Za protiprávní sterilizaci stát ženám asi zaplatí 300 tisíc

0
656
protipravni_sterilizaci_zen
Foto: Pixabay.com

Sterilizované ženy v letech 1966 až 2012, které se k zákroku nerozhodly svobodně, zřejmě získají odškodnění ve výši 300 tisíc Kč. Sněmovna dnes [4.6.] schválila zákon upravující protiprávní sterilizaci žen. Předlohu projedná Senát.

Navrhovaná předloha upravuje období téměř 46 let od platnosti zákona o zdraví lidu až do přijetí zákona pro zdravotnické zákroky. Jednorázové odškodné tak budou moc nárokovat protiprávně sterilizované ženy, které výkon podstoupily v období od 1. července 1966 do 31. března 2012.

Podle důvodovém zprávy se k němu totiž některé ženy nemusely rozhodnout svobodně, ale po přesvědčování či hrozbě odebrání dětí a dávek. Žádosti o odškodné za protiprávní sterilizaci žen by posuzovalo Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Poškozené by je podávaly po dobu tří let od účinnosti zákona. Proti stanovisku ministerstva by byla možná v rozkladovém řízení bezplatná soudní žaloba. Přiznané odškodnění by nepodléhalo zdanění.

Poslanci si ujasňují českou novodobou historii

Poslanec Pavel Plzák [ANO] se při projednávání zákona ptal, v čem nezákonnost sterilizace spočívala. Pak na to, kolik lékařů bylo za takový medicínský postup souzeno. Podle Moniky Jarošové [SPD] ani v minulé době nebylo možné jen tak někoho sterilizovat. Musel k tomu dle ní existovat souhlas. Pirátka Olga Richterová avšak namítala, že se zhruba před 15 lety prokázalo, že ženy byly sterilizovány bez náležitého souhlasu.

„Byly prokázány situace, kdy to bylo naprosto v rozporu s právem, naprosto v rozporu s přáním těch žen,“ argumentovala.

Podle lidoveckého poslance Jana Čižinského by zákon neměl být v žádném případě vnímán jako útok na lékaře.

„Zákon má odstranit chybu komunistického systému. Nemá nic společného s oborem gynekologie a gynekology,“ upozornil při schvalování normy poslanec a místopředseda výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda [ODS].

Komunistický poslanec Leo Luzar ale s odvoláním na stanovisko ombudsmana prohlásil, že lékaři postupovali v některých případech v rozporu s tehdejšími předpisy.

Bayer zaplatí v USA pokutu za Essure sterilizaci

Za protiprávní sterilizaci žen stát zaplatí 120 mil. korun

Odškodnění by se mohlo týkat podle autorů předlohy až 400 lidí. Nárokovat by si jej zřejmě mohli i muži poškozených žen. Stát by tedy mohl vyplatit nejvýše 120 milionů korun. Poslankyně Eva Matyášová [ANO] za předkladatele uvedla, že veřejný ochránce práv v tuto chvíli eviduje stovku žádostí o odškodnění.

S podezřením na nucené sterilizace v Česku, a to především romských žen, přišlo v roce 2004 Evropské centrum pro práva Romů. Desítky žen se pak přihlásily veřejnému ochránci práv, některé se obrátily i na soudy. Vládní výbor proti mučení navrhl zavést odškodné už v roce 2006. V roce 2009 se za protiprávní zákroky tehdejší kabinet omluvil. Obdobnou předlohu připravil v minulém volebním období tehdejší ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier [ČSSD]. Vláda ji ale odmítla.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here