Správní rada ZP MV posoudí výměnu vedení pojišťovny

0
1038
ZP_MV_CR
Foto: ZP MV ČR

Možnou změnou šéfa Zdravotní pojišťovny Ministerstva vnitra [ZP MV ČR] se zřejmě bude zabývat na dnešním [17.6.] zasedání její správní rada. Stávajícího ředitele pojišťovny Davida Kostku by dle některých zpráv mohl nahradit stávající náměstek ředitele Všeobecné zdravotní pojišťovny ČR [VZP ČR] David Šmehlík.

Aktualitazace po jednání správní rady ZP MV ČR: Spekulace o odvolání generálního ředitele ZP MV ČR se nepotvrdily. Správní rada pojišťovny o jeho odvolání nejednala.

„Odvolání generálního ředitel Davida Kostky nebylo na programu jednání správní rady ZP MV ČR. David Kostka zůstává ve své funkci,“ uvedla pro ZdraveZpravy.cz mluvčí zdravotní pojišťovny Hana Kadečková.

„Šéfem druhé největší zdravotní pojišťovny se má na přání ministerstva zdravotnictví stát Šmehlík z VZP. A to i přesto, že ZP MV ČR prošla bez problémů kontrolou z ministerstva financí i zdravotnictví,“ okomentoval situaci předseda Českomoravské konfederace odborových svazů [ČMKOS] Josef Středula.

Dodal, že takové jednání je pro ministerstvo zdravotnictví typické, protože to vyniká v tom nahrazovat schopné lidi amatéry. Možné změny v pojišťovně potvrdil Seznam Zprávám i sám ředitel pojišťovny David Kostka [na fotografii, pozn. red.]. Toho si dle jeho slov měl v této věci povolat předseda správní rady a náměstek ministra vnitra Jiří Nováček.

Pozval si mě předseda správní rady a oznámil, že možnost odchodu je na stole. Řekl jsem, že k tomu nevidím důvod,“ řekl s tím, že ale bude respektovat rozhodnutí správní rady.

David Šmehlík chce výš

David Šmehlík rozhodně není neznámou postavou českého zdravotnictví. Profesní zkušenosti získal ve Svazu zdravotních pojišťoven ČR [SZP ČR]. Následně byl poradcem ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha [za ANO]. Již v té době se o něm začalo mluvit jako o jistém novém řediteli VZP ČR. Tím se však nestal, jakkoli loni na podzim o funkci ředitele největší tuzemské zdravotní pojišťovny usiloval.

Správní rada VZP ČR na svém mimořádném zasedání rozhodla v jeho neprospěch a vedení ponechala na dobu dalších čtyř let v rukou Zdeňka Kabátka. A to i přesto, že David Šmehlík měl podporu hnutí ANO. Obecně se však ví, že předsedkyně správní rady VZP ČR Věra Adámková [za ANO] není nakloněna jak Adamovi Vojtěchovi, tak ani jeho chráněnci Šmehlíkovi. Naopak se zdá ve velice dobrých vztazích se stávajícím ředitelem Kabátkem.

David Šmehlík na sebe upozornil ale i dalšími překvapujícími “tahy”. Jedním z nich bylo i to, když předloni na Štědrý den poslal na účet kliniky patřící do svěřenského fondu zřízeného premiérem Andrejem Babišem [ANO] několik milionů korun, aniž by bylo úplně jasné proč. Klinika pak peníze vrátila a Zdeněk Kabátek nařídil celou věc zkontrolovat a prošetřit. Výsledek je dodnes neznámý.

Na druhé straně je David Šmehlík kvůli svým těsným vazbám na Adama Vojtěcha, ale i premiéra snadný terč médií. Loni jej zřejmě poškodil moderátor veřejnoprávní České televize [ČT] Václav Moravec, který ve svém pořadu uvedl, že podle jeho informací měl být David Šmehlík účastníkem schůzky na Vyšehradě, po které musel náhle rezignovat tehdejší ministr zdravotnictví Roman Prymula. Jakkoli moderátor své tvrzení – a to ani následně – nedoložil vůbec ničím, informaci převzala ostatní média a Šmehlík se tak na pár dní stal spolu s Prymulou “populární” v celé České republice.

