Ve FN Ostrava pomáhá nový robot za 131 milionů korun

1
1386
robot
Robotický přístroj da Vinci Xi Dual Console Surgical Systém / Foto: FN Ostrava

Operační sály ostravské fakultní nemocnice mají nového pomocníka. Je jím švýcarský robot, který tamním lékařům pomáhá při složitých výkonech. Náklady na přístroj jsou 131 milionů korun. Část činila dotace REACT-EU.

Nový robotický systém dodala Fakultní nemocnici Ostrava [FN Ostrava] švýcarská společnost vyrábějící moderní chirurgické robotické systémy. Přístroj nemocnici vyšel celkem na 131 milionů korun [bez DPH]. Přičemž samotný operační přístroj stál 60 mil. korun bez DPH. Zbývající část sumy podle náměstka ředitele pro techniku a provoz FN Ostrava Marka Tabaška tvoří náklady na budoucí servis.

„Celková cena je 131 milionů korun bez DPH a zahrnuje v sobě nejen samotný operační přístroj, ale zároveň plný pětiletý pozáruční servis včetně dodávky všech náhradních dílů, sofistikovaných instrumentů a spotřebního materiálu,“ vyjmenovává Tabašek.

REACT-EU nabízí českému zdravotnictví 18,4 miliardy

Moderního robota nemocnice pořídila s pomocí finančních prostředků získaných z Evropského fondu pro regionální rozvoj, REACT EU. Podobným přístrojem v Česku operují pouze lékaři v Masarykově nemocnici v Ústí nad Labem.

Nový chirurgický robot je přesný a ohebný

Nový robotický pomocník má podle lékařů FN Ostrava nejednu výhodu. Umožňuje jim přesnější pohled do místa vedené operace. Navíc se jím dostanou i do stísněných prostor, v nichž už lidská ruka nebo laparoskopický instrument operovat nedokáží nebo jen těžko.

V okamžiku, kdy si operatér zasedne do konzoly, tak je to jako kdyby se do dutiny břišní ponořil. Má daleko detailnější pohled, větší přehlednost, což samozřejmě znamená větší preciznost výkonu,“ popisuje přínosy nového robota [na obr. vpravo, zdroj: FN Ostrava] Lubomír Martínek, který je pověřen zastupováním přednosty Chirurgické kliniky FN Ostrava.

Na koncích operačního nástroje jsou ještě další kloubní komponenty. Což operatérům podle Martínka dovoluje provést velmi přesné zásahy i do velmi stísněných míst dutiny břišní.

Aktuálně s pomocí nového robota lékaři operují na tamní urologii, gynekologii a chirurgii. V prvním roce po jeho uvedení do provozu s ním podle odhadů lékařů odoperují stovky pacientů, především s nemocemi ledvin a prostaty.

Počítáme ale s tím, že v dalších letech bude počet robotických výkonů, které jsou i pro organismus operovaných mnohem méně zatěžující, narůstat,“ uvedl přednosta Urologické kliniky FN Ostrava Michal Grepl.

Své uplatnění podle něj ale najde přístroj také v onkogynekologii, kde jím operují pacientky s karcinomem dělohy. V některých případech i pacientky s nádorem na děložním čípku.

Rakovině pohlavních orgánů brání prevence a očkování

Závěrem Martínek zmínil další nezanedbatelnou výhodu robota. Tou je možnost vyškolení nových operatérů pod důslednou kontrolou zkušeného odborníka přímo při výkonu.

Kromě operujícího chirurga může být u druhé konzoly mentor, který vede toho, který je v tréninku. A to je pro výchovu operatérů velmi významné,“ uzavírá Lubomír Martínek.

–VRN–

1 komentář

  1. Robot za 131 milionů… a sanitky se přesměrují na Technický dispečink, protože na dopravní dispečerky nejsou peníze. 🙂

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here