ČR pokračuje v nákupech čínských testů i respirátorů

0
501

Tendr na dodávku pěti milionů antigenních testů na koronavirus do škol vyhrála společnost Masanta. Ta patří do stejné skupiny jako český výrobce respirátorů Good Mask a funguje jako jeho distributor. Dodané testy budou z Číny. Jeden vyjde na 32 Kč, celkem tak správa za nákup čínských testů zaplatí 160 milionů Kč.

Informaci o dodávce čínských testů potvrdil předseda Správy státních hmotných rezerv [SSHR] Pavel Švagr. Konkrétně jde podle něj o antigenní test COVID-19 Test Kit [Colloidal Gold Method], jež vyrábí čínská společnost Hangzhou Singclean Medical Products Co., Ltd.

„První část by měla firma dodat do našeho skladu do 31. března. Zbytek do 12. dubna,” uvedl k nákupu Švagr.

Podle jeho předchozího vyjádření SSHR oslovilo s poptávkou asi 249 firem, které nabízejí celkem 48 druhů testů prováděných z nosu. Do tendru se pak přihlásilo 47 firem, Masanta podala nejnižší nabídku.

Český trh s respirátory i testy na covid nemá pravidla

„Zúžený seznam testů, které jsou vhodné pro školy, nám dodalo ministerstvo zdravotnictví. Jednalo se pouze o testy z přední části nosu. Zástupce ministerstva byl zároveň v komisi a potvrdil vhodnost tohoto testu,” vysvětlil Švagr.

Podle informací Radiožurnálu ministerstvo zdravotnictví původně chtělo, aby SSHR musela pro nákup testů získat atest citlivosti. To se ale nelíbilo premiéru Andreji Babišovi [ANO].

Čínských testů od Masanty se dočká i veřejnost

Firma musí podle dřívějších informací nejméně 1,5 milionu čínských testů dodat do konce března. Podle mluvčího společnosti Masanta Aleše Povra firma s výrobcem Singclean spolupracuje od jara loňského roku. Jejím cílem je nabídnout tyto testy i široké veřejnosti prostřednictvím obchodních řetězců.

„Již počátkem března byly postupně do ČR dopraveny tři miliony antigenních testů Singclean GOOD TEST COVID-19 Test Kit [Colloidal Gold Method]. Cílem firmy je zpřístupnit českým občanům i firmám antigenní testy za koncovou cenu 60 Kč za test, tedy za částku, která odpovídá státnímu příspěvku. To se díky velké státní zakázce a velkým odběrům testů od výrobce Singclean nyní podařilo,” dodal Povr.

Antigenní testy mají už i obchodní řetězce. Kvalita není vysoká

Společnost s ručením omezeným Masanta patří podnikateli Martinu Ladyrovi, který vlastní i společnost Good Mask, jež se specializuje na obchod s respirátory.

Školy v Česku jsou nyní kvůli epidemii koronaviru uzavřeny, ministerstvo školství má v plánu pravidelné testování žáků po jejich návratu do lavic. Ministr školství Robert Plaga [za ANO] minulý týden ve Sněmovně uvedl, že by chtěl, aby se při testování ve školách používaly vedle antigenních i spolehlivější testy PCR. Antigenní testy jsou ale oproti PCR levnější a výsledek ukáží do několika minut.

Antigenní testy hodnotí falešně negativně, zjistili vědci

Stát už testy pro děti jednou nakupoval

Vicepremiér Karel Havlíček [za ANO] už dříve uvedl, že ministerstvo školství má mít prostřednictvím SSHR k dispozici 7,654 milionu testů.

„Z toho 2,654 převodem z ministerstva vnitra a pět milionů nákupem formou veřejné zakázky,” uvedl.

Letos v únoru vláda pro testování žáků vybrala čínské antigenní testy od společnosti Lepu, u kterých se odebírají vzorky z kraje nosu. Stejné používají rakouské školy, podle některých odborníků však nejsou spolehlivé.

Návrat žáků do škol se chystá v druhé polovině dubna

Testy od společnosti Lepu dodala firma Tardigrad International Consulting, jejíž výběr vzbudil pochybnosti. Firma podle dřívějších informací dodala 3,654 milionu čínských testů v ceně 65 korun za kus včetně dopravy. Milion z nich kvůli uzavření škol zamířil k povinnému testování zaměstnanců ve státní správě.

„Navzdory všem pochybnostem jsme prostě a jednoduše splnili zadání vládního tendru na antigenní testy do škol. Zvažujeme proto svou účast i v dalších výběrových řízeních,” řekla minulý týden Radiožurnálu jednatelka firmy Monika Jírovcová.

SSHR v březnu nakoupila kyslíkové bomby i respirátory

Správa státních hmotných rezerv uzavřela další smlouvy na zdravotnický materiál i na začátku března. Šlo o kyslíkové láhve pro nemocnice a zhruba milion respirátorů třídy FFP2.

„Na základě úkolu z vlády a poptávkového řízení jsme uzavřeli smlouvy na dodávku celkem 1 400 redukčních ventilů a 500 adaptérů pro kyslíkové láhve od českého výrobce GCE Chotěboř. Vedle toho nám společnost Polymed Medical CZ dodá 1 400 zvlhčovacích lahví, které jsou nutným příslušenstvím k těmto ventilům a slouží ke zvlhčování procházejícího kyslíku do podoby vhodné pro podání pacientům,” řekl Švagr.

Nákup je podle něj aktuální s ohledem na situaci, kdy spotřeba kyslíku v nemocnicích je nyní oproti loňsku až pětinásobná.

SSHR podle Švagra zároveň uzavřela smlouvu s firmu Chironax-DIZ na dodání asi milionu respirátorů FFP2. V tendru na respirátory správa oslovila 55 firem, přišlo jí 34 nabídek.

„I v této poptávce byla nabídka, kterou jsme bohužel museli vyloučit kvůli tomu, že respirátor neprošel testy. Dalších šest firem bylo vyloučeno, protože nesplnily další požadavky – buď certifikaci, nebo termín dodání,” dodal předseda SSHR.

Popora českých výrobců zdravotnických pomůcek byla jen iluze

Chironax měl zájem dodávat státu i antigenní testy do škol pro ministerstvo vnitro. Ty ale nakonec dodala firma Tardigrad International Consulting, protože Chironax, jak uvedly Seznam Zprávy, úřad vyřadil ze soutěže pro nesplnění podmínek, byť podle serveru nabídla výhodnější podmínky.

Ministr vnitra Jan Hamáček [ČSSD] už dříve uvedl, že Chironax úřad vyřadil kvůli varování Bezpečnostní informační služby, podle které je společnost napojena na stíhané osoby.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here