Zubaři a veterináři budou ve Francii očkovat proti covidu-19. V pátek 26. března jejich zařazení do celostátní očkovací kampaně doporučil tamější zdravotnický úřad HAS. Francie čelí nové vlně nákazy, a hlavně zpožděným dodávkám vakcín.

Proti covidu ve Francii za určitých podmínek očkují již lékárníci a porodní asistentky. V nejbližších dnech se k nim připojí také stomatologové a veterináři, jejichž zapojení do národní očkovací strategie odsouhlasil francouzský zdravotnický úřad. Personální kapacity se tímto krokem, který má zrychlit očkování a pomoci zvládnout další vlnu šíření nákazy v zemi, navýší o 252 tisíc zdravotníků. Od soboty 27. března se ve Francii očkují všichni zájemci nad 70 let věku.

Zdravotní ústav ve Francii rozděluje pracovníky ve zdravotnictví do dvou skupiny. Přičemž jedna z nich očkuje přímo ve svých ordinacích nebo na pracovištích. Druhá, podstatně širší skupina, pak očkuje jen ve veřejných očkovacích centrech. Více samostatnosti v očkování mají v zemi lékárníci a zubaři. Ve vakcinačních centrech pracují například i laboranti z biologických nebo radiologických pracovišť, jejich příbuzné obory. A také studenti medicíny, anebo veterináři.

Potíž není nedostatek personálu, ale vakcín

Podle ministra zdravotnictví Oliviera Vérana však stojí za pomalým očkováním zpožděné dodávky covid vakcín do země, nikoli nedostatek zdravotníků, jak píše francouzský list Le Monde. K pátečnímu odpoledni dostalo první dávku vakcíny 7,5 milionu občanů, z celkem 67 milionů obyvatel.

Francie nově povolila AstraZeneku i pro lidi nad 65 let

Pořád dokola: rozvolnění, zpřísňování…

V posledním týdnu nově nakažení v zemi rostou o tisíce případů denně a statistiky země vykazují nejvyšší čísla od loňského listopadu. V minulém týdnu ministerstvo zdravotnictví registrovalo až 65 tisíc nově nakažených za den. O týden dříve se denní statistiky nákaz pohybovaly kolem 35 tisíc za den.

A tak vedení země od půlnoci z pátku na sobotu zpřísnila nastavené restrikce ve třech departementech, včetně regionu kolem Lyonu. Zavřely se obchody a omezil především volný pohyb obyvatel. Novinkou je i kvůli rychlému růstu počtů nově nakažených zařazení Francie na seznam rizikových zemí ze strany sousedního Německa. Všichni cestující přijíždějící z Francie se na hranicích musí prokázat negativním výsledkem testu a splnit povinnou desetidenní karanténu.

Téměř 4 800 pacientů na JIP a ARO

Pod velkým tlakem v důsledku sílící epidemie jsou nyní francouzské nemocnice, kde je přes 27 tisíc pacientů s covidem-19. Téměř 4 800 z nich leží na jednotkách intenzivní péče.

EU i Británie válčí o vakcínu. Každý má svou pravdu

Od začátku pandemie se ve Francii koronavirem nakazilo přes 4,4 milionu lidí, 94 275 z nich s covidem-19 zemřelo.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here