Unijní covid pas bude zdarma, nařídila to Evropská unie

0
469
covid_pas
Foto: Pixabay.com

Covid pas, který dnes [9.6.] schválil Evropský parlament [EP], má mimo turistické cestování zjednodušit i přesun přeshraničních pracovníků a studentské zahraniční pobyty. Systém vydávání covid certifikátů už je nyní na každé unijní zemi.

Aktuálně na evropské půdě schválená pravidla pro covid pas jsou především závazek pro členské země EU. Svým občanům musí nyní zajistit vydání osvědčení o tom, že jsou bezinfekční. Tím se pak budou lidé prokazovat na cestách po Evropě. Fungovat mají od 1. července. V budoucnu by mohly covid pas uznávat také mimounijní země.

„Digitální zelený certifikát je digitální doklad o tom, že osoba buď již byla proti covidu-19 očkována, obdržela negativní výsledek testu na covid-19, anebo již covid-19 prodělala,“ popisují na stránkách zástupci Evropské komise [EK].

Za vydání covid pasů nesmí dle evropské legislativy žádná z unijních zemí požadovat od jejího obyvatele úhradu. EK navíc slíbila unijním zemím přispět na testy částkou 100 milionů eur [cca 2,5 mld. Kč]. A tak mají být dle normy testy na koronavirus alespoň cenově dostupné, pod čímž si zřejmě každá země ale představí jinou částku.

Covid pas schválil Evropský parlament vcelku suverénně

Evropský parlament [na fotografii, pozn. red.] schválil normu o covid pasech v poměru 546 ku 93 poslaneckých hlasů. Finální potvrzení už je na samotných členských zemích, jež mají systém zavedení digitálních certifikátů pro své obyvatele na starosti. I přes jasnou převahu hlasů pro zavedení covid pasu vyjádřili někteří evropští poslance obavy z několika úprav.

Digitální zelený pas EU by mohl platit po celém světě

Například v některých situacích mají státy právo po cestujících požadovat dodatečnou podmínku pro vstup a pobyt na jejich území, jde například o dodržení karantény či otestování se. Země nemají navíc povinnost zajistit bezplatný test na koronavirus, kolem čehož se v Bruselu týdny diskutovalo.

Uznávání v EU registrovaných covid vakcín

Z legislativy o covid pasech dále vyplývá, že unijní země budou uznávat očkování vakcínami, které schválila Evropská agentura pro léčivé přípravky [EMA]. Akceptace těch neschválených pak záleží na každé zemi samotné. Diskuze se vedou hlavně o uznatelnosti očkování ruskou vakcínou Sputnik V, kterou již několik týdnů očkují v Maďarsku a v tomto týdnu s ní začalo očkovat i sousední Slovensko. A to i přesto, že tu vakcínu EMA dosud neschválila.

Slovensko očkuje ruským Sputnikem. Lidé nemají zájem

Covid pas vydá zařízení v zemi, ke které má žadatel o něj příslušnost, nebo v něm má udělený trvalý pobyt. Automaticky se bude vydávat v elektronické podobě. Na žádost pak i v tištěné verzi vždy v jazyce příslušného členského státu a současně i anglicky. Obě varianty budou bezplatné a opatřeny QR kódem, jež bude uznatelný ve všech zemích EU. Při kontrolách se QR kód certifikátu naskenuje, čímž se ověří pravost podpisu.

„Bude-li členský stát nadále vyžadovat, aby držitelé digitálního zeleného certifikátu podstoupili karanténu nebo test, musí to oznámit komisi a všem ostatním členským státům a toto rozhodnutí odůvodnit,“ upozorňuje EK.

Dodává, že certifikáty budou obsahovat jen nezbytné informace a navštívené země si jej nesmí ponechat.

„Kontrolovat se bude pouze platnost a pravost certifikátu, a to ověřením toho, kdo jej vydal a podepsal,“ ubezpečuje EK.

Všechny zdravotní údaje tak zůstanou uchovány pouze u členských zemí, které digitální pas vystavily. Zástupci EK jednají se Světovou zdravotnickou organizací [WHO] o uznatelnosti vydaných osvědčeních i jinde na světě. Úřad při jejich zavádění do praxe spolupracuje také s Mezinárodní organizací pro civilní letectví, zkráceně ICAO.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here