Darování plasmy je stejně důležité jako darování krve

0
771
plasmy
Odběrové místo krevní plasmy / Foto: Cara Plasma

Příležitost, jak pomoci druhým, je i darování krevní plasmy. Vyrábí se z ní léky například na poruchy srážlivosti krve, poruchy imunity či některá onkologická onemocnění. Plasma ale zachraňuje životy i po úrazech a těžkých popáleninách.

Darování plné krve zná dnes asi každý. Stačí zajít do transfuzního oddělení některého ze zdravotnických zařízení, zjistit si termíny odběrů, případně aktuálně poptávaných krevních skupin a dorazit na místo odběru v určených čas.

O něco méně známé jsou speciální typy odběrů, takzvané aferézy. To je odběr pouze určité složky z krve dárce pomocí speciálního separačního přístroje. Vše ostatní pak obratem putuje zpět do krevního oběhu dárce. Podle informací uveřejněných na webu Českého červeného kříže [ČČK] patří k takovýmto speciálním odběrům nejčastěji právě darování krevní plasmy.

„Ze speciálních odběrů se provádí nejčastěji krevní plasma, kolem 200 tisíc odběrů ročně v nemocničních zařízeních a kolem 500 tisíc v plasmaferetických centrech,“ uvádí zástupci ČČK na svém webu.

Podotýkají, že krevní plasmu ve zmraženém stavu na -25 stupňů Celsia zařízení skladují až po dobu dvou let. Dalším, již vzácnějším dárcovským artiklem, který se získává speciálním separátorem, jsou krevní destičky. Podle ČČK se v Česku provede přibližně 18 tisíc takových odběrů ročně. Důvodem bude zřejmě i to, že doba použitelnosti získaného trombocytového koncentrátu krevních destiček je pouhých pět dnů. Navíc se musí uchovávat v pohybu při teplotě cca 20 stupňů Celsia. Separátorem se také odebírají červené krvinky. Z nich získaný koncentrát dokážou zdravotnická zařízení uchovávat nanejvýš 42 dnů.

Před odběrem krevní plasmy dárce zkontroluje lékař

Odběry krevních složek pomocí separátorů zaberou v porovnání s odběrem plné krve, který trvá přibližně pět minut, podstatně více času. Dárci i odborníci hovoří o 40 minutách až hodině a půl.

Lékař každého nového dárce totiž při první návštěvě odběrového místa změří, zváží a provede základní zdravotní prohlídku. Dárce vyplní vstupní dotazník, ve kterém uvede prodělaná onemocnění, především ta infekční.

„Přímo na místě absolvuje dárce lékařskou prohlídku s rozborem krve, teprve pak je možné přistoupit k samotnému odběru krevní plasmy,“ přibližuje Roman Jakoubek, jednatel společnosti Cara Plasma, která v České republice provozuje dvanáct odběrových center krevní plasmy.

První lékařské vyšetření zabere 30 minut, před každým dalším odběrem pak cca 5-10 minut. Každopádně dárce přicházející do plasmaferetického centra by měl počítat s delším časem stráveným při odběru, než je tomu u odběru krve.

Odběr krevní plasmy nebolí

Po vyplnění dotazníku, zhodnocení několika parametrů krevního obrazu a finálně po krátkém vyšetření u lékaře dárce čeká samotný odběr krevní plasmy. Podle pracovníků odběrových center stejně jako dobrovolných dárců, kteří na odběry krevní plasmy pravidelně docházejí, není důvod k obavám.

„Odběr je bezbolestný a trvá většinou necelou hodinu. Během této doby můžete odpočívat, poslouchat hudbu, brouzdat po internetu nebo si číst,“ popisuje odběr krevní plasmy Roman Jakoubek.

Po odběru krevní plasmy si dárce obvykle ještě pár minut odpočine. Může si dát kávu, čaj nebo se lehce občerství. Darování plasmy přináší dárcům i určité výhody a nemusí jít vždy jen o proplacení finančních nákladů spojených s odběrem.

„Velkou výhodou je pro mě pravidelný rozbor krve, takže mám přehled o svém zdraví. Navíc personál je vždy milý a vstřícný,“ říká 31letý Zdeněk, pravidelný dárce ve zmiňovaném odběrovém centru.

Za darování se platí. I se čerpají benefity

Další výhoda dárcovství krevní plasmy spočívá ve finanční odměně. Tu nabízí většina soukromých plasmaferetických společností. Většinou jde o náhradu od dvou set korun do 700 korun za odběr.

Zcela aktuálně odběrové centrum Cara Plasma dárcům nabízí finanční náhradu 1 600 korun za první dva odběry, vysvětlují zástupci sítě odběrových center Cara Plasma.

Pokud dárce nevyužije finanční náhradu, vystaví mu v odběrovém místě potvrzení o darování krevní plasmy a v daném dni má ze zákona nárok na placené volno. Dokument musí samozřejmě doložit svému zaměstnavateli. Potvrzení o odběru je podkladem i pro snížení si daňového základu v ročním zúčtování daní až o tři tisíce korun za každý odběr. To značí o 450 korun nižší daňovou povinnost za každý jeden odběr. Odečíst si dárci takto mohou částku až do výše 15 procent daňového základu.

I dárcovství má svá pravidla

Nicméně ani odběry krevní plasmy nejsou neomezené. Dárci musí pamatovat na dodržování rozestupů mezi jednotlivým odběry, o něco více pak ti, kteří darují i plnou krev. Mezi jednotlivými odběry krevní plasmy musí dárce dodržet alespoň dvoutýdenní rozestupy. Po odběru plné krve je třeba s odběrem krevní plasmy posečkat minimálně čtyři týdny. A nejdříve dva týdny po odběru plasmy by měli dárci přistoupit k darování plné krve.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here