Exnáměstkyně Alena Šteflová se vrací na ministerstvo

0
1130
Steflova
Foto: ZdraveZpravy.cz

Kvůli předbíhání při očkování proti covidu-19 letos v lednu odvolaná náměstkyně ministra zdravotnictví Alena Šteflová se vrací na ministerstvo. Tentokrát jako vedoucí odboru zdravotní péče, který spadá pod náměstkyni Martinu Vašákovou. Informací přinesl server Seznam Zprávy.

Alenu Šteflovou z funkce náměstkyně ministra zdravotnictví odvolal exministr Jan Blatný [za ANO] kvůli předbíhání při očkování. Teď Alena Šteflová, jak řekla serveru Seznam Zprávy, vyhrála ve výběrovém výběrovém řízení a do úřadu nastoupí k 1. červenci.

„Chci pokračovat v tom, co mám ráda a co mě baví,“ vysvětlila svůj setrvalý zájem o práci na Ministerstvu zdravotnictví ČR [MZ ČR], aniž by blíže komentovala své loňské selhání spojené s přednostním očkováním.

Přednostní očkování pro ni i jejího manžela

Šteflová se nechala proti covidu-19 naočkovat spolu se svým manželem v první polovině ledna 2021. Tedy v době, kdy se prioritně očkovali zdravotníci na infekčních odděleních a intenzivní péči a senioři starší 80 let. Kvůli porušení nařízení tehdy odstoupil ředitel Státního zdravotního ústavu [SZÚ] v Praze Pavel Březovský. Právě ve SZÚ se nechala naočkovat i Šteflová se svým manželem.

„Vzhledem ke svým častým rizikovým pracovním kontaktům jsem i s manželem využila možnosti nechat se naočkovat zbytkovou vakcínou,“ okomentovala to tehdy.

Šteflová končí jako náměstkyně ministra. Kvůli očkování

Přístup k očkování ve SZÚ vyvolal vlnu kritiku u široké veřejnosti. Kriticky se k němu vyjádřil i premiér Andrej Babiš [ANO]: „To, co se stalo ve Státním zdravotním ústavu, je absolutně nepřijatelné. Takovéto excesy se nemůžou a nesmí opakovat.“

Odborný ústav se zhruba 450 zaměstnanci dostal koncem loňského roku mezi prvními 975 dávek vakcíny proti covidu-19 a pokyn, aby očkoval co nejrychleji. Vakcínu ale dostali zaměstnanci ústavu a jejich příbuzní. Čímž porušili pravidla upravená v tehdejší ministerské očkovací strategii.

Ministerstvo potřebuje posílit, teď tvrdí Alena Šteflová

Podle aktuálních slov Aleny Šteflové je úsek zdravotní péče na ministerstvu dlouhodobě neobsazený a potřebuje posílit. Výběrové řízení bylo podle ní vyhlášeno ještě v době, kdy vedl ministerstvo Petr Arenberger, který pro změnu na MZ ČR skončil kvůli podvádění v majetkovém přiznání. K samotnému vyhodnocení řízení tak došlo až za znovunavrátivšího se Adama Vojtěcha [za ANO].

Adam Vojtěch je zpět jako ministr. Úkolů má nespočet

Právě on si Šteflovou vybral v roce 2017 jako svou náměstkyni. Předtím pracovala jako šéfka české kanceláře Světové zdravotnické organizace [WHO], ale na ministerstvu již působila dříve. V letech 1991–2003 na úřadu zastávala různé pozice včetně poradkyně Hlavního hygienika ČR. Byla například vedoucí oddělení ambulantní a primární péče, působila i jako ředitelka odboru pro vědu a výzkum.

Kdo je Alena Šteflová

MUDr. Alena Šteflová, Ph.D, MPH, vystudovala 3. lékařskou fakultu UK, na které v roce 2007 završila doktorandské studium v oboru Preventivní lékařství. Působila zde rovněž zhruba dvacet let jako externí lektorka Ústavu preventivního lékařství. Od roku 2014 je asistentkou Ústavu veřejného zdravotnictví a medicínského práva na 1. lékařské fakultě UK. Od roku 2017 působí tamtéž ještě na Ústavu všeobecného lékařství.

V roce 2012 získala titul Master of Public Health na Slovenské zdravotnické univerzitě v Bratislavě. V roce 2013 ji bylo uděleno čestné členství ve Společnosti všeobecného lékařství za příspěvek k rozvoji primární péče. V roce 2015 byla zvolena do výboru předsednictva ČLS JEP a v roce 2017 jí tato společnost udělila čestné členství. Je spoluzakladatelkou Ústavu pro zdravotní gramotnost.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here