Zdravotní výbor přerušil jednání o očkování v lékárnách

0
968
v_lekarnach
Zprava: Předseda sněmovního Výboru pro zdravotnictví Bohuslav Svoboda, tajemník Martin Blažek a místopředsedkyně výboru Věra Adámková. / Foto: PSP ČR

Proočkovanost proti chřipce zavedení očkování i v lékárnách nezvýší. Shodla se většina poslanců Výboru pro zdravotnictví. Projednání novely zákona o ochraně veřejného zdraví, jež podání vakcíny farmaceutem v lékárně umožňuje, přerušili.

Novela zákona, se kterou přišlo ještě minulé vedení Ministerstva zdravotnictví ČR [MZ ČR], navrhovala zavést očkování proti covidu-19 do lékáren a ordinací zubních lékařů. Později k tomu poslanci přidali ještě možnost očkování v těchto zdravotnických zařízeních i proti chřipce. Chtěli tím zvýšit v Česku proti chřipce slabou proočkovanost.

Nyní [14.9.] navrhované změny projednali na svém zasedání členové sněmovního Výboru pro zdravotnictví. A projednání návrhu na zavedení očkování do lékáren nebo ordinací zubních lékařů přerušili.

„Je to problém, který vyvolává mnoho až vášnivých diskusí. […] Musíme to bedlivě zvážit. Není to diskuse jako o tom, jestli se bude prodávat žvýkačka,“ uvedl téma hned v úvodu jednání předseda výboru Bohuslav Svoboda [ODS].

Blíží se podzim, načase je zvážit očkování proti chřipce

Snad největší nesouhlas se změnou zákona vyjádřila místopředsedkyně výboru Věra Adámková [ANO]. Vyjádřila obavy nad schopnostmi farmaceutů podat pacientovi v případně vážné nežádoucí reakce například v podobě anafylaktického šoku rychlou a odpovídající první pomoc.

Proti novele ostře vystoupila Adámková i Štefanová

Poslankyně za stranu, která v době přípravy novely řídila MZ ČR, vyjevila i další důvody, proč je novela špatná. Pokud by podle Adámkové novela prošla, způsobí podle ní i potíže v rozdělení kompetencí ve zdravotnictví, konkrétně u zdravotních sester.

„Diskriminujeme tady zdravotní sestry,“ řekla Adámková, která v době vzniku novely zastávala pozici předsedkyně zdravotnického výboru.

Zároveň zpochybnila i dovednosti farmaceutů posoudit celkový zdravotní stav daného zájemce o očkování v lékárně. A pádným argumentem pro zavedení očkování v lékárnách pro ni není ani náhled lékárníka do preskripce očkovaného.

Poslankyni oponoval viceprezident České lékárnické komory [ČLnK] Martin Kopecký. Ten uvedl, že respektuje výhrady některých z poslanců k očkování v lékárnách, ale i upozornil, že v mnoha zemích s tím problém není. Podle něj možnost očkovat se v lékárnách vítá i značná část veřejnosti.

„Je to věc dobrovolná, a to jak pro pacienty, tak samotné lékárníky, jestli se zapojí,“ uvedl.

Stávající systém očkování podle něj příliš nefunguje, když máme v zemi jednu z nejnižších proočkovaností proti chřipce v Evropě. Argumentoval, že chřipkové vakcíny mají nejlepší bezpečnostní profil ze všech vakcín. A v lékárnách by se očkovali lidé od 18 do 65 let.

„Nechceme očkovat malé děti a starší občany, kteří mají více komorbidit,“ řekl.

Připomněl, že se dnes v lékárnách očkuje v jedenácti zemích Evropy. Irsko v nich očkuje přes deset let a například v Británii v poslední sezoně zvládli v lékárnách naočkovat téměř pět milionů lidí. A cestu k očkování v lékárnách si úspěšně razí i Slovensko, kde není vyloučené jeho zavedení již v příštím roce.

Avšak podle Věry Adámkové by nízkou proočkovanost proti chřipce zvedlo například zavedení očkování u ambulantních specialistů. Ti totiž dobře znají emergentní zásady. Poslankyně na jednání výboru pak paradoxně zmínila i obavy z očkování malých dětí v lékárnách. Paradoxně proto, že novela navrhuje umožnit očkování v lékárnách a u zubních lékařů pouze pro osoby starší 18 let. Věra Adámková ale i překvapila. To, když uvedla, že s očkováním u zubařů na rozdíl od očkování v lékárnách problém nemá.

