Zubař z Mostu inkasoval za neprovedené výkony

0
1592
vykony
Ilustrační foto: Pixabay.com

Za vykázané, ale neprovedené zdravotní výkony stomatolog z Mostu vyinkasoval od zdravotních pojišťoven za pět let 2,4 milionu korun. Nyní mu za smyšlené zákroky hrozí až osmiletý trest vězení.

Zahájením trestního stíhání skončilo dvouleté policejní sledování 38letého zubního lékaře se stomatologickou praxí v severočeském Mostě. Zubař podle zprávy Policie ČR, KŘP Ústeckého kraje v posledních pěti letech prováděl pojištěncům tuzemských zdravotních pojišťoven mnoho lékařských zákroků. Problém je, že některé z nich plátci vykázal, ale ve skutečnosti je pacientům ale neprovedl.

Vyšetřovatel ovšem zjistil, že u 493 ošetřených lidí měl doktor vykázat zdravotní úkony, které nebyly ve skutečnosti provedeny,“ popisuje Václav Krieger z oddělení tisku a prevence KŘP Ústeckého kraje.

Za dvouletou dobu sledování policisté vyslechli podle Kriegera několik stovek pacientů, kteří byli registrovaní v ordinaci stíhaného muže. Podle kriminalistů ze své pozice lékaře muž úmyslně vykazoval neprovedenou zdravotní péči, která šla na vrub poškozeným pojišťovnám.

„Podvedené společnosti na základě nepravdivých informací a v dobré víře všechny smyšlené zákroky proplatily,“ dodává Václav Krieger.

Podle něj takovým jednáním způsobil stomatolog značnou škodu. Nezákonnou činností si tak podle odhadu kriminalistů přišel na 2 400 000 korun. A horní hranice trestu se v případě uznání viny v trestním zákoně uvádí na osm let.

Zubaři v Marseille trhali zdravé zuby a dávali náhrady

Podvodů na pacientech se bohužel dopouštějí někdy i lékaři, ti zubní nevyjímaje. A to nejen v Česku. Kupříkladu před několika měsíci otřásl Francií případ otce a syna, oba zubní lékaři, kteří kvůli vyššímu zisku svým pacientům trhali zdravé zuby.

Podle odhadu zdravotní pojišťovny odsouzený Lionel Guedj udělal lidem asi 28krát více zubních protéz, než je průměr u francouzského zubaře. V roce 2010 se tak stal vůbec nejvíce vydělávajícím zubařem v zemi. Jezdil ve ferrari a jeho měsíční příjem se pohyboval od 65 000 do 80 000 eur [cca 1,6 mil. Kč až 2 mil Kč]. Jeho ordinace denně obsloužila až 70 pacientů. Zdravé zuby v ní lidem podvodní zubaři trhali denně.

Zubaři kvůli penězům lidem trhali zdravé zuby

Letos v září je soud v Marseille odsoudil na osm a pět let vězení. Podle verdiktu soudu otec a syn svým přístupem zmrzačili stovky lidí a taktéž se neoprávněně obohacovali na úkor veřejného zdravotního pojištění.

Nyní dvaačtyřicetiletý Lionel Guedj a jeho otec Carnot Guedj [71] provozovali společně praxi v Marseille od roku 2005 do roku 2012, kdy byli obviněni a zbaveni licence. Podle obžaloby Lionel Guedj vytrhl 3 900 zdravých zubů, bez diagnostického zdůvodnění celkem 327 pacientům. A to proto, aby jim místo nich nasadil můstky, za něž inkasoval vysoké částky.

Podvody s fiktivními lékařskými recepty

A touha po penězích přivedla k podvodům tentokrát s lékařskými předpisy nikoli zubními protézami praktického lékaře a lékárníka z Valašského Meziříčí. Oba uznal Olomoucký krajský soud vinnými loni v říjnu.

S recepty muži podváděli podle obžaloby šest let. Škodu žalobce vyčíslil na 11,5 milionu korun. Kauzou se soud zabýval téměř pět let, vyslechl kvůli ní přes 600 svědků.

Lékař s lékárníkem podle soudu podváděli s recepty

Praktický lékař podle státního zástupce vystavoval svým jménem lékařské předpisy na lidi, jejichž osobní údaje získal hlavně ze své evidence pacientů. Činil tak bez jejich vědomí, uvedla obžaloba. Předpisy na léky a zdravotnický materiál předával provozovateli lékárny, který je předkládal k úhradě zdravotním pojišťovnám. Pojišťovny podle žalobce poté uhradily léky a zdravotnický materiál na bankovní účet lékárníka. Léky a zdravotnický materiál nikdy pacientům předány nebyly, uvedl žalobce.

–VRN–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here