Registrace k očkování proti covidu se v Polsku otevře všem dospělým 10. května. Lidé starší osmnácti let by tak mohli být naočkováni nejpozději do srpna, uvedl tamní premiér Mateusz Morawiecki. Uvolňují se i některé zákazy a nejen v Polsku.

Otevření registrace k očkování proti covidu-19 pro všechny dospělé zájemce v Polsku oznámil dnes [19.4.] předseda vlády Mateusz Morawiecki při otevírání nového očkovacího centra v Lehnici. Uvedl, že rychlost vakcinace nyní závisí jen na objemu dodávek očkovacích látek, ostatně jako v ostatních unijních zemích.

„Toto je okamžik, kdy můžeme říci, že chceme přejít do protiofenzivy,“ řekl sebevědomě ministerský předseda podle listu Gazeta Wyborcza.

Podle něj by mělo v zemi časem fungovat na 471 očkovacích center zastoupených ve všech polských vojvodstvích.

„Doteď jsme se celou dobu této chmurné nákaze bránili. Dnes jsme čím dál lépe připraveni, dostává se k nám čím dál více vakcín a můžeme využít infrastrukturu pro očkování,“ uvedl premiér v Lehnici [Legnica] nedaleko českých hranic při slavnostním otevření prvního z nových očkovacích center.

K očkování se nyní registrují všichni nad 53 let

Podle ředitele jeho kanceláře a současně vládního zmocněnce pro očkování Michala Dworczyka nová očkovací centra umožní denně podat vakcínu minimálně 200 lidem ve městech do 50 tisíc obyvatel. A dále až 500 zájemcům o vakcíny ve větších městech. Za současných podmínek zdravotníci v Polsku očkují na zhruba 6 500 místech. V tyto dny se k očkování registrují obyvatelé starší 53 let.

Zdravotníci v Polsku se zhruba 38 miliony obyvateli doposud aplikovali lidem skoro 8,9 milionu dávek vakcín proti covidu-19. Takřka 2,3 milionu Poláků je již plně očkováno, píše polská tisková agentura PAP. Polské ministerstvo zdravotnictví k dnešnímu dni potvrdilo 7 283 nově potvrzených případů nákazy koronavirem a dalších 101 úmrtí za poslední den. Od počátku pandemie se v Polsku koronavirem nakazilo více než 2,7 milionu lidí, z nichž 62 133 s covidem-19 zemřelo.

Prodloužení restrikcí, avšak s výjimkami

V reakci na rostoucí počty nakažených polská vláda minulý týden prodloužila některá protiepidemická nařízení o další týden. Ministr zdravotnictví Adam Niedzielski nicméně ohlásil dvě výjimky z restrikcí. Ode dneška 19. dubna se otevírají dětské jesle a školky, dále se otevírají sportoviště. Na nich smí v jeden moment cvičit nejvýše 25 osob, uvedla televize TVN 24. Hotely a další ubytovací zařízení jsou zavřené minimálně do 3. května.

Podle TVN 24 zůstávají další týden uzavřené školy, divadla, kina, muzea, galerie. Také i bazény, sauny, solária, kadeřnictví a nákupní centra s výjimkou potravin, lékáren, drogérií, trafik a knihkupectví. Stále platí limity pro počty osob přítomných v prodejnách a kostelech.

Sousední Slovensko už otevřelo obchody

Od uzavírky v druhé polovině loňského prosince se dnes 19. dubna uvolňují zákazy po celém Slovensku. Do provozu se vrací maloobchod, služby, ale i hotely a ostatní ubytovací zařízení. Po téměř půl roce se otevřely i zoologické zahrady a muzea. Do škol nastoupily další skupiny starších žáků a konají se i pro Slováky významné bohoslužby.

Velké rozvolnění ale doprovázejí preventivní opatření. Před vstupem do prodejny s výjimkou potravin a dalšího základního zboží se zákazníci prokazují potvrzením o negativním výsledku testu na koronavirus. Případně o postinfekční imunitě či dokončené vakcinaci. Zákazníci však tvrdí, že po nich dnes nikdo při vstupu do prodejny žádné potvrzení nepožadoval.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here