Sokolovská porodnice nabízí ženám švédské stoly

0
440
porodnice
Ilustrační foto: Pixabay.com

Rodičky v sokolovské porodnici si mohou nově přizpůsobit snídaně svým stravovacím zvyklostem i chutím. Porodnice jim začala připravovat snídaně formou švédského stolu. Za tuto novinku nic neplatí.

„Vycházíme tak vstříc přáním našich maminek, které mají různé chuťové preference i stravovací zvyklosti. A nyní mají možnost si snídani složit přesně podle svých potřeb,“ říká vrchní sestra porodnice Nemocnice Sokolov Jana Pšeničková.

Kromě několika druhů pečiva, včetně toho vícezrnného, mají ženy v Sokolově v nabídce také cereálie, mléčné a masné výrobky, ovoce nebo zeleninu.

„První reakce žen jsou zatím velmi dobré. Je vidět, že z tohoto rozšíření nabídky mají radost,“ pochvaluje si vrchní sestra.

Podotýká, že v budoucnu se může složení snídaní i mírně měnit. To podle přání rodiček, a hlavně pak podle aktuální sezóny.

„Chtěli bychom do nabídky více zapojit třeba i sezónní ovoce a zeleninu, ačkoliv ta bude v základu součástí snídaní celoročně,“ dodává.

Tomáš Popp: Základní suroviny jsou nejzdravější

Pro ženy, které se rozhodnou rodit právě v sokolovské porodnici, přitom nová služba neznamená žádné vyšší náklady. Ty nese v plném rozsahu Nemocnice Sokolov, jejíž je porodnice součástí.

Podle mluvčího skupiny Penta Hospitals, do níž sokolovská nemocnice patří, Vladislava Podrackého to není poprvé, kdy sokolovská porodnice vychází ženám takto vstříc.

„V minulost na základě jejich zájmu zavedla takto již celou řadu dalších služeb, jako je třeba aromaterapie, bylinné napářky a podobně,” říká.

Více než 80 % dětí přichází na svět přirozenou cestou

V porovnání s rokem 2020 se loni v Nemocnici Sokolov na Karlovarsku narodilo o téměř dvě stovky více miminek. Na svět v ní přišlo celkem 795 novorozenců, 403 chlapců a 392 dívek. Více než 80 procent jich na svět přišlo přirozenou cestou. I přes rostoucí věk rodiček jich většina porodí bez takzvaného nástřihu hráze.

„Díky modernímu vybavení a individuálnímu přístupu k rodičkám i novorozencům zájem o porody v sokolovské nemocnice stále roste. Jsou to dva pozitivní signály najednou. První, že se situace pomalu vrací do normálu a druhý, že zájem o porody v Sokolově celý rok přetrvává,” zhodnotil loňský rok primář sokolovské porodnice Vladimír Velický.

Přirozeně v Nemocnici Sokolov porodí 80 % žen

Dodal, že ženy v posledních letech upřednostňují přirozený způsob porodu, pokud to jejich zdravotní kondice dovoluje. Porodníci pak považují za naprostou samozřejmost takzvaný bonding, kdy se novorozenec ihned po porodu pokládá na tělo matky. Po jejím vyšetření a ošetření pediatrem se dítě přikládá k prsu matky.

Profesionální přístup zdravotníků porodnického oddělení sokolovské nemocnice dokládá i skutečnost, že dlouhodobě více než 80 procent všech porodů probíhá přirozenou cestou. Z nich přes 90 procent ženy zvládnou bez takzvaného nástřihu hráze. A to přes dlouhodobý trend, kdy se průměrný věk rodiček v Česku i dalších zemích Evropy postupně zvyšuje. K přirozenému porodu v nemocnici podle primáře přispívají krátkodobé a dlouhodobé předporodní kurzy.

„Vedle toho nabízíme ženám konzultace s našimi lékaři a porodními asistentkami, aby i prvorodičky měly možnost se na vše v klidu a dostatečně připravit,“ dodal Velický.

Sokolovská porodnice pečuje o ženy i po porodu

A péče o ženy po porodu a jejich miminka v sokolovské nemocnici pokračuje i v době po porodu. Odborníci ženy proškolují například v tom, jak miminko správně masírovat či nosit v šátku. S návratem do původní kondice jim pomáhají odborné cviky pro ženy v šestinedělí. Loni v nemocnici navíc zavedli do praxe takzvané porodní stoličky a židličky na bylinnou napářku. A ženy si oblíbily také pravidelná setkání s personálem oddělení, která získala příznačný název „Na kafíčko s čápem“.

Nemocnice Sokolov vznikla jako městské zdravotnické zařízení v roce 1846. Již v roce 1911 ji ale z kapacitních důvodů nahradila nemocnice nová, vybudovaná na vrchu Hart, která se v místě nachází dosud. Dnes patří Nemocnice Sokolov mezi páteřní zdravotnická zařízení v Karlovarském kraji. Zajišťuje akutní a plánovanou péči v širokém rozsahu, to od základních oborů až po specializovanou oční kliniku.

Nemocnice Sokolov koupila mamograf za 4,5 mil. Kč

Od roku 2017 je nemocnice součástí skupiny Penta Hospitals CZ. Ta zahrnuje sedm nemocnic, ambulantní služby a síť specializovaných center péče o pacienty s Alzheimerovou chorobou zvaná Alzheimer Home. Skupina patří k největším poskytovatelům zdravotnických a sociálních služeb v České republice.

–DNA–

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here