Nemocnice Sokolov koupila mamograf za 4,5 mil. Kč

0
367
mamograf
Foto: Archiv ZdraveZpravy.cz

Ženy z Karlovarska se ještě do konce roku dočkají přesnějšího a šetrnějšího vyšetření prsou. Nemocnice Sokolov totiž pořídila moderní mamograf za 4,5 milionu korun. S úhradou nákladů pomohla dotace z REACT EU.

Špičkový mamograf za 4,5 milionu korun [bez DPH] včetně stavebních prací plánuje vedení nemocnice uvést do provozu ještě do konce letošního roku.

„Po zřízení nové urogynekologické poradny v naší nemocnici je nákup nového mamografu asi tou nejdůležitější zprávou pro ženy. Využívají ho totiž pacientky z celého kraje,“ uvedla k novince ředitelka nemocnice Sokolov Jitka Bureš Samáková.

I přes doznívající pandemii covidu provedli na stávajícím mamografu zdravotníci sokolovské nemocnice v roce 2021 bezmála osm tisíc screeningových vyšetření.

„Ta odhalila téměř tři desítky karcinomů. Z toho bohužel čtyři již v pokročilém stádiu,“ dodává Bureš Samáková.

Mamograf posiluje prevenci karcinomu prsu

Dosud používaný mamografický přístroj v Nemocnici Sokolov tak ještě do konce letošního roku nahradí modernější a přesnější aparát. Díky jeho větší přesnosti zvýší šanci na odhalení nálezů v prsu. A k pacientkám by měl být i o něco šetrnější.

„Mamograf Planmed Clarity 2D disponuje moderním detektorem RTG záření, stereotaktickým nástavcem pro biopsii, praktickými ovládacími prvky pro zjednodušení obsluhy a svou citlivostí přispívá k snížení radiační zátěže u pravidelně vyšetřovaných pacientek sokolovského mamocentra,“ přibližuje nového pomocníka biomedicínský inženýr skupiny Penta Hospitals, pod kterou spadá Nemocnice Sokolov, Jan Roudnický.

Žádanky na mamografii jinde nemají, říká Jan Daneš

Doplňuje, že mamograf se dá obecněji popsat jako speciální rentgenový přístroj s vysokým rozlišením a nízkou dávkou záření. S jeho pomocí dochází k zobrazení měkkých tkání prsu.

Karcinom prsu v 1. stadiu lékaři vyléčí na 99,9 %

Právě včasné odhalení nádoru v prsu zvyšuje šance na úplnou úzdravu ženy a společně s tím i dobu léčebné terapie a rekonvalescence. Podle statistických dat vzrostla míra pětiletého přežití u pacientek s diagnostikovaným karcinomem prsu v 1. stadiu nemoci v letech 2013 až 2016 na 99,9 procenta [z 91,8 %], ve 2. stadiu na 90,8 procenta [z 79,7 %] a ve 3. stadiu nemoci na 67,2 procenta [z 53,5 %]. A posunula se i doba pětiletého přežití pacientek s karcinomem ve 4. stadiu, to na 24,3 procenta [z 20,5 %].

Zhoubný nádor prsu ohrožuje i mladé ženy

Dobrá zpráva je, že společně s prodlužující se délkou pětiletého přežití pacientek s karcinomem prsu se snižují počty dní, které pacientky stráví v nemocnici na lůžku. Čímž se zlepšuje i celkové psychické zdraví pacientek.

„Podíl hospitalizací s délkou kratší nebo rovnou jednomu týdnu vzrostl z 56,8 procenta v období 2007–2010 na 79,9 procenta v období 2015–2018Primární ložisko karcinomu prsu se odstraňuje chirurgicky za krátké hospitalizace. Následná onkologická léčba probíhá zpravidla ambulantně,“ uvedl nedávno ředitel Ústavu zdravotnických informací a statistiky [ÚZIS] Ladislav Dušek.

Plošný screening karcinomu prsu v Česku slaví 20 let

Plošný screeningový program karcinomu prsu v Česku funguje od roku 2002. Každé ženě ve věku 45 let a starší uhradí její smluvní zdravotní pojišťovna preventivní mamografické vyšetření ve dvouletém intervalu. Žádanku k vyšetření ji vystaví ošetřující gynekolog či praktický lékař. Při pozitivní rodinné anamnéze, to znamená, pokud rakovinu prsu diagnostikovali lékaři někomu v blízké rodině, chodí na prevenci ženy mladší. I taková vyšetření hradí po doporučení od lékaře zdravotní pojišťovny.

Obezřetnější v prevenci karcinomu prsu mají být na doporučení odborníků všechny ženy i ve věku pod 45 let. Namístě jsou pravidelná samovyšetření prsou pohmatem, ideálně každý měsíc v období po menstruaci.

„Taková magická hranice pro samovyšetření prsu je kolem 30 let věku ženy. To je věk, kdy by si žena měla uvědomit, že pravidelná péče o prsa už musí opravdu nastat,“ uvedla v nedávném rozhovoru pro ZdraveZpravy.cz primářka a zakladatelka sítě Mamma center Miroslava Skovajsová.

Ženy se nesmějí dát, říká primářka Mamma center

Dodala, že úplně nejlepší je, když si začne žena prsa sama vyšetřovat už ve dvaceti letech. Do 30 let u nás podle Skovajsové rakovinou prsu onemocní zhruba 25 až 27 žen ročně. Dramatická změna ve výskytu rakoviny prsu nastává kolem třicítky, kdy křivka jejího výskytu u českých žen začíná strmě stoupat.

Do těch 45 let, než mají ženy nárok chodit na pravidelnou mamografii, jich ročně onemocní zhruba 500. To znamená, že ročně u nás onemocní karcinomem prsu přes sedm tisíc žen, z nichž zhruba 500 je mladších 45 let,“ přiblížila situaci Miroslava Skovajsová.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here