Ústecký kraj uvolní 270 milionů sociálním službám

0
309
Ustecky_kraj
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ústecký kraj schválil rozdělení cca 270 milionů korun na dofinancování provozu sociálních služeb v letošním roce. Peníze od státu zatím nedostal. Na příští rok kraj zažádá stát na provoz sociálních služeb o tři miliardy korun.

Zprávu potvrdila vedoucí odboru sociálních věcí Petra Lafková: „Stále nemáme k dispozici prostředky. Poskytovatele služeb jsme informovali, že průběžně budeme podepisovat dodatky ke smlouvám. Prostředky budeme posílat, jakmile je obdržíme na účet.“

Poskytovatelé služeb Ústeckého kraje podle ní dostali s předstihem informaci, s jakou částkou mohou do konce letošního roku počítat. Pokud někdo věděl, že mu peníze nestačí, mohl poslat žádost o další pomoc do konce srpna.

„Sešli se nám žádosti v objemu asi 67 milionů korun,“ řekla Lafková s tím, že peníze by podle ní kraj měl získat z jiné položky na sociální služby.

Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

„Zatím nikdo z poskytovatelů neskončil a očekáváme, že ani do konce roku neskončí,“ dodala vedoucí odboru.

Na sociální služby kraj žádá pro příští rok 3 miliardy korun

Kraj požaduje na financování sociálních služeb v příštím roce zhruba tři miliardy korun. Na letošní rok žádal o částku 2,8 miliardy korun. Požadovaná suma je podle Lafkové vyšší s ohledem na inflaci, růst cen energií a zvýšení platů zaměstnanců.

Ústecký kraj každoročně požaduje více peněz na sociální služby, než jich dostává. Peníze se totiž rozdělují podle počtu obyvatel na základě takzvaného směrného čísla. A nejinak tomu bude i v příštím roce. S ministerstvem práce a sociálních věcí již kraje jednají o změně systému přidělování peněz na sociální služby.

Současná praxe konkrétně Ústeckému kraji nevyhovuje. Na severu Čech je totiž historicky více různých zařízeních sociálních služeb než v jiných krajích. Navíc kraje dostávají peníze od státu vždy jen na rok. Od roku 2024 se uvažuje o zavedení nového systému úhrad nákladů na provoz sociálních služeb.

Ústecký kraj má zafixované ceny energií i na příští rok

Dobrou zprávou alespoň je, že pro rok 2022 a 2023 má Ústecký kraj nejen rezervované předpokládané množství spotřeby plynu a elektrické energie, ale i zafixovanou cenu obou komodit. Tímto se zařadil mezi několik málo krajů, které takovou jistotu mají. Tak velké objemy na burze totiž již nenakoupí.

„V Ústeckém kraji řešíme nákup energií prostřednictvím burzy za ceny, které jsou fixované vždy na dva roky. […] Krajský úřad neřeší nákup energií pouze pro svou potřebu, ale nakupuje energie i pro své příspěvkové organizace a pro Krajskou zdravotní, a. s., největšího poskytovatele zdravotní péče v České republice,“ uvedl hejtman Ústeckého kraje Jan Schiller.

Drahé energie straší i nemocnice, ceny neznají

Elektřinu a plyn nakupuje Ústecký kraj s pomocí společnosti Fin-Servis na Československé komoditní burze Kladno. Cenu energií má kraj zafixovanou do konce roku 2023.

–ČTK/DNA

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here