Příbram má nový domov pro seniory. Otevře v říjnu

0
672
Pribram
Foto: MěÚ Příbram

Příbram vybudovala nový domov pro seniory v Žežické ulici. První klienti se do něj nastěhují letos v říjnu. Zařízení nabízí 20 lůžek. V pořadníku na služby domova pro seniory v Příbrami ale čeká 300 zájemců.

Nové zařízení vzniklo přestavbou jednoho z pavilonů bývalé 8. základní školy. S vybavením vyšlo na 50 milionů korun. Domov je pobočkou dosavadního domova na Březových Horách. Celková kapacita obou domovů se zvýší na 78 míst.

„Je to zařízení pro klienty, kteří vyžadují vyšší míru ošetřovatelské péče. Takže osoby ležící, imobilní a tak dále,“ říká starosta Jan Konvalinka [za ANO].

Senioři se do nového domova nastěhují postupně. Nejprve se do něj přesune část klientů z Březových Hor a poté se doplní dalšími z pořadníku. V něm je aktuálně asi 300 uchazečů. Radnice počítá s tím, že na Březových Horách zůstanou aktivnější klienti a v Žežické ulici budou ti hůře pohybliví.

Příbram jedná s krajem o provozu domova

V bývalé 8. základní škole skončila výuka v roce 2004. Přestavba někdejšího pavilonu jídelny začala loni na jaře. Součástí investice za 43 milionů korun byla úprava zahrady a vybudování altánu a dešťové kanalizace a osazení laviček. Na dalších téměř sedm milionů korun vyšlo vybavení zařízení.

Ústecký kraj uvolní 270 milionů sociálním službám

Příbramský starosta věří, že se nový domov v budoucnu podaří zařadit do sítě sociálních služeb Středočeského kraje a veškeré financování nebude jen v režii města. V týdnu o tom má jednat s krajským radním pro sociální věci Martinem Hrabánkem [ODS]. Hejtmanství podle Konvalinky zatím požadavku města nechtělo vyhovět. Argumentovalo mimo jiné tím, že na rozšiřování sítě poskytovatelů sociálních služeb nedostalo od státu peníze.

Příbrami velmi chybí domov se zvláštním režimem

Podle Konvalinky v Příbrami stále chybí domov se zvláštním režimem určený pro klienty s pokročilými formami demence, nejčastěji Alzheimerovou chorobou. Město by takový rádo vybudovalo. Uvažuje o tom, že by vznikl v bývalé budově městských lesů. Ta je ve špatném stavu a potřebuje generální rekonstrukci.

„Zachránila by se budova a zároveň by se vytvořila kapacita pro službu, která tady chybí,“ uvedl Konvalinka.

Dobrovolníci pomáhají i v Oblastní nemocnici Příbram

Pokud by to nevyšlo, nabízí se podle něj možnost vytvořit domov se zvláštním režimem další rekonstrukcí areálu 8. základní školy. Nové zařízení by mohlo vzniknout přestavbou budovy, kterou nyní využívá nezisková organizace Magdaléna.

„Pochopitelně by to znamenalo najít alternativní prostory pro služby, které tu sídlí,“ dodal.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here