Po Nizozemsku, Dánsku, Francii, Řecku se virem SARS-CoV-2 nakazili i norci na farmě v Polsku. Na severu země bylo zjištěno osm případů infekce univerzitou v Gdaňsku. Polské úřady ale nyní informaci popřely. Miliony norků kvůli mutaci covidu vybili chovatelé již v Dánsku a Nizozemsku. Norci se nyní likvidují ve Francii.

Informace o potvrzených případech nákazy u norků v Polsku uvedla agentura Reuters s odvoláním na vyjádření univerzity v Gdaňsku. Až doposud nebyly v Polsku potvrzeny případy koronavirové nákazy u norků. Ti jsou v zemi chováni ve velkém.

Dnes ministr zemědělství Grzegorz Půda uvedl, že testy provedené na norcích z jedné farmy na severu Polska nepotvrdily přítomnost koronaviru. Oficiální testy provedl Veterinární institut v Pulawách a jejich výsledky jsou jediné uznávané. Ředitel institutu Krzysztof Niemczuk uvedl, že v současnosti se koronavirus na žádné z polských farem nevyskytuje, nicméně norky z chovu v Pomořansku čekají další kontroly. Zástupci Gdaňské lékařské univerzity se k dnešním informacím ministra zemědělství nechtěli vyjadřovat.

Infekce u norků se pečlivě sleduje kvůli mutaci koronaviru, která se objevila na nizozemských a dánských farmách a kterou se pak zpětně od těchto šelem nakazili lidé. Vědci se obávají, že tato forma koronaviru by nemusela reagovat na nyní vyvíjené vakcíny proti covidu. Mutace je totiž zvlášť odolná vůči protilátkám. Naposledy byli norci se zmutovaným novým koronavirem zaznamenáni v Litvě.

Nakažení norci v Polsku

Polské úřady minulý týden uvedly, že od začátku pandemie zjistily 18 případů nákazy koronavirem mezi pracovníky na farmách s norky. Dodaly také, že jejich nákaza od zvířat je nepravděpodobná. Gdaňská univerzita ale nyní uvedla, že dva vědci prozkoumali 91 norků a u osmi našli koronavirus.

„Je to první potvrzená infekce SARS-CoV-2 na chovné farmě v Polsku,“ uvedla univerzita.

Kvůli případům nákazy zmutovaným koronavirem na dánských farmách polské úřady na počátku měsíce nařídily testy na 18 farmách ve čtyřech vojvodstvích, ale sever země mezi nimi nebyl. Podnikatelské skupiny se stavěly ostře proti kvůli obavě, že by testování mohlo vést k likvidaci chovů po celé zemi.

Koronavirus u norků ve Francii

Nákazu novým koronavirem v chovu norků odhalila i Francie. Virus SARS-CoV-2 potvrdili vědci na farmě nacházející se jihozápadně od metropole Paříže [departement Eure-et-Loir], jak potvrdilo tamní ministerstvo zemědělství, zdravotnictví a ekologické transformace.

„Bylo nařízeno vybití všech 1 000 norků na farmě a likvidace produktů z těchto zvířat,“ uvedla francouzská ministerstva.

Ve Francii jsou čtyři farmy, kde jsou norci chovaní na kožešiny. U jedné se již prokázalo, že nebyla infekcí zasažena, u dalších dvou se stále čeká na výsledky.

Nakažení norci v Dánsku

V Dánsku, kde se zmutovaným koronavirem nakazili lidé, se začátkem listopadu rozhodli utratit celou tamní populaci čítající 17 milionů norků. Ve společnosti to vyvolalo vlnu odporu. Proti rozhodnutí demonstrovaly stovky chovatelů v dánské metropoli Kodani a ve městě Aarhus. Farmáři projeli městy ve svých traktorech. K účasti na protestech se zaregistrovalo zhruba 850 majitelů traktorů.

Zmutovaný koronavirus se objevil u norků i lidí v Dánsku

S vybíjením norků začala dánská vláda i přes přiznání, že pro jejich likvidaci nemá oporu v zákonech. Později dánský ministr potravin a zemědělství Mogens Jensen uvedl, že se kvůli kauze s vybíjením norků rozhodl odstoupit. Opoziční strany požadují rovněž rezignaci premiérky Mette Frederiksenové. Podle agentury se v Dánsku zlikvidovalo více než devět milionů norků.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here