Testování ve firmách a veřejné správě v pětidenním intervalu, k jehož nařízení se má v pondělí 29. března odhodlat vláda, je kompromis mezi názory epidemiologů a hospodářskými zájmy. V dnešním diskuzním pořadu České televize [ČT] to řekl ministr zdravotnictví Jan Blatný [za ANO].

Po snížení nálože viru v populaci se zřejmě přistoupí i k využívání PCR testů, zaznělo v ČT. A nejen to: Se zavedením povinného testování ve firmách se procento denní pozitivity mírně zvýšilo, v posledních dnech se trend ale už otočil. Nyní se procento denní pozitivity osob na počet provedených testů trvale pohybuje kolem 30 procent.

Podle ministra zdravotnictví je to jedna z velice dobrých známek, že se epidemii u nás daří zastavovat. Ministr zároveň upozornil, že antigenní testování má dostatečnou vypovídající hodnotu a smysl při testování v kratších intervalech. Což je i důvod návrhu zintenzivnit intervaly nařízeného testování ze stávajícího modelu jednou za sedm dnů nově na pět dnů.

Rozhodnutí o frekvenci testů se odkládá. Ve hře jsou PCR testy

„Poprosil jsem ministra Havlíčka, aby to zvážili. […] Rozhodnutí padne v pondělí, počítám s tím, že se to stane,“ řekl ministr.

Dodal, že věří ve schválení jeho návrhu na pondělním jednání vlády, i když jak sám poznamenal, je to pro především velké firmy obrovská logistická záležitost. Přesný termín nezmínil. Firmy se zavedením povinnosti ale mají počítat do několika dnů.

„Věřím, že se na to firmy už připravují,“ poznamenal.

Testování jednou za tři až čtyři dny

Odborníci z Mezioborové skupiny pro epidemické situace [MeSES], kterou vede epidemiolog Petr Smejkal a členem je i bývalý vedoucí pracovní skupiny na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR], dnes děkan Lékařské fakulty Ostravské univerzity a epidemiolog Rastislav Maďar, navrhovali frekvenci povinného testování ve firmách a ostatních institucích v intervalu tří až čtyř dnů. Podle Maďara je testování jednou za pět dnů akceptovatelný kompromis.

„Není to úplně to, co bychom očekávali, ale je to akceptovatelné. Na kompromisy jsme tady zvyklí,“ uvedl.

Poznamenal, že efektivnost antigenního testování je dána právě jeho častější frekvencí. Na druhou stranu chápe, že testováním klesá produktivita práce ve firmách tím, že zaměstnanci tráví čas odběry a čekáním na výsledky.

Nicméně je stále názoru, že je třeba antigenní testy kombinovat s citlivějšími PCR metodou. Situaci by dle jeho slov zastabilizovalo plošné otestování PCR metodou.

„Pak bychom dostali epidemii pod kontrolu velmi rychle,“ řekl do s dovětkem, že zmírnit epidemii by pomohlo i vstupní screeningové testování alespoň na některých místech či při některých příležitostech.

Ministr Blatný souhlasí avšak s tím rozdílem, že k vyššímu využívání PCR testování se přistoupí až v momentě, kdy poklesne virová nálož ve společnosti. V plánu má úřad využít i takzvané půlování, čili otestování více vzorků najednou v jednom testu. V praxi jde například o pracovníky z jednoho oddělení. Až při vykázané pozitivitě by se otestoval každý z nich, aby se zjistilo, kdo je pozitivní. Ostatní by se odebrali do nařízené karantény.

Fondy prevence pojišťoven poslouží k úhradě testování

Kdy si Česko uleví od restrikcí

Nouzový stav v Česku s trváním do 11. dubna prodloužili poslanci na žádost vlády v pátek 26. března. Ministr Blatný tvrdí, že 11. duben bude poslední den lockdownu a o další nebude třeba žádat. První rozvolnění můžeme dle jeho odhadů čekat v pondělí 12. dubna, kdy by se do lavic vrátili někteří žáci 1. stupňů ZŠ [rotace] a předškoláci mateřských škol.

„Chci, aby byla opatření kontrolována, a to proto, aby se mohlo od 12. dubna rozvolňovat,“ vysvětlil ministr.

Návrat žáků do škol se chystá v druhé polovině dubna

Od loňského jara dohlíží na karanténu a izolaci lidí v Česku hygienické stanice, což podle ministra nestačí. Proto požádá o posílení kontrol ministra vnitra Jana Hamáčka [ČSSD] a to hlavně na hranicích okresů v době nadcházejících velikonočních svátků.

Celorepublikový lockdown, či uzavření průmyslu nebo vyhlášení celozávodního volna na dobu velikonočních svátků není podle Blatného dobrým krokem. Testování ve firmách totiž začalo fungovat. Tudíž je situace, kdy pracovníci zůstanou doma srovnatelná s tím, když jsou v práci za pravidelné kontroly testy.

„Proto jsem netrval, aby vláda tlačila na zaměstnavatele,“ řekl ministr Blatný.

Zmínil i návrat k elektivní péči v nemocnicích, která je v Česku už déle než jeden rok s několika krátkými přestávkami zakázána. Obnovit ji podle ministra můžou až v situaci, kdy se počet lidí na lůžku v nemocnici zredukuje na dva maximálně tři tisíce pacientů.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here