Příjezdový semafor dnes mění podmínky návratu z ciziny

0
341
prijezdovy_semafor
Foto: Letiště Václava Havla Praha

Příjezdový semafor dneškem řadí Kypr do tmavě červených zemí. Maltu, Andorru, Lucembursko, Nizozemsko a Azorské ostrovy mezi červené země. Neočkovaní navrátilci z těchto zemí se musí otestovat a do výsledku setrvat v domácí izolaci.

S platností od pondělí 19. července se mění zabarvení některých zemí na příjezdovém semaforu. Ten určuje z nařízení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR] podmínky vstupu na území České republiky. Hlavní novinka především v době letních dovolených je přesun turisticky oblíbeného ostrova Kypr do zemí s velmi vysokým rizikem nákazy. Tedy tmavě červených destinací.

„Osoby vracející se z červené a tmavě červené kategorie musí ještě před návratem do ČR vyplnit příjezdový formulář a zároveň před návratem podstoupit antigenní nebo PCR test, pokud k návratu použijí hromadnou dopravu,“ upozorňuje na opatření ministerstvo.

Další povinností po návratu je i podstoupit další PCR testování, nejdříve však pátý den a zároveň nejpozději 14. den po příjezdu do Česka. Do té doby musí cestující z nařízení úřadu zůstat v domácí izolaci. O něco mírnější podmínky platí pro cestující vlastním dopravním prostředkem. Ti se nemusí otestovat ještě před návratem do Česka. Povinnost testování po pěti dnech a nejpozději do dvou týdnů od návratu už pro ně ale taktéž platí. Stejně jako domácí izolace až do doby obdržení výsledku testu.

Naočkování lidé mají od podmínek pokoj

Podmínky testování a samoizolace při návratu se netýkají osob, které mají alespoň 14 dní po plném očkování. V případě dvoudávkového schématu 14 dní po druhé dávce. V případě jednodávkové vakcíny 14 dní po očkování.

Malta jako první pustí do země jen plně naočkované dospělé

Podmínky testování a samoizolace při návratu se dále netýkají těch lidí kteří v posledních 180 dnech prodělali onemocnění covid-19. Všem ale zůstává povinnost vyplnit příjezdový formulář. Podrobnější podmínky pro návrat ze zahraničí do Česka v době pandemie covidu-19 jsou k nahlédnutí zde.

Příjezdový semafor: testy pro zelené i oranžové země

Podmínky vydávané MZ ČR pro země s vysokým a velmi vysokým rizikem nákazy [červené a tmavě červené země na příjezdovém semaforu, pozn. red.] se s platností od 1. července sjednotily. Mezi červené země aktuálně patří Andorra, Lucembursko, Malta, Nizozemsko. Dále Španělsko vč. Baleárských a Kanárských ostrovů a Portugalsko vč. Azorských ostrovů.

Cestující při návratu ze zemí s nízkým a středním rizikem nákazy koronavirem již musí vždy při návratu vyplnit příjezdový formulář. A zároveň se do pěti dnů po vstupu na území Česka nechat otestovat na koronavirus. Přitom nezáleží, jestli AG či PCR testem. V červenci a srpnu podle stávajících podmínek zůstávají v plné úhradě ze zdravotního pojištění dva PCR testy a jeden AG test do týdne. Ostatní už si musí pojištěnci zaplatit ze svého.

Hrazené testy na covid skončí. Interval očkování je kratší

Do kategorie zemí s nízkým rizikem nákazy [zelená kategorie] spadá Albánie, Bulharsko, Bosna a Hercegovina, Chorvatsko, Černá Hora, Estonsko, Island, Itálie, Kosovo, Lotyšsko. Dále Litva, Maďarsko, Německo, Norsko, Polsko, Rakousko, San Marino, Severní Makedonie, Rumunsko, Slovensko, Slovinsko, Srbsko, Švédsko, Švýcarsko a Vatikánský městský stát. Z mimoevropských zemí nebo jejich částí pak Austrálie, Hongkong, Izrael, Japonsko, Korea, Kanada. Dále také Libanon, Macao, Nový Zéland, Singapur, USA, Thajsko a Tchaj-wan.

Mezi země se středním rizikem nákazy [oranžová kategorie] se aktuálně řadí Belgie, Dánsko, Finsko, Francie, Irsko, Lichtenštejnsko, Monako, Řecko a souostroví Madeira.

Černé země letos raději nenavštěvovat

Extrémní riziko nákazy především novými mutacemi koronaviru dle hodnocení MZ ČR hrozí v Botswaně, Brazílii, Indii, Jihoafrické republice, Kolumbii, Lesotho, Malawi, Mosambiku. Dále v Namibii, Nepálu, Paraguay, Peru, Rusku, Svazijsku/Eswatini, Tanzanii, včetně ostrovů Zanzibar a Pemba, v Tunisku, Zambii a Zimbabwe.

Tyto země úřad důrazně nedoporučuje navštěvovat a když tak pouze v těch nejnutnějších případech. Plně očkovaní proti covidu-19 a lidé po prodělání nemoci v posledních 180 dnech po návratu z výše jmenovaných zemí vyplní příjezdový formulář. Testování a samoizolace se jich netýká.

„Pro ostatní je nutné podstoupit před cestou na území ČR PCR test a následně setrvat 10 dní v samoizolaci zakončené negativním PCR testem,“ dodává na závěr MZ ČR.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here