Lékaři volají po regulaci prodeje energy drinků

0
863
energy_drinku
Foto: Pixabay.com

S otravou alkoholem končí v nemocnicích přes dva tisíce dětí ročně. V posledních letech často v kombinaci s energetickým nápojem. Po energy drincích navíc děti rychle tloustnou. Řešení podle lékařů spočívá v regulaci prodeje energy drinků.

Téma regulace energetických nápojů, ale i nikotinových sáčků a kratomu u dětí a mládeže bylo tématem diskuzního kulatého stolu [21.11.] iniciovaného členy sněmovního Výboru pro zdravotnictví. Lékaři z oboru pediatrie a obezitologie na akci upozornili na škodlivost pití energetických nápojů na vývoj a celkové zdraví dětí a dospívajících.

„Energetické nápoje jsou stimulační látky. Zvyšují bdělost, atletickou výkonnost, a kromě vody a cukru obsahují kofein, taurin a celou řadu dalších látek, které mají různé účinky v organismu,“ popsal vedoucí lékař oddělení léčebné výživy a předseda Nutričního týmu ve FN Motol Petr Tláskal.

Ale také dodal, že vyšší přísun kofeinu vede k nespavosti, nesoustředěnosti, depresivním a úzkostným stavům a vyvolává i abstinenční příznaky. Větší obezřetnost, než jaká je, proto podle něj vyžaduje konzumace energetických nápojů u dětí a mládeže. Právě děti totiž pijí energy drinky paradoxně nejčastěji. To za situace, kdy jejich prodej není v Česku nijak regulován. To znamená, že v obchodě si je kupují i malé děti.

Lékaři se setkávají s otravami z energy drinků

Jak vyplynulo z Kulatého stolu na toto téma, zdravotníci se ve svých praxích stále častěji setkávají s otravami dětí po vypití většího množství takových nápojů. Což potvrzují i statistiky Toxikologického informačního centra. Řešení problému, který se podepisuje na zdraví českých dětí, proto spatřují lékaři jednoznačně v regulaci dostupnosti těchto nápojů.

„Prodej energetických drinků by se měl věkové skupině dětí do 16 let zakázat,“ říká jasně Petr Tláskal s tím, že jde o lepší řešení, než se dozvědět, že děti končí v nemocnicích a bojují kvůli pití těchto nápojů na nemocničním lůžku někdy i o život.

Hejtmanku Peckovou o nikotinových sáčcích proškolily až děti

Ne každý to ale vidí stejně. Prezident Svazu výrobců nealkoholických nápojů Jiří Pražan s názorem lékaře nesouhlasí. Případný zákaz prodeje energetických nápojů podle věku si dle jeho slov Svaz vykládá jako diskriminační. A za diskriminační považuje návrh na prodej těchto nápojů dětem a mládeži, podobně jako u alkoholu, i oproti občanskému průkazu.

Přesto i on připouští, že výrobci těchto nápojů si určitý vliv na obezitu a další civilizační onemocnění nejen u dětí uvědomují. Nicméně již dříve přijali etický kodex, v jehož znění se zavázali necílit reklamu na energetické nápoje na děti mladší 13ti let. Za další vstřícný krok ze strany výrobců uvádí, že na školách se tyto nápoje v automatech neprodávají.

„Na školách se prodávají pouze džusy, balené vody a nápoje bez energetické hodnoty a nízkoenergetické nápoje,“ říká.

Řešení problémů plynoucích z dopadu vysoké konzumace energetických nápojů vidí v širší osvětové kampani. V kampani, která by rodiče a děti blíže informovala o potravinách a nápojích a naučila by je lépe číst informace uváděné na obalech.

Výrobci neříkají pravdu, tvrdí lékaři

Současný marketing výrobců nealkoholických nápojů na kulatém stolu ostře zkritizoval předseda Sekce pediatrické obezitologie České obezitologické společnosti JEP Jan Boženský. Reklama výrobců na energy drinky podle něj cílí i na dětskou a dospívající populaci. Na obalech navíc často vidí pomeranče a jiné zdravé věci, které s daným výrobkem ale nemají pranic společného.

„Kolem 68 procent dětí a dospívajících ve věku 10 až 18 let užívá nějaké energetické drinky,“ uvedl Jan Boženský.

A 18 procent dětí pijících tyto nápoje je dokonce mladších 10 let. Pro srovnání uveďme, že z dospělých energetické nápoje pije pravidelně zhruba 30 procent.

„Z toho polovina dospělých a mladistvých je pije dohromady alkoholem,“ přidal další nedobrou zprávu Boženský.

Jeho slovům dali za pravdu i někteří z přítomných poslanců na kulatém stolu. Podle nich jsou na obalech nápojů s vysokou energetickou hodnotou prodávaných běžně v obchodech k vidění postavičky z dětských seriálů a filmů, jako je Hello Kitty apod.

Problém leží i v obezitě a nadváze dětí

Lékaři na kulatém stolu dále upozornili na skutečnost, že naprosto zásadním obdobím pro vývoj dítěte ve vztahu ke zdravému BMI [body mass index] jsou léta mezi 10. až 15. rokem života. Tedy jde právě o věk, ve kterém děti popíjejí vůbec nejčastěji a nejvyšší množství energetických drinků. Pití energetických nápojů je tak podle nich jedna z hlavních příčin, proč v Česku rostou počty obézních dětí.

„Obezita je velmi závažný problém a bude problémy ještě dělat a energetické drinky jsou jedna z příčin obezity,“ uvedl Jan Boženský.

Obezitu u dětí již diskutují i poslanci zdravotního výboru

Upřesnil, že zatímco ještě v roce 1991 lékaři pečovali o tři procenta obézních dětí, dnes jich mají v ordinacích více než 16 procent.

Zároveň zdůraznil, že obezita není jen prostý nárůst tělesné hmotnosti, ale zhoršení celého zdravotního stavu. Což se propisuje i do nákladů zdravotního systému. Přísedící poslance proto vyzval k úpravě legislativy, která by omezila dostupnost energetických nápojů dětem a mládeži.

„Dejme dětem šanci nebýt obézní,“ řekl jasně Boženský.

Veronika Táchová

KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here