Na Jesenicku zadrželi pašeráky léků k výrobě pervitinu

0
830
celnici
Zajištěné krabice s několika tisíci tablet léků STOP Cold, z nichž se vyrábí pervitin. / Foto: Celní správa ČR

Namátková celní kontrola motoristy na Jesenicku odhalila přes 12 tisíc kusů tablet léků s pseudoefedrinem, z nichž se vyrábí pervitin. Zásilku pašeráci do Česka přivezli z Polska, kde není regulace trhu s těmito léčivy tak přísná.

Na mimořádně velké množství převáženého léku STOP Cold [viz úvodní foto, pozn. red.] celníci v Olomouckém kraji přišli minulý týden ve středu [4.5.] při běžné kontrolní činnosti. Ve městě Štíty na Šumpersku zastavili osobní automobil s českou poznávací značkou. Vozidlo řídil osmačtyřicetiletý řidič, s nímž v autě jela ještě šestatřicetiletá žena.

„Posádka vozu uvedla, že jede z nákupů v Polsku zpět domů do Ostravy. Při kontrole zavazadlového prostoru bylo zjištěno, že se v něm nachází několik igelitových pytlů s oděvem,“ uvedl mluvčí Celního úřadu pro Olomoucký kraj David Kubenz.

EMCDDA: Do Evropy proudí rekordní množství kokainu

Po odkrytí těchto pytlů se v zadním prostoru nacházely ještě čtyři papírové krabice. V nich měly být podle tvrzení řidiče pouze sklenice.

„Po otevření všech krabic ovšem celníci nalezli léky,“ dodává mluvčí s tím, že za pašování léků řidiči, kterého celníci na místě zadrželi, hrozí až desetileté vězení.

Ze zmiňovaných téměř 12 600 kusů tablet léků STOP Cold, které obsahují pseudoefedrin, by bylo možné dle Kubenze vyrobit přibližně 890 gramů metamfetaminu. Tedy drogy známé jako pervitin, který je na černém trhu možné prodat přibližně za 890 000 korun.

Česko hlídá i volný prodej léků, Polsko nikoli

V Olomouckém kraji se daří podobné zásilky s volně prodejnými léky určenými k výrobě drog podle celníků odhalovat především na severu regionu právě u polských hranic. Volný prodej léků zneužívaných k výrobě drog, tedy s obsahem pseudoefedrinu, je v České republice omezený. Proto se pašují z Polska, kde taková regulace neplatí a v tamních lékárnách jsou dostupnější.

Léky „na štěstí“ užívá 15,8 % Čechů. Hlavně ženy 65+

Největší zásilku si ze sousedního Polska v roce 2015 odvezl osmačtyřicetiletý muž ze Slovenska. Toho policisté zadrželi se sto kilogramy léků, z nichž se vyrábí pervitin. Na cestě z Polska na Slovensko ale havaroval u Mladče na Olomoucku. Podle policistů měl v pytlích více než čtvrt milionu tablet obsahujících pseudoefedrin. Šlo tehdy o vůbec největší zadrženou zásilku léčiv s obsahem pseudoefedrinu na území České republiky.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here