Při udržení sestupného trendu denních nákaz covidem-19 se mohou podle ministra zdravotnictví Jana Blatného [za ANO] některé děti do lavic vrátit v pondělí 12. dubna. Testovat se budou dvakrát do týdne. Do Velikonoc chce ministr oživit i starý protipandemický systém PES.

Do velikonočních svátků má v plánu Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] představit zrevidovaný protiepidemický systém PES. Podle hlavní hygieničky ČR Pavly Svrčinové půjde opět o jeho tabulkové zpracování, které bude zohledňovat počet nově nakažených na 100 tisíc obyvatel. Odborníci podle Svrčinové již i pracují s narůstajícími počty naočkovaných lidí v Česku. Konkrétní výjimky pro naočkované ale chce úřad zavádět až ve chvíli, kdy u nás bude dostatek očkovacích látek a zpřístupní se i mladším ročníkům.

„Počítáme s tím, že se zavede testování při vstupu na akce, festivaly. […] Přijede laboratoř před vstup do zařízení a otestuje účastníky,“ řekla hlavní hygienička ke zvažovaným opatřením, která mají doprovázet plánované rozvolňování.

Sportovní a kulturní akce se však podle ní začnou povolovat až při nízkých stupních rizika. Ministr Blatný upozornil, že k první úpravě protiepidemických opatření dojde nejdříve v týdnu po Velikonocích. Šlo by podle něj pouze o uvolnění běžného pohybu mezi okresy.

„Rozvolňování bude pozvolné, nikoli jednorázové,“ vysvětlil.

Duben: návrat dětí do škol

Pokud dojde po velikonočních svátcích k uvolnění volného pohybu mezi okresy, další na řadě má být postupný návrat žáků do škol. Postupný návrat žáků do škol se plánuje na druhou polovinu dubna. Podle hlavní hygieničky se počítá nejprve s otevřením škol pro děti předškolního věku, kteří v září nastupují do prvních tříd. Společně s nimi by mohli v druhé polovině dubna do lavic usednout všichni žáci 1. stupně základních škol [školy se pro ně uzavřely 18. prosince, pozn. red.]. Avšak budou se dvakrát v týdnu testovat neinvazivními antigenními testy.

Nouzový stav: Vláda zpřísnila opatření i zavřela školy

Ministr Blatný upozornil, že antigenní testy dostanou školní zařízení zdarma. Pokud se dobrovolně rozhodnou své žáky a personál testovat PCR metodou [taktéž neinvazivní, například testy ze slin, pozn. red.], je to možné.

„Nebráníme se tomu, budeme školám poskytovat maximální součinnost,“ řekl s tím, že některé školy projevily zájem o takové testování. Citlivější PCR testy si ale musí zakoupit na vlastní náklady, nejde o plošné nařízení.

„Standard jsou antigenní testy, a ty také dostanou,“ řekl ministr.

MŠMT je na návrat žáků připraveno, na tahu je MZ ČR

Současné plány Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy [MŠMT] navrhují zprvu rotační systém výuky na školách. To znamená, že by se žáci střídali na prezenční a distanční výuce vždy ob týden. Mimo předškolních dětí a žáků prvních stupňů by se podle ministra školství Roberta Plagy [za ANO] k prezenční výuce měli co nejdříve vrátit i studenti s praktickou výukou na středních a vysokých školách. Po menších skupinách by se pak začali postupně navracet do škol i žáci posledních ročníků základních a středních škol.

K návratu žáků do škol a nejenom těch nejmladších mělo pomoci i upřednostnění očkování pedagogických i ostatních pracovníků ve školství. Ti se začali k očkování registrovat už od soboty 27. února. Dosud jich podle dat MZ ČR očkovací látku dostalo 74 tisíc z téměř 175 tisíců registrovaných zájemců [data k 25. březnu].

Registrace k očkování učitelů startuje tuto sobotu 27. 2.

Ze zásob Správy státních hmotných rezerv [SSHR] se v únoru do škol rozvezlo 3,5 milionu respiračních masek, což vychází zhruba 10 kusů na pracovníka. V současné době se jedná o dokoupení testovacích sad pro pravidelné testování žáků, neočkovaných učitelů a dalších pracovníků, kteří jsou součástí kolektivů ve školách i předškolních zařízeních.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here