Nobelovu cenu za lékařství získal švédský biolog Pääbo

0
1009
Nobelovu
Svante Pääbo v momentě, kdy se dozvěděl o získání Nobelovy ceny za fyziologii a lékařství. / Foto: Linda Vigilant

Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství za rok 2022 dostane švédský odborník na evoluční genetiku Svante Pääbo. Ocenění biologovi náleží za objevy, jež se týkají genomů předchůdců člověka a evoluce člověka.

Informaci dnes [3.10.] oznámil ve Stockholmu Nobelův výbor švédského Karolinského institutu. Pääbovi se mimo jiné podařila sekvenace genomu neandertálce. Biolog Pääbo byl průkopníkem výzkumu, jenž porovnával genomy moderního člověka a jeho nejbližších vyhynulých příbuzných, neandertálců a denisovanů. Podařilo se mu prokázat, že mezi druhy docházelo k míšení, vyzdvihl při vyhlášení Nobelův výbor.

„Odhalením genetických rozdílů, které odlišují všechny žijící lidi od vyhynulých hominidů, poskytly tyto objevy základ pro zkoumání toho, co činí nás lidi tak jedinečnými bytostmi,“ uvedl Nobelův výbor.

Ke svému rozhodnutí dále napsal: „Genetické rozdíly mezi Homo sapiens a našimi nejbližšími dnes už vyhynulými příbuznými byly neznámé, dokud nebyly identifikovány díky Pääboovým pracím.“

Nobelovu cenu získal vědec za výzkum genetiky

Geny přenesené od předchůdců mají na dnešního člověka stále fyziologické dopady. Ovlivňují například způsob, jakým lidský imunitní systém reaguje na infekce, napsala agentura AFP.

Podle tajemníka Nobelova výboru Thomase Perlmanna zpráva o získání Nobelovy ceny vědce ohromila. Vyjádřil z ní velké nadšení.

„Pääbo se novinku dozvěděl v době, kdy si vychutnával šálek kávy. Poté, co opadl první šok z udělení ceny, jedna z prvních věcí, které ho napadly, bylo, jestli se může o novinku podělit se svou ženou Lindou,“ popisují reakci laureáta na Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství zástupci týmu kolem udílení cen na Twitteru.

Podle AFP se o Pääbovi dlouho hovořilo jako o jednom z možných kandidátů na Nobelovu cenu. V posledních letech se ze seznamů ale vytratil. Za zmínku stojí i skutečnost, že Nobelovu cenu dostal v roce 1982 už jeho otec, biochemik Sune Bergström, jehož je nemanželským synem.

Přínosy v lékařství a fyziologii se oceňují jako první

Nobelova cena za fyziologii a lékařství je první z udílených Nobelových cen, které Nobelův výbor vyhlásí tento týden. Postupně se přidají jména držitelů cen za fyziku, chemii, literaturu a také za mír. Jako poslední jsou každoročně vyhlašovány ceny za ekonomii, jejichž laureáti budou známi v pondělí 10. října.

Loni dostali Nobelovu cenu za fyziologii a lékařství američtí molekulární biologové David Julius a Ardem Patapoutian. Odborný výbor oba vědce ocenil za objev receptorů teploty a hmatu. O rok dříve získali cenu Američané Harvey Alter a Charles Rice a také Brit Michael Houghton za objev viru, který způsobuje hepatitidu C. Separací viru se zasloužili o to, že se dá žloutenka typu C dnes plně vyléčit.

Nobelovu cenu za medicínu získali Julius a Patapoutian

Vedle medaile a diplomu laureáti Nobelových cen získávají atraktivní finanční prémie v objemu deset milionů švédských korun [22,6 milionu Kč]. Všichni laureáti ocenění slavnostně převezmou 10. prosince. Na tento den připadá výročí úmrtí švédského vynálezce dynamitu Alfreda Nobela, podle jehož závěti se ceny tradičně udělují.

–ČTK/RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here