Tím, že televize veřejné služby v této věci nedala Davidovi Šmehlíkovi prostor se k věci bezprostředně vyjádřit, to je říci, že na vyšehradské schůzce nebyl, ho poškodila minimálně při jeho kandidatuře na šéfa VZP ČR. Varující v této věci pak je selhání zpravodajství ČT. A to ve smyslu, že na její obrazovce dnes může kdokoli o komkoli říci třeba i účelovou nepravdu, aniž by za to kdokoli v ČT ale nesl odpovědnost.

Kolem VoZP a ZP MV ČR krouží David Šmehlík dlouho

Aktuální případné změny ve vedení ZP MV ČR nejspíše souvisejí s plánovaným sloučením ZP MV ČR s Vojenskou zdravotní pojišťovnou [VoZP]. O jejich sloučení v jednu zdravotní pojišťovnu se hovoří několik let. Usiluje o ní hlavně Komunistická strana Čech a Moravy [KSČM] a podporuje ji i premiér Babiš. Naposledy si zástupci obou stran společný plán potvrdili na svém jednání 3. února. Přičemž koordinací pověřili na pokyn premiéra právě Davida Šmehlíka.

Sloučit pojišťovny ZP MV ČR a VoZP má David Šmehlík

Z etického hlediska jde o velice kontroverzní rozhodnutí. To kvůli tomu, že David Šmehlík je náměstek VZP ČR, což je konkurenční pojišťovna obou pojišťoven. Na což upozornil také předseda Svazu zdravotních pojišťoven ČR Ladislav Friedrich.

„Považuji to za mimořádně problematické. VZP totiž podle svazu není v žádném kompetenčním vztahu k VoZP či ZP MV, a naopak je jejich konkurencí,” uvedl před nedávnem pro ZdraveZpravy.cz.

ZP MV a VoZP mají smůlu. Mají těsnější vazbu na stát

Samotné pojišťovny jsou ke slučování, jmenování Davida Šmehlíka jeho koordinátorem a nově možná i ředitelem jedné z nich obezřetné. Nejdříve své sloučení ostře kritizovaly. Následně zmírnily svůj slovník a začaly se vyjadřovat diplomaticky ve smyslu, že budou nápomocny i svému sloučení, bude-li o něm rozhodnuto. A stejně diplomaticky se pro ZdraveZpravy.cz i nyní vyjádřila mluvčí ZP MV ČR Hana Kadečková k případné výměně ředitele pojišťovny.

„Je to záležitost správní rady ZP MV ČR, do té doby to nebudeme komentovat,“ uvedla s tím, že správní rada pojišťovny má své pravidelné jednání naplánované na dnešek.

Dodejme, že podle zákona o oborových pojišťovnách vláda jmenuje a odvolává pět členů správních rad a tři členy dozorčích rad těchto pojišťoven. Tedy vždy třetinu. Ostatní členové orgánů jsou zástupci zaměstnanců a zaměstnavatelů. A právě 15členná správní rada [s výjimkou VZP ČR, která je 30členná, pozn. red.] je nejvyšší orgán pojišťovny, který rozhoduje o zásadních otázkách v činnosti, tedy i řediteli pojišťovny.

Ve správní radě ZP MV ČR za vládu aktuálně usedají: Marie Bílková, Aneta Heřmanová, Petr Jarema, Alena Šteflová a Pavlína Žílová. Za zaměstnavatele pak: Miloš Bednařík, Petr Dohnal, Jiří Nováček [předseda], Drahoslav Ryba a Jan Švejdar. Za odborové organizace jsou do správní rady ZP MV ČR zvoleni: Jiří Jílek, Aleš Lehký, Petr Pacher [místopředseda], Milan Štěpánek a Petr Toman.

–VRN/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here