Varianta omikronu BA.2 nepředstavuje zvýšené riziko

0
1340
varianta
Ilustrační foto: Pixabay.com

Novou subvariantu omikronu BA.2 sekvenace v ČR potvrdila u 18 osob. Odborníci pak tvrdí, že tato varianta nepředstavuje zvýšené riziko. A Dánsko jako jedna z prvních unijních zemí již nepovažuje covid za kriticky nebezpečný pro společnost.

Aktuální data o šíření koronaviru a jeho variant zveřejnil Státní zdravotní ústav [SZÚ]. V nich uvádí, že v současné době u nás omikron varianta viru převládá z více než 95 procent. Jeho subvariantu BA.2 dosud celogenomová sekvenace podle SZÚ potvrdila v celkem 18 případech.

„Za poslední týden pak tvoří zhruba procento suspektních, neboli dosud sekvenací nepotvrzených pozitivních testů,“ upřesňuje SZÚ ve své zprávě.

Dodává, že v období od 30. ledna do 7. 2. 2022 pracovníci Národní referenční laboratoře [NRL] disponují daty z 86 367 provedených testů diskriminační PCR z celkem 78 laboratoří. Téměř 95 procent z analyzovaných vzorků připadá na omikron. Necelé procento pak na suspektní [sekvenací nepotvrzenou, pozn. red.] BA.2 variantu.

„Z vybrané sady 1 580 pozitivních vzorků to představuje 15 vzorků suspektní varianty BA.2,“ upřesňuje Ústav.

Celogenomově u nás pracovníci v laboratořích v součtu osekvenovali [k 7.2. 2022] 27 168 pozitivních vzorků na koronavirus. Celkem 1 707 sekvenací je s datem odběru mezi 7. lednem a 7. únorem. Podle výsledků v tomto časovém období v Česku jasně převažovala varianta omikron, přesněji z téměř 85 procent. Zbývající část pak připadala hlavně na subvarianty delty.

Subvarianta omikronu BA.2

K šíření subvarianty omikronu zvané BA.2 se počátkem února vyjádřili zástupci Světové zdravotnické organizace [WHO]. Podle nich pravděpodobně nevyvolává vážnější průběh onemocnění covidu-19 než původní varianta omikron.

Epidemiolog Boris Pavlin z WHO se přitom odvolal na data z Dánska, kde jako v první zemi světa subvarianta BA.2 převládla. Podle nich tato varianta není nebezpečnější a nakažení pociťují obdobné příznaky jako při nákaze původní variantou BA.1.

„Když se podíváme na další země, kde se BA.2 stává převažující, nevidíme žádné neočekávané skoky v počtech hospitalizací,” konstatoval Pavlin.

Podle něj nová subvarianta nejspíš ani neovlivní účinnost proticovidových vakcín. Podle dánské studie je subvarianta BA.2 o něco nakažlivější než BA.1 a současně i zvyšuje riziko opakované infekce. Na druhou stranu se ale pojí s nižším rizikem těžkého průběhu nákazy.

Dodejme, že tento typ koronaviru již v těchto týdnech převládá mimo Skandinávii například na Filipínách, v Nepálu a v Kataru.

Dánsko zrušilo téměř všechna opatření

Zmíněné Dánsko se i přes šíření nové odnože omikronu stalo jednou z prvních zemí Evropské unie, která zrušila prakticky všechna opatření proti šíření koronaviru. Ve veřejné dopravě už se nenosí povinně roušky a restaurace se zpřístupní všem bez ohledu na očkování či negativní výsledek testu. Kodaň tak již covid-19 nepovažuje za nemoc kriticky nebezpečnou pro společnost.

Na rozvolňování v některých zemích reagoval šéf WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus. Podle jeho slov je příliš brzy na to, aby jakákoli země mohla vyhlásit vítězství nad pandemií. Od objevení varianty omikron před zhruba deseti týdny bylo podle Tedrose hlášeno téměř 90 milionů nově nakažených. Což je více než za celý rok 2020.

„Ve většině regionů světa teď vidíme velmi znepokojivý nárůst počtu zemřelých,” upozornil šéf WHO s tím, že virus je nebezpečný a nadále se mění přímo před našima očima.

Podle jeho slov tím WHO nevyzývá žádnou zemi k návratu takzvaných lockdownů. Každá země by ale měla dle něj chránit své obyvatele s pomocí i jiných nástrojů než jenom proticovidových vakcín.

Vzorek pro PCR se nyní odebírá z nosu a krku zároveň

Podle zástupců SZÚ u nás mají laboratoře odebírat vzorky na PCR test nyní jak z nosu, tak současně ještě z krku. U nákazy omikronem totiž dle nich vzorek odebraný pouze z nosohltanu nemusí mít dostatečnou vypovídací hodnotu.

V poslední době dochází k situacím, kdy PCR test je negativní, přestože je antigenní test pozitivní, vyšetřovaný přitom ví, že byl v možném kontaktu s virem a klinické symptomy naznačují covid-19,“ vysvětluje vedoucí Národní referenční laboratoře Helena Jiřincová.

Dodává, že při akutní vodnaté rýmě, která bývá často i příznakem nákazy omikronem, se virus z nosohltanu trvale odplavuje. Řešením je pak doplnit odběr vzorku o stěr z krku.

„U očkovaných může být také období jasné pozitivity opravdu krátké a koncentrace viru na sliznicích velmi nízká,“ říká Jiřincová s upozorněním, že před samotným odběrem nemají testovaní alespoň dvě hodiny jíst, pít, kouřit a žvýkat.

Vyhnout by se dále měli také užití nosních kapek, kloktadel a nejrůznějších typů ústních vod. V případě horečnatého onemocnění a současně negativního výsledku PCR testu na covid-19 je dle Jiřincové vhodné, aby se pacient otestoval ještě na chřipku.

–VRN/ČTK–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here