Česko se na olympiádě proslavilo už teď. Kvůli covidu

0
383
olympiade
Foto: Pixabay.com

Česko se na olympiádě v Tokiu proslavilo ještě dříve, než začaly samotné hry. To kvůli nenaočkovanému lékaři českých olympioniků Vlastimilu Voráčkovi. A nejenom nenaočkovanému, ale i pozitivnímu na koronavirus.

Není proto divu, že se infekce dostala i mezi olympioniky. Rozšíření nákazy teď mají nově prošetřit hygienici. Vyšetřování přitom oznámil i předseda Českého olympijského výboru [ČOV] Jiří Kejval. Avšak ani to není jen tak. S jejich šetřením totiž nesouhlasí Filip Neusser z Národní sportovní agentury [NSA]. Podporu žádá u Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR].

Koronavirus se od pátku 16. července, kdy členové olympijské výpravy odletěli do Tokia na letní olympijské hry, potvrdil u šesti z nich. První pozitivní test vyšel, jak již bylo řečeno, doprovázejícímu lékaři – ortopedovi – Vlastimilu Voráčkovi. To hned v letištní hale v Japonsku. Později test prokázal pozitivitu u plážového volejbalisty Ondřeje Perušiče a trenéra beachvolejbalistek Simona Nausche. Dalším nakaženým je stolní tenista Pavel Širučka a covid pozitivní je také plážová volejbalistka a manželka trenéra Nausche Markéta Nausch Sluková. Ve čtvrtek v podvečer oznámil pozitivitu i silniční cyklista Michal Schlegel.

Nákazu na olympiádě řeší ČOV, zapojí se i NSA

Okolnosti přesunu české olympijské reprezentace do Tokia a dodržování protiepidemických opatření již vyšetřuje Český olympijský výbor [ČOV], jak potvrdil jeho předseda Jiří Kejval. Na vyšetřování má dohlížet také ombudsman ČOV Alexander Károlyi.

„Toto vyšetřování se konkrétně zaměří na to, zda byla dodržena všechna bezpečnostní opatření proti šíření nemoci covid-19. A to před, v průběhu a po charterovém letu a jestli někteří jednotlivci při cestě nezanedbali své povinnosti,“ uvedl ČOV ve své tiskové zprávě.

Výsledek vyšetřování chce oznámit nejpozději do dvou týdnů. Jenomže s tím vyslovil rozhodný nesouhlas nový šéf NSA Neusser. Ten byl v minulosti dokonce Kejvalovým protikandidátem ve volbě předsedy. Podle něj je výprava českých olympioniků do Tokia hrazena z veřejných prostředků, a proto okolnosti šíření nákazy musí prošetřit hygienici.

„Musí se vyšetřit celé toto pochybení. Na tom jsem již domluven s ministrem zdravotnictví. Komisi by měli vést odborníci z hygienické stanice,“ uvedl.

Že nemluvil do větru, dnes [22.7.] na svém twitterovém účtu potvrdil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch [za ANO]: „Příčiny výskytu nákazy covid-19 mezi členy olympijské výpravy prošetří hygienici. Musí se provést důkladné epidemiologické šetření. To ukáže, jak se nákaza mezi sportovce dostala a zda byla dodržena všechna protiepidemická opatření.“

Euro bez problémů, letní olympiáda v tahu

Kvůli šíření koronaviru mezi členy výpravy sklízí olympijský výbor ostrou kritiku ze všech stran. Posměchu pak čelí i celá Česká republika, protože informace o nakaženém a neočkovaném lékaři v českém týmu převzala i světová média. Na domácí půdě ČOV slůvkem nešetří zejména Filip Neusser. Podle něj výbor selhal ve své jediné roli, kterou bylo odvézt bezpečně sportovce na olympijské hry a zpět.

„Očkování u sportovců na olympiádě není povinné. Nicméně bych očekával, že ČOV nastaví hygienická opatření, která ochrání české sportovce,“ řekl s tím, že například Fotbalová asociace ČR [FAČR] to při Euru dokázala, ČOV už nikoli.

„Celé to dělá českému sportu velmi špatnou reklamu,“ dodal Neusser.

Naopak sportovní ředitel olympijské výpravy Martin Doktor tvrdí, že celý tým udělal od prvně potvrzeného případu nákazy maximum, aby se virus na olympiádě dále nešířil.

„Bohužel se nám nevyhnuly sportovní tragédie, je mi to nesmírně líto,“ uvedl a jeho slovům se dá velice dobře rozumět, protože sportovci se na olympiádu dlouhodobě připravují. Pokud přijdou o možnost na ní vystoupit kvůli nákaze covidem, jíž se dá předcházet, je pro ně skutečnou tragédií.

Na věci přitom nic nezmění ani nynější slova o tom, kdo si sundal či nesundal roušku během letu do Japonska. Je tristní poslouchat informace členů týmu, kteří opatrně uvádějí, že si na palubě letadla občas někdo během čtrnáctihodinového letu roušku přeci jen sundal. Neobstojí pak ani argumenty, že kupříkladu nakažený Perušič měl mít v letadle nasazený respirátor trvale a navíc je proti covidu-19 očkovaný. Přesto u něj test koronavirus odhalil.

Pozdě bycha honiti, platí při olympiádě dvojnásob

Poté, kdy vyšly najevo informace o covid pozitivních sportovcích a doprovázejícímu lékaři, vedení výpravy všechny sportovce z letu ubytovalo na jednolůžkových pokojích a doporučilo jim odstup od ostatních lidí. V posledních dvou dnech pak sportovci absolvovali přetestování a následně odcestovali do ubytování mimo olympijskou vesnici.

„Jejich tréninkový a soutěžní program však nijak omezen není. Zároveň probíhá každodenní další testování,“ ubezpečuje ČOV.

Pro ostatní členy české výpravy začínají jejich olympijské soutěže již tento pátek. Mezi prvními má vystoupit veslař Jan Fleissner.

„Vedení Českého olympijského výboru považuje nyní za maximálně důležité, aby se čeští sportovci mohli v klidu soustředit na bezproblémovou a co nejlepší možnou přípravu na sportovní výkon,“ upozornil ČOV, aniž by však dodal, jak to mají udělat poté, kdy se jeho aféra naplno rozhořela v domácích i zahraničních médiích.

Místo vysvětlení uvedl, že až do závěru vyšetřování nebude proto poskytovat žádné další komentáře.

Letecký speciál přepravil do Tokia 42 osob

Dodejme, že speciálem do Japonska cestovalo 42 lidí včetně čtrnácti sportovců. Letěly oba beachvolejbalové páry. Dále i sportovní gymnasté Aneta Holasová a David Jessen, dále lukostřelkyně Horáčková a šermíř Jakub Jurka. Členy olympijské výpravy byli také cyklisté Michael Kukrle, Michal Schlegel a Tereza Neumanová a trojice stolních tenistů Širuček, Lubomír Jančařík a Hana Matelová. V karanténě nebo v samoizolaci jsou z letadla všichni. Jediná dobrá zpráva tak je, že nepozitivní čeští sportovci mohou dále trénovat a soutěžit.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here