Od dnešní půlnoci se v Česku zpřísňují opatření pro hromadné akce, restaurační a jiné provozy. A to prozatím na dobu následujících dvou týdnů. Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR] vydalo i doporučení, jak se chovat a co dělat v době epidemie koronaviru.

Podle ministra zdravotnictví Romana Prymuly [za ANO] jde o dva soubory mimořádných, tedy dočasných opatření. Vydávají se s platností od dnešní půlnoci na dobu 14 dnů. Poté bude vyhodnocena jejich efektivita. A podle vývoje křivky nakažených budou upraveny.

„Opatření chceme přijmout na nejnutnější dobu 14 dnů. Asi se shodneme, že ta čísla potřebujeme snížit,“ uvedl ministr Roman Prymula s tím, že nám v zemi narůstají počty hospitalizovaných i počty zemřelých s covidem-19.

Nová opatřeními avšak stále nijak nezasahují do provozu školních zařízení. Ministr naopak považuje za nepravděpodobné případné budoucí uzavření prvních stupňů základních. Se žáky prvních stupňů by totiž museli zůstat doma i jejich rodiče, což by mělo dramatické dopady na života firem i navazující obory, jako je sociální systém [ošetřovné, pozn. red.]. Pokud by k zavírání základních škol došlo, tak podle něj pouze na lokální úrovni.

Opatření limituje počty účastníků na akcích

Vnitřní akce se mohou od dnešní půlnoci bez určeného místa k sezení konat za účasti nanejvýše deseti osob. V případě vymezeného místa k sezení v sektorech může být na akci přítomno až tisíc osob. Venku se akce bez místa k sezení může účastnit maximálně 50 osob, při určeném místu k sezení pak až dva tisíce osob ovšem ve vícesektorovém režimu. Nadále platí, že u ostatních akcí, kde nejsou možné sektory, zůstává limit 500 osob uvnitř a 1 000 osob venku. Do tohoto počtu se nezapočítávají osoby, které se podílejí na realizaci hromadné akce, pokud jsou odděleny od účastníků.

„Opatření nezakazují konání kulturních a sportovních akcí. Běžných divadelních představení by se to dotknout nemělo,“ upozornil ministr.

Doplnil, že ve srovnání s evropskými zeměmi, nejsou naše data uspokojivá, ale jsou spíše alarmující. Mimořádná opatření dle jeho slov přijímají i další země. Například ve Velké Británii platí zákaz shromažďování nad šest osob, v Německu se hraje Bundesliga bez diváků. V mnoha evropských zemích platí zákaz hromadných akcí minimálně do konce letošního roku.

Ministr zároveň zdůvodnil zamítnutí poměrového počtu účastníků například na fotbalových utkání na stadionech podle jeho celkové kapacity. Z praxe totiž dle jeho slov vyplývá, že v takových počtech pak dochází k rizikovým kontaktům po konci zápasu před stadionem. Proto platí limity počtu účastníků pro všechny stejně.

Omezení nočního provozu podniků

Od dnešní půlnoci se v celém Česku také zkracuje provozní doba restaurací, barů, klubů a dalších podniků. Nově musí mít zavřeno již od 22 hodiny do šesté hodiny ranní. Obsloužit své zákazníky mají ale možnost z výdejního okénka podniku. I toto omezení prozatím platí na dva týdny. Důvod je podle ministra jasný.

„Lidé v zábavních podnicích ztrácí zábrany, často následkem konzumace alkoholu, nedodržují základní hygienická pravidla a dávají šanci šíření koronaviru. […] Pod vlivem alkoholu dochází k četnějším kontaktům,“ řekl.

Nová mimořádná opatření upravují i návody pro provozovny, jako jsou holičství, kadeřnictví, manikéři, pedikéři a obdobná zařízení. A sice to, jak mají postupovat v situacích, kdy je zákazník viditelně nemocný nebo se oni samotní necítí zdraví. Opatření se dotýkají i správného dezinfikování provozovny a radí, jakým způsobem dodržovat řádné rozestupy, sociální distance.

Lůžkové a testovací kapacity v Česku

Co se týče testovacích kapacit, v současné době se u nás denně může otestovat až 22 tisíc osob. Brzy se podle Prymuly můžeme dostat až na 30 tisíc testů za den. V těchto dnech se totiž do odběrových míst postupně zapojuje i akademický sektor.

„Kapacity navyšujeme průběžně. Dostali jsme se vcelku přirozeným způsobem na 22 tisíc. Kapacita odběrových míst ale limituje počty vykonaných testů,“ uvedl ministr.

V současné době je podle něj v Česku zajištěna i dostatečná lůžková kapacita s výjimkou Prahy, kde je plicní ventilace v tuto chvíli využita naplno. Budou se ale zapojovat kapacity, které nejsou využity pro covidové pacienty.

„Chceme zrušit tu bariéru mezi covidovými a necovidovými pacienty,“ vysvětlil.

Zároveň upozornil, že covidoví pacienti by měli primárně zůstávat v kraji, ve kterém jsou. Jejich přesun totiž výrazně zvyšuje riziko přenosu nákazy do jiného regionu i na personál.

Aktivizace nových covidových lůžek je blízko

Opatření v Praze a tuzemský semafor

Potíže s komunitním šířením infekce v Praze a případnými restrikcemi platnými výhradně pro metropoli bude ministr diskutovat zítra s pražským primátorem Zdeňkem Hřibem [Česká pirátská strana]. Praha je totiž dle jeho slov naprosto nejrizikovější oblastí, navíc s negativním vlivem pro své okolní oblasti. Čehož je příkladem Středočeský kraj, do jehož okresů se infekce z Prahy rozšířila. I proto považuje distanční formu výuky pro pražské vysoké školy za naprosto nutnou, protože riziko šíření infekce od studentů přijíždějících do Prahy a pak na víkendy zpět do domovských regionů je v tuto chvíli vysoké.

Ke změnám barev na tuzemském semaforu v tomto týdnu ministr řekl, že v tuto dobu prudkých nárůstů počtu nemocných, v podstatě ztrácí smysl. Zřejmě bude totiž v budoucích dnech jednobarevný. Novinka také je, že již koncem tohoto týdne začne fungovat systém sebereportování při setkání s covid pozitivní osobou. Jde o vyplnění svých blízkých kontaktů do online formuláře a odeslání jej zpět na hygienickou stanici. Což urychlí dovolávání dalších kontaktů.

Nový ministr zdravotnictví Roman Prymula na závěr zmínil, že abdigoval na svou funkci předsedy České vakcinologické společnosti ČLS JEP a profesor Roman Chlíbek v tuto chvíli vypisuje výběr na jeho následovníka.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here