Tomáš Kouřim a Marek Polák. Tito hackeři dokázali v rekordně krátkém čase vytvořit funkční aplikaci pro optimalizaci podávání parenterálních léků, včetně její webové verze.

Inteligentní aplikace Mild Blue se jednoduše instaluje a pochopí a nemocnice ji mohou snadno integrovat do interních IT systémů a začít používat prakticky okamžitě,“ říká Tomáš Kouřim, člen vítězného týmu a zároveň CEO nového start-upu Mild Blue zaměřeného na vývoj zdravotnických aplikací.

Aplikace Mild Blue Breviary je jednoduchá

K jejímu používání dle něj stačí běžný chytrý telefon, ve kterém ošetřující personál přes aplikaci uvidí informace o pacientovi, historii dávkování léků a výsledky. Algoritmus založený na umělé inteligenci mu navíc zobrazí optimální dávku léku na základě aktuálních laboratorních výsledků.

„Po aplikaci se podaná dávka léku automaticky zaznamená do aplikace a zdravotní personál má tak všechny informace jednoduše po ruce,“ dodává Tomáš Kouřim.

Za zmínku stojí i to, že úspěch v soutěži sklidil i jejich druhý tým. Ten získal sponzorskou cenu od Edwards Lifesciences za nástroj na automatickou detekci nízkého srdečního výdeje a nízké saturace kyslíkem.

Pozornost si zaslouží nejenom vítězný projekt

„Potěšila a vlastně i překvapila mě kvalita projektů a inovativnost řešení, kterou mladí hackeři letos ukázali. A to i přes to, že mnoho z nich spolupracovalo pouze online a nemohli kooperovat face to face,“ říká zástupce ředitele IKEM Jiří Malý.

Dodává, že IKEM ocenil také systém, který by mohl výrazně pomoci na jednotkách intenzivní péče při monitoraci nežádoucích událostí. Časem by jim mohl pomoci i předcházet a tím zlepšovat péči o pacienty.

„V systému vidíme velký potenciál a rozhodli jsme se inovátorům nabídnout, že jejich projekt budeme u nás dále rozvíjet,“ řekl.

Hackathon a oceněné projekty
  1. Tým Blue Mild, projekt Mild Blue Breviary. Jde o inteligentní aplikaci [kalkulačka] pro usnadnění dávkování heparinu a inzulinu, která je inovativní v tom, že dokáže komunikovat s databází informačního nemocničního systému. Do budoucna navíc díky anonymizovaným datům pacientů umožní zpřesnit dávkování léčiv a práci zdravotnickému personálu.
  2. Tým Quantum preachers, projekt Scope. Jde o aplikaci, která usnadňuje vyhodnocování fotografií defektů rány. Například u pacientů se syndromem diabetické nohy. Přispívá k diagnostice a léčbě kožních lézí.
  3. Tým Stuffed scientist, projekt I.C.U.AI. Je to systém pro monitoring a prevenci nežádoucích událostí na jednotkách intenzivní péče, který využívá živý obraz z bezpečnostních kamer a to bez nutnosti nahrávání. Přitom je zpracovává s pomocí algoritmů hlubokého učení.

Kromě tří hlavních cen se na závěr hackathonu vyhlašovala tři další zvláštní ocenění od partnerů:

  • Cena IKEM: tým The Binary Trio a projekt IcuGuard
  • Cena Edwards Lifesciences: tým Mild Blue a projekt ICU Watchdog
  • Cena Creative Dock: tým Quantum preachers a projekt Scope

Co je ten Hackathon

Hackathon je jednodenní nebo dvoudenní akce, na které skupina programátorů, designerů, lékařů a expertů postaví prototyp řešení problému. Jsou jimi takzvaní bílí hackeři, kteří dodržují etická pravidla a využívají svých schopností pro dobro ostatních. Tématy hackathonů někdy zvaných také inovační maratony bývají výzvy moderní doby. Jako jsou zdraví, doprava, energetika nebo města. Při práci mladým vývojářům pomáhají odborní mentoři, data z veřejné a soukromé sféry, pizza, energetické nápoje a rychlý internet.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here