Slovensko očkuje ruským Sputnikem. Lidé nemají zájem

0
389
Sputnikem
Foto: ZdraveZpravy.cz

Slovensko dnes [7.6.] začíná proti covidu-19 očkovat ruskou vakcínou Sputnik V. Zájem nechat se oočkovat Sputnikem V projevilo formou registrace do očkovacího systému jen přes 5 000 Slováků, byť země už začátkem března dovezla první zásilku Sputniku V pro 100 000 lidí.

Podle ministerstva zdravotnictví se Sputnik V začne v zemi používat postupně. Dnes odstartuje očkování zmíněnou vakcínou v Bratislavě a v Žilině, další města se přidají v příštích dnech. Okolnosti její dodávky tehdy prohloubily vládní krizi, která vyústila ve výměnu premiéra a ministra zdravotnictví.

Dovoz Sputniku V na Slovensko navzdory nesouhlasu části koalice prosadil někdejší premiér a nynější ministr financí Igor Matovič [OĽaNO]. V době nedostatku vakcín Matovič tvrdil, že až půl milionu obyvatel Slovenska se chce očkovat pouze ruskou vakcínou. Teď na očkování Sputnikem V úřady v pětimilionovém Slovensku vyčlenily pouze osm očkovacích center, po jednom v každém z krajů.

Alespoň první dávku některé z vakcín proti covidu-19 dosud dostalo na Slovensku 1,81 milionu lidí, tedy třetina celkového počtu obyvatel. Země v současnosti používá hlavně vakcíny od firem Pfizer/BioNTech a Moderna. Očkování nových zájemců vakcínou od společnosti AstraZeneca úřady v květnu pozastavily hlavně kvůli nedostatečným dodávkám této očkovací látky.

Slovensko očkuje neschváleným Sputnikem V

Sputnik V dosud neschválila Evropská agentura pro léčivé přípravy [EMA]. Slovenský Státní ústav pro kontrolu léčiv [ŠÚKL] zase k ruské vakcíně nevydal své stanovisko s odvoláním na nedostatek informací od jejího výrobce. Obdobně se vyjádřil český Státní ústav pro kontrolu léčiv [SÚKL]. Britský lékařský časopis The Lancet, který jako první loni přinesl zprávy o tom, že Sputnik V je bezpečná a účinná vakcína, před několika týdny napsal, že mnohé informace ze třetí fáze studie jsou u ruské vakcíny nedůvěryhodné. EMA v minulosti varovala unijní státy, aby neočkovaly jí neschválenými vakcínami. Což platí i pro Sputnik V.

EMA varovala před svévolným nasazováním Sputniku V

Slovensko nakonec „rébus“ s ruskou vakcínou vyřešilo tak, že látku nechalo prověřit maďarskými lékovými úřady. Maďarsko tuto očkovací látku začalo používat již letos v únoru jako první členská země Evropské unie. Při návštěvě českého premiéra Andreje Babiše [ANO] se jeho maďarský kolega Viktor Orbán [Fidesz-MPS] vyslovil v tom smyslu, že Maďaři preferují hlavně ruskou vakcínu.

„V Maďarsku třeba v domově důchodců senioři chtěj vyloženě ruskou vakcínou. Žádnou jinou,“ uvedl tehdy Orbán.

Fanoušek ruské vakcíny je také někdejší slovenský premiér Matovič. Ten nyní kritizuje, že Sputnikem V hodlá země očkovat pouze obyvatele ve věku 18 až 60 let. Ministerstvo zdravotnictví reagovalo, že se řídí informacemi od výrobce vakcíny. Úřad nyní dostal nové údaje, které analyzuje.

Po Argentině vyrábí Sputnik V i Srbsko

V souvislosti s ruskou vakcínou je další novinka, že Srbsko začalo s její licenční výrobou. Produkci v bělehradském Institutu virologie, vakcín a sér Torlak minulý týden v pátek [4.6.] prostřednictvím videokonference slavnostně zahájili srbský prezident Aleksandar Vučić a jeho ruský protějšek Vladimir Putin.

Podle místních médií je Srbsko jedinou zemí v Evropě kromě Ruska, kde se tento očkovací preparát vyrábí. Agentura DPA naopak uvádí, že Srbsko je v tomto ohledu druhou zemí v Evropě, neboť Sputnik V se vyrábí již také v Bělorusku.

Srbský ministr bez portfeje Nenad Popović podle veřejnoprávního rozhlasu a televize RTS uvedl, že Srbsko vyrobí v příštích šesti měsících čtyři miliony dávek ruské vakcíny. Směřovat mají hlavně k srbskému obyvatelstvu, v pozdějších fázích půjdou vakcíny i na export do zemí regionu. V Srbsku vyrobenými vakcínami by se mohlo začít očkovat do deseti dnů.

Večerního on-line setkání hlav států se zúčastnil také argentinský prezident Alberto Fernández, jehož země ruskou vakcínu taktéž vyrábí. Argentina v minulosti přitom uvedla, že vedlejší účinky ruské vakcíny jsou mizivé.

Argentina vyrobila svoji první vakcínu Sputnik V

Srbsko se od října 2021 chystá vyrábět také čínskou vakcínu Sinopharm. Prezident Vučić dříve uvedl, že by ve spolupráci s Čínou a Spojenými arabskými emiráty měla v zemi vzniknout nová továrna, která bude schopna produkovat dva až tři miliony dávek měsíčně.

 –ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here