I dospívající chlapce ohrožují nemoci varlat

0
2723
varlat
Ilustrační foto: Pixabay.com

Dospívající chlapce ohrožují urologické obtíže více než kdy jindy. Jejich tělo se mění, pohlavní ústrojí roste a vyplavuje více hormonů. U chlapců lékaři tak i řeší křečové žíly na varleti, infarkt varlete a někdy i nádory varlat.

Asi nejznámější urologickou zdravotní komplikací dospívajících chlapců bývá podle lékařů takzvaná varikokéla, kdy se na levém varleti objeví křečové žíly. Důvod jejich vzniku podle urologů spočívá ve vyšším průtoku krve v době, kdy varlata zvětšují svůj objem a dochází k silnějšímu tlaku v žilách.

„U varikokély jsou typicky rozšířeny žíly odvádějící krev z levého varlete. Rozšíření připomíná běžné ‚křečové žíly‘ na dolních končetinách,“ vysvětluje dětský urolog z pražské Všeobecné fakultní nemocnice [VFN] Marcel Drlík.

Rozšířené žíly jsou v takových situacích přeplněny krví, která se v nich hromadí. Což podle Drlíka přibližně u 20 procent dospívajících chlapců skončí poruchou funkce varlete. Tito chlapci se v dospělosti potýkají s neplodností.

„Naší snahou je rizikové pacienty identifikovat a léčit dříve než v dospělosti. Jde o častou nemoc, kterou trpí každý šestý až sedmý chlapec,“ dodává Drlík.

Nádory varlete se nevyhýbají ani chlapcům

Nejčastěji varikokélu u chlapců objeví pediatr při preventivní prohlídce. Jak ale upozorňuje Drlík, nahmatat si ji mohou i sami pacienti. V obou případech je nutná okamžitá návštěva dětského urologa, který chlapce vyšetří podrobněji.

„Pokud si hoch v šourku nahmatá útvar, který tam dříve nebyl, nemusí jít vždy jen o varikokélu. Kromě varikokély může jít například o nádor varlete, se kterým se v tomto věku také setkáváme,“ říká doc. Radim Kočvara z Všeobecné fakultní nemocnice, který se specializuje na dětskou urologii.

Sahejte si na prsa a varlata, nabádá Sahejtesinaně

Překážkou ve včasné diagnostice onemocnění varlete podle něj je, že se chlapci ostýchají o nálezu na varleti hovořit. A to i se svými rodiči. Často pak závažnější a bolestivý zdravotní problém i měsíce skrývají. A to je chyba.

„Situace je zvlášť komplikovaná u hochů, kteří žijí sami s matkou a nemají v okolí muže, s nímž by se poradili. Proto je tolik důležité preventivní vyšetření u pediatra, ale i poučení chlapců, aby včas upozornili na změnu při pohmatu varlete,“ říká Kočvara.

Varikokélu dokážou sice lékaři odoperovat i v dospělém věku, kdy muže k lékaři přivede podle zkušeností urologů bolest nebo potíže s plodností.

„Předpokládáme ale, že by byla úspěšnost léčby vyšší, kdybychom rizikové muže operovali už v pubertě,“ říká Drlík.

I s chlapci proto mají v době jejich dospívání rodiče promluvit o prevenci urologických nemocí a občasném samovyšetření varlat. Informace by měl chlapcům podávat i dětský lékař při pravidelných prohlídkách.

Torze semenného provazce neboli infarkt varlete

Velmi nebezpečnou a rovněž bolestivou komplikací u dospívajících chlapců bývá takzvané torze semenného provazce. Varle se v šourku otočí kolem své osy, tím se zaškrtí jeho cévy a přeruší přísun krve. Urologové o onemocnění hovoří jako o infarktu varlete.

„Chlapec ucítí náhlou a silnou bolest v šourku či v třísle. Typicky se tak stane po fyzické aktivitě, při skoku do studené vody nebo v noci, kdy chlapce bolest probudí,“ popisuje příznaky nemoci Marcel Drlík.

Lékaři nabádají k očkování chlapců proti HPV

Za naprosto zásadní v takové situaci považuje co nejrychleji navštívit odborné urologické pracoviště. Specialista varle chirurgicky, laicky řečeno „rozmotá“.

Pokud k operaci nedojde do čtyř až šesti hodin po začátku potíží, šance na záchranu varlete rychle klesá. U těch, kteří přijdou pozdě, dojde k nevratným změnám a varle odumře,“ říká lékař s tím, že v takové situaci je opravdu každá minuta zásadní, obdobně jako u infarktu.

Urologické obtíže u chlapců budou i jedním z témat letošní výroční konference České urologické společnosti v Olomouci. Lékaři na ní představí knihu Dětská urologie od doc. Kočvary a Marcela Drlíka.

„Konečně, poprvé po 70 letech, dostanou naši urologové, dětští chirurgové, dětští nefrologové, pediatři a další kolegové řešící urologické problémy u dětí kvalitní zdroj informací shrnující v českém jazyce aktuální znalosti o tomto oboru,“ uzavírá doc. Kočvara.

–RED–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here