Ve Španělsku se u ovcí a koz šíří neštovice

0
707
ovci_a_koz
Ilustrační foto: Pixabay.com

Ve Španělsku se mezi ovcemi a kozami šíří neštovice. Dosud země do systému rychlého hlášení nákaz uvedla 19 ohnisek infekce. Smrtnost onemocnění u ovcí a koz dosahuje až 100 procent. Na člověka se nepřenáší.

Na šířící se neštovice u ovcí a koz chovaných ve Španělsku upozorňuje česká Státní veterinární správa [SVS]. I čeští chovatelé by podle jejích zástupců měli být obezřetní, hlavně při dovozu zvířat ze zahraničí. Za zásadní považují dodržování pravidel biologické bezpečnosti. Podle nich mají zvířata po importu do Česka setrvat nějaký čas v karanténě, tedy mimo chovaná zvířata.

„Nákaza se ve Španělsku objevila po více než 50 letech. Jak se do země dostala, není známo. Země již v souladu s evropskou legislativou přijala opatření proti šíření nákazy,“ říká mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Především veřejnost pak upozorňuje, že onemocnění se nepřenáší na člověka.

Šíření neštovic u ovcí a koz ve Španělsku

První letošní případ nákazy neštovicemi u ovcí a koz se ve Španělsku potvrdil 19. září v provincii Granada v Andalusii na jihu země. Šlo o pastevní chov více než 300 ovcí a koz na maso. Do dneška [3.11.] nahlásily španělské úřady do systému rychlého hlášení nákaz [ADIS] celkem 19 ohnisek nákazy. Všechna ohniska se nacházejí na území tří provincií ve dvou regionech. A sice ve výše jmenované provincie Granada. Dále v provincii Almería v Andalusii a provincie Cuenca v regionu Kastilie-La Mancha v centrálním Španělsku.

V předchozích více než 50 letech se neštovice ovcí a koz ve Španělsku stejně jako většině dalších evropských zemí nepotvrdily. Odborníci na infekční onemocnění se domnívali, že se podařilo onemocnění na evropském kontinentu zcela vymýtit.

Nicméně v roce 2013 se infekce objevila v Bulharsku a v letech 2013 až 2015 ještě v Řecku. A dlouhodobě se vyskytuje v některých Evropě blízkých oblastech. Například v Turecku, severní Africe, na Středním východě a některých asijských zemích.

Úmrtnost u zvířat dosahuje 100 procent

Všechna ohniska výskytu neštovic u chovaných ovcí a koz už přijala podle SVS hygienická a bezpečnostní opatření. Chovatelé v nich utratili veškerá zvířata a podle hygienických pravidel zlikvidovali jejich těla i další infekční materiál.

„Okolo každého ohniska byla vytyčena uzavřená pásma a v nich jsou kontrolovány veškeré chovy ovcí a koz,“ uvádí zástupci české SVS.

Současně došlo na zákaz přesunů zvířat a živočišných produktů do a z uzavřených pásem.

Muž prodával domácí prdelačku. Dostal pokutu

 

Onemocnění se u zvířat podle Vorlíčka projevuje horečkou. U nakažených zvířat se začnou objevovat takzvané kožní noduly neboli uzly. Infekce zasahuje i vnitřní orgány, nejčastěji plíce. Inkubační doba se obvykle pohybuje od osmy do třinácti dnů. Mortalitu u neštovic ovcí a koz odborníci uvádějí na 100 %.

V České republice se podle údajů Českého statistického úřadu letos na jaře chovalo přes 174 000 ovcí a skoro 25 000 koz. Chovatelé se dnes běžně poohlížejí i po jiných plemenech, která pak dovážejí z různých oblastí Evropy. Při přesunech zvířat je proto vždy potřeba dodržovat veškeré legislativní požadavky.

Je nezbytné mít vystavené veterinární osvědčení od veterinární autority ze země původu zvířat. Zároveň je nutné důrazně varovat před možnými nekoordinovanými přesuny bez veterinárního dozoru, které jsou z nákazových důvodů nesmírně rizikové,“ upozorňuje v souvislosti s výskytem neštovic ovcí a koz ve Španělsku ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád.

Tularémie v Česku ročně postihne padesát až sto lidí

A opakuje, že po dovozu nových zvířat musí chovatel dbát na dodržování pravidel biologické bezpečnosti v chovu. To znamená, že dříve, než vpustí dovezená zvířata do chovaného stáda, musí je na určitou dobu preventivně oddělit od ostatních.

RED

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here