Čína léčí bující covid v zemi tradiční čínskou medicínou

0
1108
Cina
Foto: Pixabay.com

Čína se stále potýká s covidem. Čínská 26milionová finanční metropole Šanghaj aktuálně oznámila tři úmrtí lidí nakažených koronavirem. Jde o první oficiálně potvrzené případy úmrtí v nynější vlně epidemie.

Což je nezvyklé, protože Čína většinou počty úmrtí nehlásí. Z oficiálních čínských dat i tak vyplývá, že situace ve městě se nijak nelepší. Za posledních 24 hodin přibylo v 26milionové Šanghaji 22 248 případů nákaz koronavirem, o den dříve to bylo 24 820. Mezi 20 000 až 30 000 nakaženými Čína hlásí po celý týden. Ačkoli naprostá většina nakažených nemá příznaky covidu-19, šanghajské úřady trvají na pokračování přísného lockdownu, který znemožňuje lidem opouštět domovy. Úřady sdělily, že od 10. března město provedlo přes 200 milionů testů na koronavirus.

Čína sází na svou tradiční medicínu

Šanghajské úřady plošně rozdávají lidem miliony balení produktů tradiční čínské medicíny. Jde o volně prodejné bylinné přípravky a tablety proti chřipce. Právě ty podle čínských úřadů dokáží vyléčit koronavirus.

„Čelíme extrémně nakažlivé variantě omikron. Měli bychom nasadit léčbu tradiční medicínou co nejdříve,” uvedl ředitel jedné z městských nemocnic Fang Min.

Podle něj užívá tradiční medicínu asi 98 procent z těch, kteří byli v Šanghaji pozitivně testovaní na koronavirus.

„Pro širokou veřejnost má tradiční medicína preventivní účinek,” řekl s tím, že tyto produkty dostalo na 21 milionů lidí.

Čínské zdravotnické úřady obyvatelům k užívání doporučily různé typy tradičních přípravků. Někteří obyvatelé Šanghaje uvedli, že dostali zdarma krabičky s volně prodejnými léky na chřipku “lien-chua čchin-wen”. Jiní potvrdili, že dostali přípravky rozpustné ve vodě.

Top deset čínských farma firem vede Sinopharm

“Lien-chua čchin-wen” jsou tablety, které jsou mimo Čínu kvůli nedostatku spolehlivých dat o jejich účinnosti rozšířené jen omezeně. Úřady v Singapuru, kde žije poměrně velká čínská menšina, uvedly, že neexistuje žádná klinická studie, která by potvrdila, že by jakýkoli bylinný produkt, včetně “lien-chua čchin-wen”, mohl být účinný při prevenci nebo léčbě koronaviru. Výrobce “lien-chua čchin-wen” se ale brání tím, že klinická studie z roku 2020 prokázala, že by výrobek mohl ulevit od příznaků covidu-19, jako jsou horečka a kašel.

Tak jako tak čínské úřady lidem doporučily, aby bylinné produkty užívali pro ulevení od symptomů nemoci, jako jsou bolesti hlavy, ucpaný nos a kašel. Čína schválila i několik dalších preparátů na covid-19, například paxlovid od společnosti Pfizer. Není však jasné, jak široce jsou v zemi užívané a dostupné.

Lidé v Číně protestují proti přísným uzávěrám

Všech 26 milionů obyvatel Šanghaje je pod přísným lockdownem. I navzdory čínským cenzurním opatřením se objevují zprávy o protestech lidí, kteří mají problémy mimo jiné se sháněním jídla a svoji nespokojenost sdílí na sociálních sítích. Došlo i na střety mezi policií a obyvateli bytového komplexu, kam chtěly úřady umístit nakažené. A to tak, že vystěhovaly z bytů v komplexu jejich původní nájemníky.

Lidé, u kterých se prokáže covid-19, musí v Číně do izolace. Úřady je posílají do speciálních center. Kvůli rychlému růstu počtu nakažených v Šanghaji v posledních týdnech, přestávají kapacity stávajících středisek ale stačit a úřady hledají nové ubytovací možnosti.

Čína se nadále drží své politiky nulové tolerance vůči koronaviru za cenu extrémně přísných opatření. To znamená, že čínské úřady pokračují v rigidní strategii nulového covidu, kdy reagují na malá ohniska infekce blokováním, hromadným testováním a agresivním sledováním kontaktů. Kvůli přísným lockdownům obyvatelé nesmějí opustit své domovy. Úřady hrozí přísnými tresty těm, jež nařízení poruší. Přesto například v Šanghaji počty lidí nakažených covidem-19 ani po týdnech přísné uzávěry neklesají. A nejde jen o Šanghaj. V Číně je mnoho dalších měst, která jsou v současné době částečně nebo úplně uzavřena. Za příklad uveďme 13milionové město Si-an.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here