Pokles u preventivních prohlídek potvrdila i data ČPZP

0
314
preventivnich_prohlidek
Foto: ZdraveZpravy.cz

Pandemie covid-19 loni významně ponížila počty preventivních prohlídek u lékaře. Potvrzují to i data České průmyslové zdravotní pojišťovny [ČPZP]. K praktikovi loni na prevenci dorazilo 19 % jejích dospělých pojištěnců, o rok dříve 22 procent.

Na zanedbanou preventivní péči jako důsledek déle než rok trvající pandemie covidu-19 upozorňují odborníci ze všech segmentů zdravotní péče. A jejich tvrzení potvrzují i data zdravotních pojišťoven jako plátců zdravotní péče.

„Za rok 2020 evidujeme vykázanou preventivní prohlídku u praktického lékaře u 184 054 našich dospělých pojištěnců. To je téměř o 29 tisíc prohlídek méně než o rok dříve,“ uvádí tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Upozorňuje, že zájem o prevenci se zdaleka netýká jen ordinací praktických lékařů. Z dat pojišťovny vyplývá, že dospělí měli nižší zájem o všechny druhy preventivních vyšetření.

„Za poklesem počtu preventivních prohlídek lze hledat vliv pandemie covid-19. Předpokládaným důvodem byla zejména obava z návštěv ordinací poskytovatelů zdravotních služeb a možnou nákazou nemocí covid-19,“ vysvětlují zástupci pojišťovny.

Aktuální situace zvyšuje riziko onemocnění srdce a cév

Nutno ale také dodat, že loni zavřelo nebo omezilo ordinační hodiny mnoho praktických lékařů. Ti se stejně jako jejich pacienti báli nákazy novým koronavirem a některým z nich se navíc dlouho nedostávalo potřebných ochranných pomůcek.

Propad preventivních prohlídek potvrzují jejich počty

Snížený zájem o preventivní prohlídky potvrzují data ČPZP za poslední roky. Kupříkladu v roce 2019 preventivní vyšetření u praktika absolvovalo 212 831 dospělých pojištěnců [22,18 %]. V pandemickém roce 2020 jich preventivně svého praktika navštívilo zhruba 19 procent, konkrétně 184 054 osob.

Stejný trend vykazuje i stomatologie. V roce před pandemii na prevenci k zubnímu lékaři dorazilo na 602 957 pojištěnců ČPZP [62,83 %], loni už jen 574 777 [59,5 %]. Obdobný pokles hlásí gynekologie, mamografický screening a vyšetření prevence kolorekta.

Preventivní prohlídky u ČPZP v letech 2019 a 2020

[Zdroj: ČPZP]

Pravidelná prevence zachraňuje zdraví i životy

Preventivní prohlídky hradí pojištěncům standardně všechny tuzemské zdravotní pojišťovny. Dospělí pojištěnci mají navštívit preventivně svého praktického lékaře jedenkrát za dva roky. U stomatologa hradí pojišťovny dvě vyšetření za rok. Prohlídku u gynekologa pak uhradí jednou za rok, mamografický screening od 45 let jednou do dvou let. V případě potřeby a na doporučení ošetřujícího lékaře pak i častěji. Screening kolorekta mužům a ženám od 50 let hradí pojišťovny jednou ročně, od věku 55 let jednou za dva roky.

Všeobecná prohlídka u praktika odhalí i závažné nemoci

Při preventivní prohlídce může lékař odhalit počínající příznaky vážného onemocnění, jako je diabetes, rakovina nebo hypertenze. Anebo zhoršení či komplikaci již léčené nemoci. Včasné odhalení nastupující nemoci navíc umožní šetrnější léčbu a může pacientovi zachránit život.

Prohlídka u gynekologa snižuje riziko vzniku rakoviny

„Apelujeme na naše pojištěnce, aby dbali o své zdraví a doplnili si preventivní prohlídky, pokud je z obav před možnou nákazou neuskutečnili,“ vyzývá Elenka Mazurová a připomíná, že pravidelnou prevenci nemají rozhodně opomíjet chronicky nemocní pacienti.

Prevenci připomíná ČPZP svým klientům i odměnami

K prevenci zdravotního stavu svých klientů využívají pojišťovny také preventivní programy a různé motivační programy a bonusy.

„Naše pojištěnce motivujeme k preventivní prohlídce například prostřednictvím nadstandardního programu Bonus Plus, kde získávají za absolvované prohlídky a za věrnost body, které mohou využít například na proplacení zdravotních služeb nehrazených z veřejného zdravotního pojištění,“ říká mluvčí.

Preventivní prohlídky zachraňují životy. Lidem je to jedno

Připomíná zároveň bezplatnou službu Prevence v mobilu. S pomocí ní upozorňuje ČPZP své klienty na blížící se termín preventivní prohlídky krátkou textovou zprávou.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here