EMCDDA: Do Evropy proudí rekordní množství kokainu

0
914
kokainu
Ilustrace: Pixabay.com

Evropské monitorovací centrum pro drogy a drogovou závislost [EMCDDA] zveřejnilo Evropskou zprávu o drogách 2020. Ze zprávy vyplývá hned několik trendů, mezi které patří i to, že do Evropy směřuje nejvíce kokainu v historii. Nebo to, že přibývá případů předávkování drogami u lidí nad 50 let.

Zpráva EMCDDA uvádí, že jsou stále častěji v evropském prostoru zachytávány velké zásilky drog. Týká se to záchytů velkého množství kokainu, hašiše a v rostoucí míře i heroinu, přepravovaného po moři. To vyvolává obavy z infiltrace skupin organizovaného zločinu do legitimních dodavatelských řetězců, přepravních tras a velkých přístavů.

„Zvyšuje se význam kokainu v rámci evropského problému s drogami. Čistota kokainu se zvýšila. Stále více lidí také nastupuje svoji první léčbu závislosti. Záchyty kokainu jsou na historicky nejvyšší úrovni,“ stojí ve zprávě.

Ta svá tvrzení dokládá i čísly. V Evropě bylo v loňském roce odhaleno na 181 tun kokainu při 110 000 záchytech.

Odhady užívání drog v EU a další informace

[Zdroj: EMCDDA]

Obavy mají odborníci i ze stále vyšší spotřeby heroinu. Objem heroinu zachyceného v EU se v letech 2017 až 2018 téměř zdvojnásobil [nárůst z 5,2 na 9,7 t.]. Přitom nadále panuje značná jistota, že k výrobě velkého množství heroinu dochází také v unijních zemích.

Zpráva obsahuje i další zjištění. Například: Hašiš a marihuana nyní obsahují průměrně dvakrát více THC než před deseti lety. Anebo: Mezi roky 2012 až 2018 se zvýšil počet předávkování drogami ve věkové skupině nad 50 let o 75 procent. Případně: Výskyt nových syntetických opioidů v Evropě je znepokojivý.

„V roce 2019 bylo nově nahlášeno osm nekontrolovaných nových syntetických opioidů, z nichž některé jsou z různých a nových skupin,“ uvádí zpráva.

Odhady užívání drog v Evropské unii

[Zdroj: EMCDDA]

Evropa má problém i s výrobou drog

Podle zprávy větší produkce a rozmanitost výroby drog v Evropě je zřejmou skutečností. Zavedené a nové drogy se nadále vyrábějí v Evropě pro místní a světové trhy. Což potvrzují vzrůstající počty odhalených laboratoří a výrobních lokalit. V některých zemích navíc narůstá problém méně běžných a nekontrolovaných látek.

Odhady užívání drog v Evropské unii

[Zdroj: EMCDDA]

To dokládá vyšší množství zachyceného ketaminu, GHB a LSD. Problém představují i nové psychoaktivní látky, kterých bylo jen v roce 2019 nahlášeno 53. Potíže jsou v Evropě také s užíváním oxidu dusného [rajského plynu, pozn. red.] a nových benzodiazepinů.

Většina pervitinu v Evropě pochází z Česka

Zmiňovaná zpráva dále upozorňuje, že většina zabaveného pervitinu v Evropě pochází z České republiky a jejích příhraničních oblastí. Za rok 2018 bylo v zemích EU zabaveno na 620 kilogramů pervitinu, nejvíce ve Francii [126 kg] a v Česku [106 kg]. Obecně v Evropě je podle údajů ze zprávy dostupný amfetamin, metamfetamin [pervitin] je nejvíce užívaný v Česku a na Slovensku. Odtud pak proniká látka do dalších zemí Evropy, jak dokládají analýzy odpadních vod.

Amfetamin i metamfetamin jsou syntetické drogy. Podle zprávy EMCDDA se amfetamin nelegálně produkuje především v Nizozemsku, Belgii, Polsku, ale i v balkánských regionech a sousedním Německu.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here