Británií se šíří nový typ žloutenky. Děti zvrací a mají průjem

0
13922
akutni_zloutenky
Foto: Pixabay.com

Británií se mezi dětmi do deseti let věku šíří neznámý typ akutní žloutenky. Nákaza se projevuje žloutenkou, průjmy, zvracením a silnou bolestí břicha. Šest dětí podstoupilo transplantaci jater, první případy potvrdilo nově i Španělsko.

O šíření neznámé hepatitidy s těžkým akutním průběhem ve Spojeném Království informují zástupci Světové zdravotnické organizace [WHO].

„Do 8. dubna bylo ve Spojeném království zjištěno 74 případů. Viry hepatitidy [A, B, C, E a D] byly po laboratorním testování vyloučeny […]. Probíhají další vyšetřování, aby se porozumělo etiologii těchto případů,“ popisuje WHO ve své zprávě.

Upozorňuje, že vzhledem k většímu nárůstu případů hlášených za poslední měsíc úřady očekávají, že v budoucích dnech a týdnech nákaz mezi dětmi dále přibyde.

Bez zajímavosti není, že různé typy viróz s podobnými příznaky se šíří mezi dětmi v Česku. Situace se zřetelně projevuje například na základních školách ve Středočeském kraji, kde chybí mnoho žáků.

„Rodiče nyní chodí s virózami, jak na běžícím pásu,“ říká mladá lékařka na dětské pohotovosti benešovské nemocnice rodičovi, který přišel na vyšetření se sedmiletou dcerkou, jíž trápí celý den zvracení, průjmy a silné bolesti břicha.

„Pokud by bolesti neustoupily, přijďte znovu a uděláme testy,“ dodává lékařka.

Příznaky akutní žloutenky neznámého původu

Podle zdravotních úřadů ve Spojeném království nakažené děti většinou vykazují žloutenku, průjmy, zvracejí a stěžují si na silné bolesti břicha.

„Klinickým syndromem v identifikovaných případech je akutní hepatitida s výrazně zvýšenými jaterními enzymy, často se žloutenkou,“ dodává WHO.

Onemocnění dle WHO většinou předchází zmiňované gastrointestinální příznaky. Nákaza se projevuje zatím převážně u dětí do 10 let věku. Některé z dětí musely kvůli těžšímu průběhu onemocnění zdravotníci převést do specializovaných dětských jaterních jednotek. Šest dětí podstoupilo transplantaci jater. Žádné z dětí dle WHO na nákazu neznámou formou hepatitidy dosud nezemřelo.

Byť podle britských zdravotních úřadů laboratorní testy vyloučily přítomnost hepatitidy typu A, B, C a E a případně D, u několika dětí se ale potvrdila nákaza koronavirem SARS-CoV-2 nebo adenovirus těžkého akutního respiračního syndromu.

Jak uvádí i WHO, tak laboratoře ve Spojeném království v posledních týdnech pozorují zvýšenou aktivitu adenoviru. Právě ten cirkuluje v populaci společně se zmíněným SARS-CoV-2. Souvislost s novým typem hepatitidy se ale neprokázala.

„Celkově je etiologie současných případů hepatitidy stále považována za neznámou a zůstává v aktivním vyšetřování,“ píše WHO s tím, že u zjištěných případů stále probíhá laboratorní testování na další infekce, chemikálie a toxiny.

Akutní hepatitidu u dětí již hlásí i Španělsko

Mimo území Velké Británie se nákaza akutní hepatitidou neznámého původu potvrdila ve Španělsku. Šlo o tři případy nákazy u dětí ve věku od 22 měsíců do 13 let.

Jak ve Španělsku, tak na území Velké Británie zdravotní úřady a zařízení sledují a vyhodnocují další možné případy nákazy. Současně pracují na vyšetřování vzorků s cílem zjistit původ onemocnění.

„Prioritou je určit etiologii těchto případů, aby bylo možné řídit další klinická opatření a opatření v oblasti veřejného zdraví,“ uvádí WHO s tím, že členským zemím důrazně doporučuje monitorovat, vyšetřovat a včas hlásit možné případy nákazy, jež odpovídají definici neznámé hepatitidy.

Přijetí opatření v mezinárodním obchodu a cestování s Velkou Británii v tuto chvíli zástupci WHO nepovažují za nutné.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here