Velmi ostrý nesouhlas s novelou vyjádřila i poslankyně SPD Iveta Štefanová. Podání léčiva má podle ní zůstat v rukou lékaře. Za nepřijatelné pak považuje návrh, že by pro očkování zaškolený farmaceut dohlížel dalšímu nezaškolenému farmaceutovi, jež by vakcínu v lékárně pacientovi podával.

„Kapacita v ordinacích praktických lékařů je dostatečná. Je třeba zvýšit proočkovanost, nikoli ale rozšířením míst pro očkování o lékárny,“ vysvětlila poslankyně, aniž by ale uvedla, proč za současných podmínek, podle jejího názoru ideálních podmínek, Česko v proočkovanosti proti chřipce zaostává.

Očkování v lékárnách odmítli i zástupci praktiků

Překvapivě smířlivě se k možnosti očkování v lékárnách vyjádřili zástupci praktických lékařů. Ti dlouhodobě nechtějí o očkování v lékárnách slyšet. Podle pozorovatelů je jedním z důvodů i jejich obava o ztrátu příjmů z očkování.

Předseda Sdružení praktických lékařů ČR [SPL ČR] Petr Šonka, který na jednání výboru nemluvil pouze za praktiky, ale i další lékařské odbornosti, ani náznakem nezpochybňoval dovednosti lékárníků. Přesto uvedl, že Česko má dobře zavedený a dobrý systém očkování. A závidí nám jej podle něj i ostatní evropské země.

„Závidí nám ho i další evropské země. A jestli něco není rozbité, tak to neopravuj,“ řekl.

Na druhé straně se ale dokázal dotknout jádra problému. Tím je v Česku velmi nízká proočkovanost proti chřipce. Podle jeho názoru to ale není tím, že by snad scházely očkovací kapacity.

Čeští senioři zanedbávají očkování proti chřipce

„Česká veřejnost k tomu nemá z nějakého důvodu kladný vztah. Nejsem přesvědčen, že navýšení kapacity, která je již dostačující, povede ke zvýšení proočkovanosti,“ řekl.

Přesto i on vyjádřil v případě, že by novela prošla, obavy z ohrožení zdraví veřejnosti. Zároveň upozornil na údajné riziko, že očkování v lékárnách by mohly zneužít skupiny brojící proti očkování jako takovému.

Ne všechny lékárny očkují v zemích, kde lékárníci očkují

Na druhé straně jsou země, kde lékárníci běžně očkují. Což pro ZdraveZpravy.cz před nedávnem potvrdil i prezident ČLnK Aleš Krebs.

„Očkování přímo v lékárnách je trend v zahraničí, nevím, proč by to nemohlo být i v Česku při dodržení všech potřebných podmínek. Zvlášť, když v daných zahraničních zemích běžně očkuje 10 až 30 procent lékárníků,“ řekl s tím, že v této věci je třeba ještě prohloubit debatu s lékaři.

Výpadky léků z trhu jsou stále častější. Důvodů je více

Přesto se už v té době k možnosti nechat lékárníky očkovat veřejnost a veřejnosti umožnit nechat se lékárníky naočkovat, vyjádřil skepticky.

„Jestli budeme očkovat, nebo nebudeme, nezáleží na nás. Návrh příslušné novely zákona je udělaný tak, že by lékárníci mohli spolu se stomatology očkovat proti covidu jen do konce roku. A než novela projde legislativním procesem, proškolí se personál, je jasné, že to do konce roku vůbec nestihneme,“ uvedl.

Vyjasnil, že k očkování proti covidu či chřipce v lékárnách se váží také náklady lékáren na jejich přizpůsobení pro vakcinaci. Což ne každá tuzemská lékárna akceptuje nebo jí to možnosti dovolí. Obavy z toho, že by se v Česku strhl boom v tom smyslu, že vakcíny proti chřipce či covidu by u nás podávala každá lékárna, tedy i ta, která by ho nemusela nabízet v odpovídající kvalitě, tak podle něj nejsou oprávněné.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here