Čína a Indie brání covidu vstřikem do nosu a vdechnutím

0
872
do_nosu
Foto: Pixabay.com

V Indii úřady schválily vakcínu proti covidu, která se podává vstřikem do nosu, v Číně pak vdechnutím ústy. Obě země věří, že podávání přípravku méně invazivním způsobem zvýší počet lidí očkovaných proti infekční nemoci.

Indie schválila novou vakcínu proti covidu-19, která se ale nepodává injekčně. Jejím výrobcem je místní farmaceutická společnost Bharat Biotech.

„Tento krok dále posílí náš boj proti pandemii,“ uvedl indický ministr zdravotnictví Masukh Mandavija.

Vakcína se podává vstřikem do nosu. Jak ale uvedla agentura AP, zatím není známé, jak moc je tato verze podání účinná. Výrobce dosud nezveřejnil výsledky klinických testů. Přesto podle indických autorit platí, že nové vakcíny proti covidu najdou uplatnění.

„Výhodou nosních vakcín je, že mohou zastavit virus dříve, než se usadí v plicích a začne se tam množit,“ uvedla indická imunoložka Viníta Balová.

Vakcíny, které se nepodávají injekčně, podle ní přispějí k větší proočkovanosti v Indii, ale i dalších zemích, které se jen obtížně dostávají k vakcínám od zavedených výrobců.

Pákistánem se šíří akutní průjmy, malárie i tyfus

Upřesnila, že účinnost vakcín podaných vdechnutím souvisí s velikostí kapek. Větší kapky vyvolají imunitní odezvu hlavně v ústech a krku, ty menší se dostávají až do plic. V Indii jsou proti covidu naočkovány zhruba dvě třetiny obyvatel.

Nejen vstřikem do nosu, ale i jen prostým vdechnutím

Další zemí, která povolila nové vakcíny, je Čína. Tamější lékový regulátor schválil přípravek od společnosti CanSino Biologics. Vakcína se podává vdechnutím ústy a primárně má posloužit jako posilovací dávka. V Číně podle serveru Our World in Data dostalo dvě dávky očkování zhruba 90 procent obyvatel. Stejně jako indická vakcína funguje i čínská nová vakcína na základě podání zneškodněného viru, na který reaguje imunitní systém.

Čína léčí bující covid v zemi tradiční čínskou medicínou

Od nové vakcíny si čínské úřady slibují zlepšení situace v zemi, která kvůli covidu tvrdě omezila významnou část obyvatel. Před velkým podzimním svátkem [10. až 12. září] Čína kvůli covidu nařídila uzávěru 65 milionům lidí. A to přesto, že zdravotnické úřady země s 1,4 miliardy obyvateli hlásí 1 552 nových případů covidu. Podzimní svátky, které jsou po oslavách lunárního nového roku nejvýznamnější v Číně, jsou ale dobou velkých přesunů. Většina Číňanů dostává v zaměstnání týden volna a odjíždí navštívit příbuzné. Loni po roce karantén vláda cestování podporovala a do pohybu se daly stovky milionů lidí.

Politika lockdownů v Číně vyvolává pochybnosti

Čína se přes nízké přírůstky nákaz stále nevzdává politiky nulové tolerance. Vyhlašuje lockdowny, karantény a nařizuje izolaci všem lidem v kontaktu s nakaženým. Uzavřených je v zemi aktuálně 33 měst.

Vývoj covidu v Česku

V Česku počet nakažených covidech prochází výkyvy. Po víkendovém poklesu epidemie koronaviru v pondělí [6.9.] v Česku opět mírně zrychlila. Z údajů na webu ministerstva zdravotnictví vyplývá, že přibylo 2 756 potvrzených nákaz, což bylo o čtyři procenta více než před týdnem. V pondělí ale vzrostl počet testovaných, proto i v nejpočetnější kategorii testů poklesl podíl odhalených případů nákazy.

Většina testů nyní připadá na diagnostickou kategorii, kdy jsou testovaní lidé s příznaky nemoci. V této kategorii podíl pozitivně testovaných v pondělí mírně klesl z 33,48 procenta za předchozí pondělek na 31,36 procenta. U preventivně a epidemiologicky testovaných lidí podíl pozitivních na počtu provedených testů stoupl.

V pondělí se rovněž opět snížilo oproti předchozímu týdnu množství hospitalizovaných s nemocí. V pondělí bylo hospitalizovaných 617, což bylo o 30 procent méně než před týdnem. Ve vážném stavu bylo 27 pacientů. Skoro o 30 procent se snížil počet úmrtí lidí s covidem za uplynulý týden. Za posledních sedm dní zemřelo 34 osob, kdežto v předchozím týdnu zemřelo 47 lidí.

Od začátku epidemie v březnu 2020 laboratoře v Česku potvrdily 4,05 milionu případů nákazy koronavirem. Do čísla nejsou zahrnuty případy, kdy se někdo nakazil opakovaně.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here