Vláda včera [8.2.] schválila příspěvek k nemocenské při nařízené karanténě a izolaci pro zaměstnance ve výši až 370 korun na den podle výše výdělku. Vyplácet jej mají zaměstnavatelé k náhradě mzdy a následně si ho odečíst ze sociálního pojištění. Vláda si od podpory slibuje více nahlášených kontaktů. 

Návrh zákona o mimořádném příspěvku zaměstnanci při nařízené karanténě a o změně občanského soudního řádu, který zavádí mimořádný příspěvek k nemocenské při karanténě ve výši až 370 korun schválila na svém pondělním jednání vláda. Návrh zákona projedná Parlament ČR ve stavu legislativní nouze. Mimořádné opatření má platit tři měsíce, od 1. března do konce května 2021.

„Opatření má zvýšit ochodu lidí se testovat, jít na nemocenskou, to znamená jít do karantény a izolace a trasovat se,“ vysvětlila ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová [ČSSD].

Do karantény musejí i lidé naočkovaní proti covidu-19

Vláda si od příspěvku k nemocenské slibuje důslednější hlášení rizikových kontaktů osobami, u kterých se prokázala nemoc covid-19. Úřad se totiž domnívá, že za nedodržováním karantény a nižším hlášením kontaktů je obava z poklesu příjmu.

Příspěvek k nemocenské se odvíjí od výše příjmu

Příspěvek k nemocenské nedostanou v případě nařízené karantény a izolace zaměstnanci ve stejné výši. Vypočítá se vždy z výše jeho měsíčního výdělku. V součtu s náhradou příjmu nemá příspěvek převyšovat 90 procent průměrného výdělku. Nárok na podporu mají mít dle stávajícího návrhu i takzvaní dohodáři [DPČ, DPP] a zaměstnanci na zkrácený pracovní úvazek. Naopak nárok na něj nemají zaměstnanci po návratu ze zahraničí, s výjimkou pracovních pobytů.

Příjezdy do Česka se dnes zpřísňují i českým občanům

Rozpočtové náklady na tři měsíce mají být dle odhadů MPSV 1,1 mld. korun. Průměrný počet nařízených karantén se v Česku pohybuje kolem 50 tisíc za měsíc.

Kompenzovat snížení příjmů kvůli nařízené karanténě a izolaci si tímto způsobem nemohou živnostníci, ty vláda sanuje plánovaným navýšením kompenzačního bonusu ze stávajících 500 na jeden tisíc korun za každý kalendářní den omezení jejich činnosti.

Jak funguje bonus k nemocenské

Příspěvek k nemocenské dle stávajícího návrhu, který vypracovalo a předložilo Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV], dostanou zaměstnanci v nařízené karanténě nebo izolaci kvůli prokázanému onemocnění covid-19 [i jiné infekční nemoci, pozn. red.]. Mimořádnou podporu jim vyplatí zaměstnavatel spolu s náhradou mzdy [nemocenská, pozn. red.] a to až po dobu deseti dnů. Výdaj si pak zaměstnavatel sám odečte od povinného odvodu na sociální pojištění. Příspěvek se nedaní a nezahrnuje do příjmů, ze kterých se vypočítává nárok na sociální dávky, stejně jako nemá být předmětem exekučního řízení.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here