Neurorehabilitace dětem s obrnou skutečně pomáhá

0
470
neurorehabilitace
Foto: Pixabay.com

Pojišťovnami nově hrazená intenzivní neurorehabilitace v Sanatoriích Klimkovice pomáhá vracet dětské pacienty s mozkovou obrnou do běžného života. Dříve na léčebnou terapii sháněli peníze rodiče nemocných dětí sami.

Dětská intenzivní neurorehabilitace se od běžné lázeňské léčby liší hlavně zásadním rozšířením individuálního cvičení s fyzioterapeutem a množstvím pobytů.

„Terapie opravdu má smysl. Vyhodnocení, které jsme provedli, potvrdilo i statisticky to, co celou dobu víme a co dokázala i pilotní studie, že intenzivní neurorehabilitace, a opakující se dvakrát za rok, zvyšuje efekt terapie,“ říká vedoucí fyzioterapie Romana Holáňová.

Přínosy léčebné terapie se u dětí podle ní týkají pohybových dovedností, kognitivních funkcí i jejich celkového vývoje. Na zdravotními pojišťovnami nově hrazený program přijaly lázně do léčebné terapie první dítě v květnu 2020.

„První rok fungování nového kódu byl ovlivněn nejprve lhůtami schvalování v jednotlivých pojišťovnách a následně epidemií covidu, kvůli které musely být lázně dokonce na čas uzavřeny,“ řekl ředitel Sanatorií Klimkovice Jozef Dejčík.

Do vyhodnocení se podle něj nakonec dostalo 32 dětí, které v roce 2021 prošly celou intenzivní terapií. A všechny děti podle něj dosahují poměrně významných pokroků.

Rodiče sháněli peníze kde se jen dalo, teď už nemusí

Slova zdravotníků potvrzuje i Martina Potoková, matka třináctiletého chlapce, který se v Sanatoriích Klimkovice léčí. I podle ní se díky intenzivní neurorehabilitaci u jejího syna zpevňují svaly. A s každým pobytem se mu zlepšuje celkové zdraví.

„Máme cíl, že bychom chtěli, aby chodil. Předtím jsme si všechno hradili sami, peníze jsme těžko sháněli. Teď vidíme lepší naději v tom, že budeme chodit pravidelně dvakrát v roce a mohl by mít posun, že by mohl chodit alespoň s dopomocí,“ tvrdí Potoková s dovětkem, že dřívější hrazení léčby z vlastních prostředků pro ni znamenalo velkou potíž.

Další z maminek Kateřina Mikešová řekla, že peníze na placené programy intenzivní rehabilitace pro nemocnou dcerku dříve sháněli kde se dalo, často i přes nadace.

„Je to určitě lepší, usnadní nám to čas a peníze můžeme využít na nějaké pomůcky. Pomohlo nám to. Kačka se zlepšuje každým cvičením, každým pobytem zpevňuje tělo a piluje chůzi, samozřejmě s oporou,“ popisuje Kateřina Mikešová.

Neurorehabilitace dětem pomáhá znovu vstát

Primář sanatorií Tomáš Bauko shrnul, že účelem rehabilitace je, aby se vývoj dítěte s poškozeným centrálním nervovým systémem co nejvíce přiblížil vývoji zdravého dítěte.

„Rehabilitace v intenzivní formě nese, jak jsme zjistili, ty nejlepší výsledky. Do té doby ty děti samozřejmě rehabilitovaly v jakémsi standardním programu, který ale nebyl tak intenzivní a nebyl tak častý,“ řekl Bauko.

Obrna je zpět! A může za to i vakcína proti ní

Bez intenzivní rehabilitace se podle primáře malý pacient nevyvíjí pozitivním směrem.

„My se snažíme, abychom jeho výsledný handicap co nejvíc snížili, abychom přiblížili dítě co nejnormálnějšímu životu, abychom ho vrátili do běžného života,“ popisuje lékař.

Všechny rehabilitace, jak říká, směřují k praktickým věcem. Aby dítě chodilo, aby bylo schopno absolvovat školní docházku. Aby bylo později zaměstnatelné a uplatnilo se v běžném životě a vedlo v zásadě co nejnormálnější život, dodává primář Bauko.

–ČTK/VRN

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here