Za sociální služby si lidé od ledna 2023 připlatí

1
11067
ledna_2023
Foto: Pixabay.com

Za ubytování, stravu a další druhy pomoci si klienti sociálních služeb od ledna 2023 zřejmě připlatí. Ministerstvo práce a sociálních věcí ČR [MPSV ČR] navrhlo zvýšit limity úhrad. Důvodem je růst provozních nákladů.

Návrh úpravy cenových limitů, které si poskytovatelé sociálních služeb mohou nanejvýš účtovat, již potvrdila mluvčí MPSV ČR Eva Davidová. Návrh novely vyhlášky nyní je podle ní v meziresortním připomínkovém řízení. Schválit ji ještě musí vláda.

„Obsahem novely je zvýšení současné maximální denní částky úhrady v sociálních službách za ubytování, stravu, hodinu poskytnutí úkonu péče a za stanovené úkony v rámci pečovatelské služby,“ uvedla Davidová.

Současně připomněla, že s ohledem na rychlou inflaci a růst spotřebitelských cen a energií se v průběhu roku již několikrát zvyšovaly všechny druhy důchodů.

Hodina pečovatelské služby zdraží o 20 Kč na 155 Kč

Poskytovatelé sociálních služeb tak zřejmě dostanou možnost zvýšit denní sazbu za stravu o 20 korun na 225 Kč, za oběd o desetikorunu na 105 Kč. Platbu za ubytování budou moci po schválení vyhlášky od ledna 2023 zvýšit o 20 korun na 270 Kč za den. V případě rodin s dětmi se maximální sazba za ubytování dítěte zvýší o deset korun, vyplývá z informací MPSV ČR. Limity na ceny za pobyt a stravu se například v domovech pro seniory pravděpodobně zvýší přibližně o 1 200 korun měsíčně na 14 850 Kč.

Výdaje MPSV na penze, dávky i pomoc strmě rostou

Maximální úhrada za hodinu pečovatelské služby by se měla zvýšit o 20 korun, uvedla Davidová. Poskytovatelé si tak budou moci od nového roku účtovat až 155 Kč. Novela vyhlášky rovněž zvyšuje horní hranici plateb za donášku oběda. Dále také za praní a žehlení prádla nebo za nákupy.

Od ledna 2023 vzroste příspěvek na péči, tvrdí MPSV ČR

Mluvčí MPSV ČR poukázala na to, že maximální úhrady za sociální služby se před zvýšením k letošnímu 1. březnu neměnily od roku 2014.

„Současný ekonomický vývoj, kterému Česká republika čelí, musí být reflektován i na straně úhrad. Zejména když kvůli rostoucí inflaci proběhlo již několik valorizací důchodů a je připravována i valorizace příspěvku na péči,“ doplnila Davidová.

Pro Český rozhlas Radiožurnál pak řekla, že MPSV ČR se tímto krokem snaží zajistit větší ekonomickou stabilitu sociálních služeb. Od klientů totiž vyberou vyšší úhrady, které navíc reálně odpovídají výši jejich příjmů.

Sociální služby letos od státu získají 23,6 mld. Kč

Strmě rostoucí náklady poskytovatelů sociální péče namísto odpovídající spoluúčasti klientů dosud hradily převážně dotace ze státního rozpočtu. Případně i jiné zdroje z veřejných rozpočtů, podotkla Davidová.

„Je to navýšení, které reflektuje současnou inflaci ve všech sociálních službách,“ uvedl k plánovanému navýšení maximálních limitů úhrad v sociálních službách prezident Asociace poskytovatelů sociálních služeb Jiří Horecký.

–ČTK/RED–

1 komentář

  1. Tak UK to mají všechno zdarma a u nich si všechno platí po dálnici se prohánějí v lexusech s jedním jsem se bavili a říkal naco by šel dělat když má dvě děti chlap 150kg.a manželka mají na příspěvcích 20tis a jídlo a ubytování zdarma a sedí v hospodě od rána do večera. Hodně jsem pracoval v cizine, ale za všechno jsem si platil a 4 roky se dohadují o Holandsku o důchod a nakonec mi ho zamitli že nemůžu brát 2 důchody současné i když jsem si platil soc.a zdravotní v obou státech současné no je třeba změnu ve všem

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here