Ředitel ZOO Praha Miroslav Bobek v neděli 9. května okomentoval reakci ministra zdravotnictví Petra Arenbergera [za ANO] na víkendové fronty u vstupu do zoologické zahrady. Dnes ráno oznámil, že mají v ZOO kontrolu z hygieny.

Zoologické a botanické zahrady se veřejnosti po čtyřměsíční povinné uzavírce opět otevřely v pondělí 12. dubna. Navštívit však smí pouze venkovní prostory, a to maximálně z 20 %.

První dny po zpřístupnění zahrad dokázali jejich provozovatelé návštěvnost vcelku dobře korigovat. Potíže s frontami u vstupů začali řešit poslední dny s příchodem teplého počasí.

ZOO Praha o víkendu řešilo davy u vstupů

Pozornost veřejnosti upoutaly víkendové davy Pražanů i lidí žijících mimo Prahu před vstupem do ZOO Praha [úvodní foto se slony, zdroj: ZOO Praha]. Tamní šedesátihektarový prostor smí být podle aktuálně platných protiepidemických pravidel obsazen nanejvýš z dvaceti procent. Což odpovídá čtyřem tisícům návštěvníkům v areálu ZOO. Ovšem obsazenost veřejných dopravních prostředků a prostoru před vchodem do ZOO už nikdo neřeší [viz foto, autor: David Gaydečka].

David_GaydeckaNa tlačenice a dlouhé fronty u ZOO Praha i na přeplněné tramvaje a autobusy směřující do pražské Troje se ministra Arenbergera zeptala i moderátorka nedělní Partie na CNN Prima News. Ministr vysvětlil, že podobné fronty se u pražské zoologické zahrady tvoří již od opětovného otevření ZOO Praha, tedy 12. dubna. Ministerstvo na problém dle jeho slov již upozorňovalo.

„A já jsem doufal, že ve spolupráci s hygienickou službou, protože jsme na to poukazovali, se tam udělají opatření, aby se fronta nemusela tvořit,“ reagoval.

Od opice se návštěvník nenakazí, u pokladny už ano

Podle něj je účelné řešení pro snížení kumulace lidí před ZOO objednávkový systém a také časové sloty.

„Fronta se tam vytváří, jen kvůli tomu, že se tam nahrnou lidi, kteří čekají na to, až je vpustí dovnitř. Čili nenakazí se vevnitř od opice, která byla nemocná, ale nakazí se v té frontě ještě před zoologickou,“ uvedl ministr s tím, že je to prostě organizační problém.

Na slova ministra Arenbergera se rozhodl ještě v neděli 9.5. zareagovat ředitel pražské zoologické zahrady Miroslav Bobek.

„Zavřené pavilony jsou jistě v pořádku, ale limit 20 procent kapacity má opačný důsledek, než bylo zamýšleno. Opakovaně jsem volal po komunikaci s ministerstvem. Doposud marně, napsal Bobek.

Na svůj twitterový účet dále napsal, že jestli pan ministr opravdu ví, jak udělat časové sloty pro návštěvu šedesátihektarového areálu a jak zajistit jejich dodržování, rád si jeho konkrétní návrh vyslechne.

Reakce ředitele Bobka vyvolala vlnu podpory a to i od významných jmen. Například ekonom Miroslav Zámečník uvedl.

„Mirku, vrchnostenské pokyny a rady s minimální znalostí zasaženého oboru, zoo nevyjímaje, jsou základním definičním znakem doby.“

Přidal se i komentátor HN Petr Honzejk se slovy: „Ale zase se na tom dětem hezky vysvětluje, co se myslí úslovím knížecí rada,“ napsal.

A reakce na sebe nenechala dlouho čekat ani od samotného ministerstva. Podle ranního vyjádření Miroslava Bobka dorazila do ZOO Praha kontrola z hygieny.

„S mým včerejším tvítem k výrokům ministra zdravotnictví o ZOO Praha to určitě nesouvisí, ale už tu máme kontrolu z hygieny,“ informoval na twitteru ředitel Bobek.

A jaká opatření platí při návštěvě ZOO Praha?

V jeden moment smí být v areálu celé ZOO Praha 4 tisíce návštěvníků. K tomuto účelu je praktické sledovat před cestou do zoo počitadlo návštěvníků umístěné v záhlaví webu, odkaz ke sledování zde. Podle stavu k dnešní 12:25 hodině je kapacita opět naplněna a před vstupem opět čekají lidé až se pro ně uvolní místo.

Za stávajících omezeních ZOO Praha nepřijímá ani rezervace. Vedení ZOO vysvětluje: „Díky tomu však můžeme každý den uvítat více návštěvníků než v případě příjmu rezervací.”

Restaurace jsou v areálu zoo stále zavřené, ale fungují výdejní okénka, kterých je v prostoru areálu dostatek. Nošení ochrany dýchacích cest se řídí aktuálním nařízením MZ ČR. To znamená, že respirátory či roušky jsou povinné ve vnitřních prostorech [prodejny suvenýrů, toalety, pozn. red.]. Venku jen tam, kde nemůže návštěvník dodržet dvoumetrovou vzdálenost od ostatních. S výjimkou členů jedné domácnosti.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here