Plzeň plánuje nový dům pro seniory na Slovanech

0
1155
Plzen
Chvojkovy lomy / Foto: Městský obvod Plzeň 2 - Slovany

Město Plzeň vybuduje za zhruba 500 milionů korun polyfunkční dům pro seniory v parkové oblasti Chvojkovy lomy v městské části Slovany. Poskytovatelem služeb bude plzeňská obecně prospěšná společnost Domovinka – sociální služby.

Společnost ve 48 pokojích s 62 lůžky a sociálním zařízením a dalším vybavením poskytne sociální služby domova se zvláštním režimem.

„Díky tomu se zvýší dostupnost této služby pro obyvatele města a zkrátí se čekací lhůty,“ řekl k plánům výstavby náměstek primátora David Šlouf [ODS].

Město letos v listopadu požádá o dotaci ve výši 80 milionů korun na stavbu nového domu pro seniory z Národního plánu obnovy [NPO].

Slavný Národní plán obnovy se mění v neslavnou blamáž

„Teď doděláváme dokumentaci pro stavební povolení a hned poté o povolení požádáme, aby se mohlo začít stavět. Čekali jsme trochu na podmínky dotace, protože tam hrála roli taxonomie, tedy energetické úspory a kolik nám povolí lůžek,” uvedl Šlouf.

Plzeň už vyčlenila 270 milionů korun

Aktuálně vyhlášená výzva podle Šloufa udává počet jednolůžkových a dvoulůžkových pokojů. Plzeň počítá s kapacitou 62 lůžek. Na ně již dokončila projektovou dokumentaci. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV] o dotaci rozhodne do šesti měsíců.

Město už má v rozpočtu, tedy ve svém fondu kofinancování dotovaných projektů, schválených 270 milionů korun.

„V první polovině příštího roku bychom měli začít stavět domov na zelené louce. Do tří let bude dokončený,” tvrdí náměstek Šlouf.

FN Plzeň ukazuje příkladné čerpání dotací z EU

Podle něj není dotace, vzhledem k její předpokládané výši 80 milionů korun, zcela striktní podmínkou pro zahájení výstavby.

„Plzeň ten domov potřebuje. Dotace by byla příjemná pomoc, ale já osobně to nemám tak, že se to musí stavět jen za podmínky dotace,” upřesnil.

80 milionů korun není moc, říkají zástupci města

Tvrzení, že plzeňská radnice požádá o dotaci na strategický projekt v listopadu, potvrdil i ředitel městského útvaru koordinace evropských projektů Erich Beneš.

„Dotace 80 milionů je současný limit podle indikátorů, k nimž se republika zavázala. Teď ještě probíhají jednání s Evropskou komisí o zjemnění indikátorů i o prodloužení termínů. Máme trochu jinou situaci, než byla v covidu, protože je válka na Ukrajině. Jednání probíhají, ale na to se nemůžeme spoléhat, takže zatím je de facto jistých 80 milionů korun,” vysvětlil.

KHS Plzeňského kraje povede Michal Bartoš

Podle Beneše by Plzeň vzhledem k celkové ceně stavby a nižší výši dotace měla podporu získat. Určující podle něj bude, kolik projektů z Česka se přihlásí. Může se i stát, že MPSV podmínky dotace zmírní nebo zvýší žadatelům dotační podíl. MPSV chce alokaci vyčerpat a potřebuje, aby se přihlásil dostatek projektů.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here