Nemocnice Na Bulovce otevřela nové Očkovací centrum při Klinice infekčních, tropických a parazitárních nemocí. Rizikoví i standardní zájemci o očkování mohou služeb centra využít od úterý 22. září. Odborníci v něm zajišťují také poradenství a konzultace týkající se očkování. 

Očkovací centrum v Nemocnici Na Bulovce [NNB] nabízí své služby široké veřejnosti. Tedy i dětem z rizikových skupin, cestovatelům, chronicky nemocným i těhotným ženám. Centrum disponuje desítkami vakcín pro nejrůznější onemocnění.

„Rozhodli jsme se koncentrovat naše služby do jednoho místa a posílit je především v oblasti konzultací a očkování pro rizikové dětské i dospělé pacienty. Jako jsou například alergici, chronicky nemocní nebo osoby se sníženou imunitou,“ vysvětluje primářka Kliniky infekčních, tropických a parazitárních nemocí NNB Hana Roháčová.

Otevřením nového očkovacího centra se podle ní také rozšiřuje spektrum konzultací pro Komplexní onkologické centrum v Ústavu radiační onkologie. Což podle ní pomáhá provázanosti oborů v rámci celé nemocnice.

„S kolegy z Infekční kliniky spolupracujeme a rozšíření konzultací očkování pro naše onkologické pacienty pochopitelně vítáme,“ říká zástupkyně primáře Ústavu radiační onkologie NNB Petra Holečková.

Očkovací centrum v NNB

Hlavní předností Očkovacího centra NNB je podle tamních zdravotníků především vysoká profesionalita a odborné kvality lékařů. Ti se totiž dlouhodobě věnují problematice očkování. Mají dlouholeté zkušenosti z Česka i ze zahraničních stáží. Tvrdí, že ke každému pacientovi v centru přistupují individuálně. Díky tomu jsou mu schopni doporučit vhodné očkování i jeho optimální načasování a kombinaci s ohledem na potenciální rizika.

Vakcín proti chřipce dorazí letos do Česka 850 tisíc kusů

Nabídka vakcín v centru je široká

Standardní služby centra zahrnují klasické cestovní očkování a předvýjezdové poradenství. Dále také řešení případných potíží po návratu z rizikových zemí. Centrum provádí tuzemská a komerční očkování proti klíšťové meningoencefalitidě, virovým žloutenkám, meningokokům, chřipce, pneumokokům, HPV virům, planým neštovicím a jiným nemocem.

S otevřením Očkovacího centra Nemocnice Na Bulovce byly spuštěny i webové stránky. Na nich zájemci o očkování, rodiče dětských pacientů i cestovatelé najdou veškeré informace týkající se očkování a dostupných vakcín. Na očkování a konzultaci je nutné se vždy předem objednat.

Odmítat očkování nedává smysl, říkají lékaři

Kdopak se bojí očkování

Podle lékařů očkování ať už povinné či nepovinné nemůže být bráno na lehkou váhu. Je třeba ho vnímat s plnou zodpovědností nejen k sobě samému, svým dětem, ale k celé společnosti. Světová zdravotnická organizace [WHO] vyhlásila pokles proočkovanosti v důsledku odmítání očkování za jednu z deseti největších zdravotních hrozeb světa pro rok 2019. Podobně jako znečištěné ovzduší, onemocnění Ebolou či rezistencí na antibiotika.

–RED–