U střelce v třinecké nemocnici policie zadržela pušku

0
297
policie
Foto: Nemocnice Třinec

K dnešnímu [8.6.] výstřelu v Nemocnici Třinec na Frýdeckomístecku došlo po slovním a fyzickém konfliktu mezi ostrahou a dvěma podnapilými muži. Policie muže zadržela, u jednoho zajistila samonabíjecí pušku. Nikdo nebyl zraněn.

Výstřel se od vrátnice třinecké nemocnice ozval ve středu 8. června v ranních hodinách, kolem 3:00 hodin. Policie ČR potvrdila, že nikdo nebyl při konfliktu zraněn. Podle vyjádření vedení Nemocnice Třinec ranní incident nijak neovlivnil chod zdravotnického zařízení.

„Dnes v brzkých ranních hodinách došlo v areálu nemocnice v Třinci k výstřelu, ke zranění osob nedošlo. V této souvislosti policisté speciální pořádkové jednotky zadrželi dvě osoby,” potvrdila následně mluvčí moravskoslezské policie Pavla Jiroušková.

Dodala, že oba zadržení muži jsou podnapilí.

„Budeme s nimi pracovat, jakmile to okolnosti dovolí. K výstřelu došlo po slovním a fyzickém konfliktu mezi ostrahou objektu a jedním ze zadržených mužů,” přiblížila, co předcházelo výstřelu Pavla Jiroušková.

Muž střílel z legálně držené zbraně

Zástupci Policie ČR novinářům dále potvrdili, že střílel jeden ze zadržených mužů.

„Zajistili jsme zbraň, kterou měl mít podezřelý na místě události. Jedná se o legálně drženou samonabíjecí pušku,” řekla mluvčí.

Kriminalisté začali případ vyšetřovat kvůli podezření ze spáchání trestného činu vydírání. Podezřelí tak jsou nyní oba muži. Hrozí jim až osmiletý pobyt ve vězení.

FN Plzeň dala 58 milionů do bezpečnostního systému

Mluvčí třinecké nemocnice Irena Sikorová Nožková uvedla, že se střílelo před vrátnicí nemocnice okolo třetí hodiny ranní.

„Provoz nemocnice není nijak omezen. S ohledem na policejní vyšetřování se nemůžeme k této mimořádné události dále vyjadřovat,” reagovala na otázky novinářů mluvčí nemocnice.

Necelé tři roky od střelby ve FN Ostrava

Střelbu ve zdravotnickém zařízení řešili policisté na Ostravsku před necelými třemi lety. V areálu Fakultní nemocnice Ostrava tehdy dvaačtyřicetiletý střelec zastřelil sedm lidí a další zranil. Podle pozdějšího vyjádření dozorujícího státního zástupce Davida Bartoše střelec útočil s představou, že je nevyléčitelně nemocný a lékaři mu nechtějí pomoci. Rozhodl se zabít a nechtěl v tom být sám.

Myšlenka na rozšířenou sebevraždu v útočníkovi podle žalobce i policie uzrávala delší dobu. Na čin se připravoval několik dnů až týdnů.

„V polovině roku 2019 utrpěl úraz a od té doby si začal více všímat svého zdravotního stavu. Trpěl zvýšenou úzkostí o své zdraví,“ uvedl státní zástupce Bartoš.

Střelba ve FN Ostrava byla rozšířenou sebevraždou

Podle zjištěných informací si pachatel vsugeroval, že trpí rakovinou. I když to žádné z vyšetřeních nepotvrdilo, lékařům nevěřil. Nabyl dojmu, že mu ani nechtějí pomoci.

„Poté, kdy lékaři vyloučili fyziologická onemocnění typu rakoviny, dospěli k tomu, že u pachatele bude psychologický problém,“ dodal Bartoš s tím, že to potvrdili i experti, kteří duševní stav střelce zkoumali po činu.

Podle nich ale netrpěl žádnou duševní poruchou, která by způsobovala jeho nepříčetnost.

„Trpěl jen zvýšenou obavou o své zdraví. To byl základ činu, který spáchal,“ zní závěr vyšetřování. Policie případ odložila, protože je pachatel mrtvý.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here