Ředitel NUDZ je Petr Winkler, porazil Jiřího Horáčka

1
3695
Petr_Winkler
Foto: PREF Conference 2020

Petr Winkler je nový ředitel Národního ústavu duševního zdraví [NUDZ]. Uspěl ve výběrovém řízení, kterého se zúčastnili dva kandidáti. Mimo Winklera o místo bojoval i náměstek pro vědu a výzkum NUDZ a vystudovaný lékař Jiří Horáček.

Do funkce ředitele NUDZ nastoupí Petr Winkler dnes 16. června. Na pozici tak vystřídá zakladatele ústavu a uznávaného odborníka v oboru psychiatrie Cyrila Höschla [71], který na vlastní žádost rezignoval začátkem letošního dubna. Důvodem jeho odchodu byla dle jeho slov potřeba generační obměny ve vedení ústavu.

Cyril Höschl: Štěstí je, že jsem si nezapomněl vzít boty

„Nový ředitel by se měl primárně zaměřit na naplňování reformy péče o duševní zdraví, na metodickou a odbornou podporu celého reformního procesu, včetně evaluace probíhajících aktivit,“ uvedl ke jmenování Winklera ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO].

Dodal, že role NUDZ je pro reformu péče o duševní zdraví zcela klíčová. Zároveň vyzdvihl také potřebu věnovat se pozorně hospodaření organizace.

Podle nového ředitele NUDZ Petra Winklera se bude ústav více angažovat v reformě psychiatrické péče. Zachovat chce také a dále budovat své výjimečné postavení v oblasti výzkumu, vzdělávání i lékařské péče.

„Chceme se zařadit mezi instituce, které mají nejenom národní význam, ale zejména význam mezinárodní. Myslím si, že naše pozice v regionu střední a východní Evropy je vcelku unikátní, a my bychom měli sehrávat podstatnou roli v rozvoji psychiatrické péče nejenom u nás, ale i v zahraničí,” uvedl Winkler při svém nástupu do funkce pro ČTK.

Sdílet zkušenosti a dobrou praxi by podle něj měl ústav se státy, které byly v minulosti za železnou oponou na východ.

Ve výběrovém řízení byli dva kandidáti

Mimo Winklera se výběrového řízení zúčastnil Jiří Horáček. Ten je náměstek pro vědu a výzkum NUDZ, lékař, pedagog 3. Lékařské fakulty UK. A také přednosta kliniky psychiatrie a lékařské psychologie 3. LF UK. Ve výběrovém řízení ale neuspěl.

„Mně se k tomu těžko vyjadřuje, protože jsem zároveň předsedou odborné společnosti a pracovník NÚDZ. Šlo ale o naprosto otevřené a férové výběrové řízení, v němž byli dva kandidáti a Petr Winkler v něm uspěl,“ uvedl k výběru nového ředitele NUDZ pro ZdraveZpravy.cz předseda Psychiatrické společnosti ČLS JEP a vedoucí výzkumného programu NUDZ Pavel Mohr.

„Vítěz splnil všechny požadavky. Rozhodně na výsledku výběrového řízení nevidím nic špatného či kontroverzního,” dodal.

O něco jiný názor ale vyjádřil zpravodajskému serveru ZdraveZpravy.cz uznávaný psychiatr z praxe, který si ale nepřál být jmenován.

„Osobně to ze strany ministerstva zdravotnictví vnímám jako podporu trendu směrem
k prohlubování a urychlování procesu takzvané reformy psychiatrie. Toho nového ředitele znám jen povrchně, ale rozhodně bych nechtěl, aby mi dělal vedoucího…,” řekl.

Podle jeho slov na to, aby Petr Winkler vedl NUDZ, nemá ani schopnosti ani zkušenosti.

„Ale mohu se mýlit…,” dodal.

Skutečností je, že Petr Winkler je i navzdory svému oboru aktivní v oblasti reformy psychiatrické péče. Naposledy o ní hovořil letos 21.1. v diskusi Hospodářských novin [HN] spolu s tajemnicí Rady vlády pro duševní zdraví Ditou Protopopovou. A dále pak s přednostou Psychiatrické kliniky 1. LF UK a VFN Praha Martinem Andersem a manažerem projektu Studio 27 “zaostřeno na duši” Břetislavem Košťálem.

Kdo je Petr Winkler

PhDr. Petr Winkler, Ph.D. [6.4.1983] vystudoval sociální politiku a sociální práci na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy a Health service and population research na Institutu psychiatrie, psychologie a neurovědy v Londýně. V NUDZ pracuje od roku 2011. V ústavu v posledních letech pracoval na pozici vedoucího výzkumného pracovníka. Předtím působil v Psychiatrickém centru Praha. Je člen rady sociální prevence v Psychiatrické společnosti ČLS JEP a rady Sekce prevence v Evropské psychiatrické asociaci.

ZdraveZpravy.cz se pokusily kontaktovat na mobilním telefonu i Petra Winklera, ten byla ale nedosažitelný. S otázkami se obrátily i na druhého uchazeče o funkci Jiřího Horáčka. Ten však v NUDZ nebyl a na mailem položené otázky prozatím nereagoval.

–DNA–

1 komentář

  1. Tendenční článek jak z Parlamentních listů. Informace z nejmenovaných zdrojů … jistě. Úsměvné, chtělo by se napsat…ale je to spíš smutné.

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here