K očkování proti covidu-19 se v pátek 23. 4. začnou registrovat lidé nad 60 let. Od pondělí 26. dubna se vrací k praktické výuce středoškoláci a vysokoškoláci v posledním ročníku studia. Některé mateřské školy se otevřou i mladším dětem. Mimořádný příspěvek zvaný izolačka se zřejmě prodlouží do konce června.

O výše uvedených krocích rozhodla vláda na svém pondělním jednání 19. dubna. Rezervační systém očkování proti covidu-19 se v pátek nově otevře zájemcům nad 60 let věku. Pro další skupiny by se podle plánů ministra zdravotnictví Petra Arenbergera [za ANO] mohl systém zpřístupnit po pěti letech vždy po uplynutí jednoho týdne.

Stále se snižující denní počty nově nakažených pak přiměly zástupce vlády odsouhlasit i návrat některých skupin žáků k prezenční výuce. Od příštího týdne se v Česku po více jak roce obnovuje praktická výuka na středních školách. A dále klinická i praktická výuka pro studenty posledních ročníků vysokých škol. Podmínka přítomnosti ve vyučování je negativní výsledek testu na koronavirus, potvrzení o prodělání covidu-19 v posledních 90 dnech či průkaz o očkování proti covidu-19.

„Od 26. dubna se budou moci středoškoláci účastnit praktické výuky. Studenti posledních ročníků vysokých škol pak budou moci nastoupit na praktickou a klinickou výuku,“ informoval po jednání vlády ministr školství, mládeže a tělovýchovy Robert Plaga [za ANO].

Testy v prvním týdnu ukázaly pozitivitu u 302 školáků

Některé děti vyrazí příští týden [snad] i do mateřské školy

Mateřské školy se pro všechny děti otevřou jen v krajích s nízkým nárůstem covid pozitivních osob. Konkrétně jen v těch krajích, kde týdenní přírůstek nových případů nákazy nepřesáhne 100 na 100 tisíc obyvatel.

„Od 26. dubna se k praktické výuce vrací žáci SŠ a poslední ročníky VŠ. Otevřou se také mateřské školky v krajích, kde je týdenní přírůstek případů covidu-19 pod 100/100 000 obyvatel,“ potvrdilo na svém twitterovém účtu Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Podle ministra zdravotnictví tuto podmínku aktuálně splňuje jen Karlovarský a Královéhradecký kraj. Přítomnost těchto dětí není navíc podmíněna ani negativním výsledkem na koronavirus. Nebudou nosit ani roušky či respirátory. Testování v sedmidenním intervalu se tak nebude nově vztahovat ani na předškoláky těchto mateřských škol, jako tomu bylo v minulém a tomto týdnu. O dalších krajích s nízkým nárůstem pozitivních osob a možností otevřít mateřské školy pro všechny děti informuje vláda veřejnost po svém čtvrtečním jednání. Stejně tak se ve čtvrtek lidé dozvědí, jestli se otevřou některé z maloobchodů či služeb.

Izolačka k nemocenské se prodlouží o dva měsíce

Mimořádný příspěvek pro zaměstnance v nařízené karanténě a izolaci za prvních deset dnů pracovní neschopnosti bude zřejmě pokračovat až do 30. června. Vláda totiž rozhodla o jeho pokračování po dobu dalších dvou měsíců. Návrh nyní projedná a případně schválí obě komory Parlamentu ČR. Zástupci vlády požadují jeho zrychlené projednání ve stavu legislativní nouze. V případě schválení ho budou zaměstnavatelé svým zaměstnancům k náhradě mzdy vyplácet i po skončení měsíce dubna, dokdy byl mimořádný příspěvek původně odsouhlasen.

Pracovníkům v izolaci a karanténě příspěvek na účet vyplácí zaměstnavatel, který si jej následně odečítá z odvodů na sociální pojištění. Dopady prodloužení mimořádné izolačky o další dva měsíce si vyžádá dalších 300 milionů korun ze státního rozpočtu.

Hlášení kontaktů má zvýšit příspěvek k nemocenské

I bezdomovci bojují proti covidu-19

Ze zásob Správy státních hmotných rezerv [SSHR] a skladů ministerstva vnitra se uvolní několik tisíc balení antigenních testů pro lidi bez domova. Rozhodla o tom vláda na návrh Ministerstva práce a sociálních věcí [MPSV] s odůvodněním, že je třeba se zaměřit i na osoby bez přístřeší. Distribuovat antigenní testy budou mezi bezdomovce poskytovatelé sociálních služeb. Ze skladů SSHR se rozveze do zařízení sociálních služeb, které jsou v kontaktu s bezdomovci, na 10 300 kusů testů. Ministerstvo vnitra jich vydá tři tisíce.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here