Lidem v nouzi začnou pomáhat výdejny potravin

0
839
Vydejny_potravin
Foto: Potravinová banka ve Zlínském kraji

Potravinové banky rozšíří svou síť o výdejny potravin. Balíčky s potravinami a drogerií lidé dostanou jako dosud v 15 potravinových bankách a nově ale i ve 150 výdejnách po celé republice. Potřebných totiž v Česku přibývá po tisících.

Projekt rozšíření potravinových bank o 150 výdejen balíčků pomoci představila ve středu [14.9.] na jednání sněmovního Výboru pro sociální politiku ředitelka České federace potravinových bank [ČFPB] Veronika Láchová.

„Připravujeme s ministerstvem práce projekt výdejen, který by posílil distribuční síť,“ uvedla Láchová.

Pan kardinál Vlk nám řekl, sestry, dělejte, co můžete

Hlavním důvodem rozšíření služeb potravinových bank o výdejny je podle ní to, aby se stala pomoc lidem dostupnější. Upřesnila, že výdejny odlehčí i sociálním pracovníkům a organizacím, které nemají dostatek místa a vhodném podmínky pro skladování potravin.

V současné době v Česku funguje celkem 15 potravinových bank, do kterých si lidé ve finanční nouzi chodí pro balíčky s jídlem, drogerií a hygienickými potřebami. Aktuálně začaly potravinové banky spolupracovat s nově otevřenou oděvní bankou, kde lidé dostávají použité oblečení. Po otevření plánovaných 150 potravinových výdejen by podle odhadu Láchové mohla tato místa vydat potřebným až 180 tisíc balíčků.

Výdejny potravin jako tříletý projekt za 65 milionů korun

Potravinové výdejny už fungují v některých regionech za grantové finanční podpory. Jejich chystané rozšíření po celé zemi mělo podle původních plánů začít od roku 2024. Organizátoři a Ministerstvo práce a sociálních věcí [MPSV] ho kvůli zvýšené poptávce po pomoci chtějí zahájit dřív. Některé výdejny by se mohly otevřít příští rok.

„Věříme, že se podaří veškerou administrativu urychlit, aby rozjezd mohl nastat ne od roku 2024, ale v průběhu příštího roku,“ uvedla náměstkyně ministerstva práce pro evropské fondy Martina Štěpánková.

Inflace požírá mzdy, dělníci hladovějí, píše bruselský Politico

Podle jejích odhadů by tříletý pilotní projekt výdejen potravinové pomoci měl stát vyjít na 65 milionů korun.

V končícím období pro čerpání evropských dotací mělo Česko z fondů na materiální pomoc celkem 513 milionů korun. V další sedmileté době může využít 1,2 miliardy, upřesnila náměstkyně. Podle ní jsou potravinové banky významný partner pro distribuci pomoci.

Potravinové banky letos zásobují až 350 tisíc lidí

Na pomoc potravinových bank se podle Láchové obrací stále více lidí. Zatímco ještě letos v květnu federace předpokládala, že koncem roku budou zajišťovat potravinovou pomoc pro přibližně 260 tisíc potřebných, aktuální odhad se pro poslední kvartál navýšil o 90 tisíc lidí na 350 tisíc lidí.

V Česku žije více chudých lidí, než uvádějí statistiky

Láchová podotkla, že se letos v první polovině roku vyčerpaly „železné zásoby“ bank a možnosti dárců. Ministerstvo proto poskytlo dotace na vytvoření krizových zásob. Sklady by měla pomoci doplnit chystaná podzimní celostátní potravinová sbírka.

„Česká veřejnost není v takovém rozpoložení a situace není tak dobrá, abychom očekávali rekordní množství potravin,“ podotkla ředitelka ČFPB Láchová.

Podle ní se v budoucích měsících kvůli financím zřejmě změní skladba pomoci, kterou budou lidé dostávat. V balíčcích ubude konzerv a těstovin. Naopak přibude jídla, které potřební připraví z přebytků potravin z řetězců. I těchto dodávek ale podle Láchové ubylo, a to o 15 až 20 procent.

–ČTK/VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here