Příjmy zdravotníků letos klesly o 17,7 procenta

0
4339
zdravotniku
Foto: Pixabay.com

Mzdy a platy zdravotníků letos klesly o bezmála 20 procent. Po vysokoškolských učitelích se na vládu aktuálně obrátili s žádostí o navýšení platů a mezd také zdravotníci.

Na stole je tak opět otázka týkající se růstu platů a mezd ve zdravotnictví. Po mimořádných a opakovaných odměnách ve výši 75 tisíc korun v letech 2020 a 2021 letos zdravotníci na platech a mzdách klesli bezmála o 20 procent. Odbory navrhly zvýšit platové tarify o 15 procent. Pro veřejné finance to značí výdaj jedenáct miliard korun. Berou u nás lékaři a zdravotní sestry skutečně tak málo?

Podle Informačního systému o průměrném výdělku [ISPV] letos platy zdravotníků v prvním pololetí klesly o 17,7 procenta. Přesto stále patří k těm nadprůměrným.

  • Medián mezd lékařů specialistů činil podle ISPV v prvním pololetí asi 72 500 korun. Praktičtí lékaři pobírali 39 200 korun a všeobecné zdravotní sestry 51 300 korun.
  • Medián platů ve státních zařízeních, kterými jsou hlavně fakultní nemocnice, činí pro lékaře specialisty 105 000 korun, praktické lékaře 80 000 korun a všeobecné zdravotní sestry 61 600 korun.

Vláda dala facku všem zdravotníkům, tvrdí odbory

Do výše mezd a platů přitom promlouvá i snížení prémií a odměn. Podíl prémií a odměn v meziročním srovnání letos ve druhém čtvrtletí činil 5,5 %, to je oproti minulému roku o 21,4 procenta nižší hodnota.

Výše platů a mezd zdravotníků se v jednotlivých zařízeních liší. Vyšší platy mají podle statistik zdravotníci ve fakultních nemocnicích oproti těm v krajských, městských a soukromých zařízeních. Rozdíl dosahuje až deset tisíc korun. O systému DRG, který by srovnal úhrady za zdravotní výkony v tuzemských nemocnicích, se v Česku hovoří několik let. Nyní u nás jedna nemocnice za stejnou operaci dostane zaplaceno více, než dostane druhá. Vyšší úhrady bývají ve fakultních nemocnicích, které zřizuje Ministerstvo zdravotnictví ČR [MZ ČR]. Přístup k poskytovatelům zdravotní péče se ale podstatně liší i v jiných ohledech. Příkladem uveďme zadlužení několika velkých fakultních nemocnic před několika lety, kdy dlužily miliardy korun na nezaplacených lécích. Stát je prostřednictvím MZ ČR jednorázově oddlužil. Potřebné peníze jim zaslal ze státního rozpočtu. Oproti tomu v soukromých zařízeních není takový přístup vůbec myslitelný.

Zdravotníků je v Česku mnoho

Zdravotnictví a sociální péče je třetím nejpočetnějším odvětvím tuzemské platové sféry. Zaměstnává přes pětinu všech zaměstnanců. Což značí citelnou zátěž veřejných rozpočtů.

Nová úhradová vyhláška podle odborů růst mezd a platů ale nepokrývá. Objemy peněz jsou sice vyšší, ty ale spotřebují poskytovatelé zdravotní péče na energiích, potravinách i dalších zvýšených nákladech. Ministr financí Zbyněk Stanjura [ODS] v reakci na požadavek odborů na navýšení odměn ve zdravotnictví odmítl projednávat rozpočet po položkách.

„Máme si říci, co je priorita, zda podpora energií a firem, obrany, nebo něco jiného,“ vysvětlil.

Výdaje MPSV příští rok prvně atakují bilion korun

Není se co divit. Po čtvrtečním jednání [29.9.] Sněmovny letos plánovaný deficit státního rozpočtu povyskočil kvůli návrhům koaličních vládních poslanců na 375 miliard korun. A navyšování zdaleka není konec. Ministr práce Marian Jurečka [KDU-ČSL], který v televizi „prosí“, aby si lidé chodili pro dávky, chce ještě dalších sedm miliard na sociální věci.

„Ti lidé ve zdravotnictví vůbec nechápou, jak se vláda k otázce platů a mezd mohla takto postavit. Zvlášť, když vidí, jak vláda funguje v oblasti péče o uprchlíky z Ukrajiny. A to všechno ještě v době po covidu a jeho nynějšího dalšího náporu. […] Postup vlády překvapil je a upřímně nás také,“ uvedla předsedkyně Odborového svazu zdravotnictví a sociální péče ČR [OSZSP] Dagmar Žitníková.

Jaké mají platy a mzdy zdravotníci

Přesná čísla o tom, jaké jsou průměrné výdělky ve zdravotnictví, má Ústav zdravotnických informací a statistiky ČR [ÚZIS ČR]. Byť jen z roku 2020. Z nich vyplývá:

  • Průměrný plat lékařů, včetně těch zubních činil 93 658 korun.
  • Průměrný plat všeobecných sester a porodních asistentek činil 53 468 korun.
  • Průměrná mzda českých lékařů a zubních lékařů činila 85 891 korun.
  • Průměrná mzda všeobecných sester a porodních asistentek činila 44 983 korun.

Do mezd, nikoli platů ÚZIS ČR řadí i krajské nemocnice, obchodní společnosti. Průměrná hrubá měsíční mzda/plat přitom představuje podíl mezd/platu bez ostatních osobních nákladů připadající na jednoho zaměstnance evidenčního počtu za měsíc.

Do mezd/platů zdravotníků se zahrnují základní mzdy a platy, příplatky a doplatky ke mzdě nebo platu, odměny, náhrady mezd a platů, odměny za pracovní pohotovost a jiné složky mzdy nebo platu, které byly v daném období zaměstnancům zúčtovány k výplatě.

–ČTK/DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here