Německá vakcína CureVac nepotvrdila vysokou účinnost

0
360
CureVac
Foto: CureVac

Vakcína německé firmy CureVac chrání před vážným průběhem nemoci covid-19 ze 47 procent a nesplňuje tak očekávání. Data o její účinnost přinesly první výsledky klinických testů na 40 tisících účastnících.

Nízkou účinnost vakcíny proti covidu-19 společnosti CureVac přisuzují odborníci i stále nově vznikajícím mutacím koronaviru SARS-CoV-2.

„Doufali jsme v lepší výsledky při průběžné analýze, počítali jsme ale s tím, že při takovém množství variant koronaviru bude velkou výzvou dosáhnout vysoké účinnosti,“ okomentoval první výsledky testů předseda představenstva CureVacu Franz-Werner Haas s tím, že finální výsledky testů o účinnosti vakcíny se mohou ještě změnit.

Upozornil zároveň, že současná situace, kdy se objevují stále nové mutace viru, ukazuje na důležitost vývoje vakcín druhé generace [účinných proti aktuálním mutacím, pozn. red.].

Varianty viru mění názvy. Určí je písmena řecké abecedy

Do klinické studie se podle výrobce zapojilo na 40 tisíc lidí v deseti zemích Latinské Ameriky a Evropy. Výsledky, které ukázaly na nižší, než poloviční účinnost vakcíny navíc zároveň potvrdily přes třináct nových variant koronaviru.

Nicméně testování vakcíny od CureVacu, která jsou v závěrečné fázi, budou i nadále pokračovat. Jejich výsledky se podle The Washington Post očekávají v několika týdnech.

EK si od společnosti CureVac objednala 405 mil. dávek

Na dodávkám očkovací látky od firmy CureVac se zástupci Evropské komise [EK] dohodli již loni na podzim. Podle smlouvy má německá společnost dodat do unijních zemí na 225 milionů dávek vakcíny proti covidu-19. EK si ve smlouvě zajistila předkupní právo na dalších 180 milionů dávek. Tenkrát výrobce odhadoval podmínečné schválení vakcíny ze strany EK na první čtvrtletí roku 2021.

Zpožděný vývoj vakcíny a hlavně nedobré výsledky jejích klinických testů přidělávají starosti vedení společnosti i kvůli tomu, že na vývoj vakcíny proti covidu-19 načerpala loni v červenci úvěr ve výši 75 milionů eur [cca 2 mld. Kč] od Evropské investiční banky [EIB].

CureVac a Bayer budou spolupracovat na covid vakcíně

Letos v lednu potvrdila firma uzavření dohody o spolupráci a službách s německou firmou Bayer. Ta se měla zapojit především do nákladných prací, které jsou nutné pro schválení vakcíny. Podílet se má i na výzkumných studií. Kromě toho má CurVacu pomoci i se zajištěním dodavatelského řetězce. Podle šéfa CureVacu Haase jeho firma ale i nadále zůstává jediným majitelem licence očkovací látky proti covid-19. Bayer ji bude mít možnost získat pouze pro některé mimoevropské trhy.

CureVac je biofarmaceutická společnost se sídlem v německém Tübingenu. Vyvíjí především terapie založené na messenger RNA. Společnost se zaměřuje na vývoj vakcín proti infekčním chorobám a léků na léčbu rakoviny a vzácných onemocnění.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here